Festival talianskeho filmu v Kine Iskra doma

MittelCinemaFestOsemnásty ročník stredoeurópskeho festivalu talianskeho filmu MittelCinemaFest ponúka reprezentatívnu vzorku najnovších talianskych filmov s dôrazom na diela novej generácie filmových tvorcov, ktorí zaujali na mnohých medzinárodných festivaloch. Tento rok sa festival uskutoční od 16. do 22. novembra 2020 v rámci projektu Kino doma, čiže po prvý raz online, v spolupráci so siedmimi slovenskými kinami, medzi ktorými nechýba ani naša Iskra.


Program MittelCinemaFest 2020

 

Otče nášPondelok 16. 11. 2020, 20.20
OTČE NÁŠ
réžia: Claudio Noce, 2020, IT, 121 min., v pôvodnom znení so SK titulkami

Režisér Claudio Noce natočil film podľa skutočného príbehu, aby sa vyrovnal s vlastnou minulosťou. Jeho otec, zastupujúci prokurátor, sa v roku 1976 stal obeťou atentátu teroristickej skupiny. Príbeh je vyrozprávaný očami desaťročného Valeria, ktorý sa od osudového momentu začne uzatvárať do seba v ustavičnom strachu o otcov život. Priateľstvo s Christianom, ktorý sa náhle vynorí z neznáma a spoločne strávené leto vyústia v odhalenie tajomstva, ktoré navždy zmení ich životy. V úlohe Alfonsa exceluje skvelý Pierfrancesco Favino, známy z filmu Prvý zradca.

 

PredátoriUtorok 17. 11. 2020, 20.20
PREDÁTORI
réžia: Pietro Castellitto, 2020, IT, 109 min, v pôvodnom znení so SK titulkami

Zavčasu ráno je more v Ostii pokojné. Muž zaklope na dvere bytu a predá žene drahé hodinky. O niekoľko dní neskôr zavčasu ráno mladého asistenta filozofie vylúčia zo skupiny, ktorá má exhumovať telo Nietszscheho. Dve krivdy. Dve rodiny, ktoré na prvý pohľad nemajú nič spoločné: Pavoneovci a Vismarovci. Bohatí intelektuáli versus robotníci podporujúci fašizmus. Stoja na opačných stranách barikády a žijú v rovnakej džungli – v Ríme. Dva protichodné póly, ktoré sa zrazia vďaka banálnej príhode. Karty odhalí až bláznovstvo 25-ročného chlapca. Vyjde najavo, že všetci majú nejaké tajomstvo a nikto nie je taký, ako na prvý pohľad vyzerá. Všetci sme predátori.

 

Chcel som sa ukryťStreda 18. 11. 2020, 20.20
CHCEL SOM SA UKRYŤ
réžia: Giorgio Diritti, 2020, IT, 120 min., v pôvodnom znení so SK titulkami

Fascinujúci príbeh životného outsidera a geniálneho maliara Antonia Ligabue nakrútil režisér Giorgio Diritti v hlavnej úlohe s Eliom Germanom, ktorý za svoj herecký výkon získal Strieborného medveďa na Filmovom festivale v Berlíne. Mladý Toni, syn talianskych migrantov, sa vracia do rodného kraja. Roky žije v chatrči pri rieke Pád a jeho jedinými spoločníkmi sú samota, zima a hlad. Osudové stretnutie so sochárom Renatom Mazzacuratim, ktorý rozpozná jeho talent, je začiatkom vykúpenia, kde umenie je jediným prostriedkom vyjadrenia vlastnej identity, možnosti získať uznanie a lásku ľudí.

 

Všetko bude v poriadkuŠtvrtok 19. 11. 2020, 20.20
VŠETKO BUDE V PORIADKU
réžia: Francesco Bruni, 2020, IT, 101 min., v pôvodnom znení so SK titulkami

Bruno prežíva životnú aj umeleckú krízu. Jeho filmy neboli nikdy veľmi úspešné, manželka už má zrejme niekoho iného a ani pre deti nedokáže byť oporou. Jedného dňa mu diagnostikujú leukémiu a začne sa strastiplný boj. Prvou úlohou je nájsť vhodného darcu. Po niekoľkých neúspešných pokusoch Bruna prepadne strach. Čo s ním bude? Jeho otec mu odhalí tajomstvo z minulosti, ktoré vo všetkých zažne svetielko nádeje. Film nakrútený podľa autobiografického príbehu režiséra Francesca Bruniho.

 

 

ZviazaníPiatok 20. 11. 2020, 20.20
ZVIAZANÍ
réžia: Daniele Luchetti, 2020, IT, 100 min., v pôvodnom znení so SK titulkami

Neapol, osemdesiate roky: manželstvo Alda a Vandy sa dostáva do krízy, keď sa Aldo zamiluje do mladej Lidie. Po tridsiatich rokoch sú však manželia stále spolu. Z tridsaťročného rodinného príbehu, ktorý zasiahne dve generácie a je zviazaný skôr ostnatým drôtom než ľúbostnými putami sa vynára otázka: máš právo podriadiť svoj život láske? Zviazaní je film o tajných putách, ktoré nás spájajú. Nie je to iba láska, čo drží pri sebe dvoch ľudí, ale aj to, čo zostane, keď sa pominie. Môžete spolu zostať z ľútosti, hanby, nevraživosti, v zúfalom pokuse dodržať dané slovo. Je to film o tom, aké škody vie napáchať láska, keď nám náhle skríži cestu a ešte horšie, keď nás náhle prestane sprevádzať. Film nakrútený podľa rovnomenného románu Domenica Starnoneho, ktorý vyšiel v roku 2019 v slovenskom preklade.

 

DetiSobota 21. 11. 2020, 18.00
DETI
réžia: Giuseppe Bonito, 2020, IT, 97 min., v pôvodnom znení so SK titulkami

Sara a Nicola (Paola Cortellesi, Valerio Mastandrea) majú šesťročnú dcéru Annu a šťastné manželstvo. Nečakané tehotenstvo a príchod druhého dieťaťa zamáva rodinnou rovnováhou a stane sa zdrojom mnohých tragikomických príhod. Ironická komédia o dvojici na pokraji nervového zrútenia inšpirovaná známym monológom „Vďaka deťom zostarneš“ je vtipnou a dojímavou sondou do života páru, ktorý sa snaží čo najlepšie zvládnuť novú životnú situáciu, dôverne známu mnohým rodičom.

 

 

Sestry MacalusovéSobota 21. 11. 2020, 20.20
SESTRY MACALUSOVÉ
réžia: Emma Dante, 2020, IT, 94 min., v pôvodnom znení so SK titulkami

V jednom palermskom dome je byt s terasou. V ňom žijú sestry Macalusové a na terase chovajú holubice. Maria tancuje, Pinuccia miluje, Lia číta, Katia rozhoduje a malá Antonella všetko pozoruje. Sleduje svoje sestry ako sa hádajú, ako sa krášlia, ako vypĺňajú svoje dni, aby unikli biede. Antonella je najmladšia z nich a svet starších sestier sa krúti okolo nej. Jeden krásny letný deň sa vyberú k moru netušiac, že život občas nehrá fér. V okamihu sa všetko zmení a Antonella sa stane ich osudovou chybou, spoločným tajomstvom a večnou výčitkou. Filmová adaptácia rovnomennej divadelnej hry uznávanej režisérky Emmy Dante s vynikajúcim hereckým obsadením mala premiéru na Filmovom festivale v Benátkach a hneď pozbierala niekoľko cien.

 

Piero Vivarelli: Život je béčkový filmNedeľa 22. 11. 2020, 18.00
PIERO VIVARELLI: ŽIVOT JE BÉČKOVÝ FILM
réžia: Fabrizio Laurenti, Niccolò Vivarelli, 2019, IT, 90 min., v pôvodnom znení so SK titulkami

Portrét provokatívneho revolucionára, režiséra béčkových filmov všetkých žánrov, textára hudobných hitov ako je 24.000 bozkov Adriana Celentana a scenáristu Tarantinovho westernu Divoký Django Piera Vivarelliho, v ktorom sa stretávajú jeho búrlivý život a kaleidoskopická filmová tvorba. Mladý príslušník Desiatej námornej flotily bol jediným nekubánskym držiteľom straníckej knižky Komunistickej Strany Kuby, podpísanej samotným Fidelom Castrom. Dokument objavuje doteraz neprebádanú časť talianskej a svetovej pop-kultúry a zároveň skúma umelcov život, ktorý bol ako béčkový film: ironický, nadnesený, pôžitkársky, akčný, plný vitality a hudby.

 

 

Bohyňa šťastia22. 11. 2020, 20.20
BOHYŇA ŠŤASTIA
réžia: Ferzan Ozpetek, 2019, IT, 114 min., v pôvodnom znení so SK titulkami

Alessandro a Arturo sú spolu už viac ako pätnásť rokov a hoci vášeň vystriedala veľmi cenná náklonnosť, ich vzťah prechádza krízou. Keď im však nečakane priateľka nechá na pár dní na starosti dve deti, môže to byť vítaná zmena v ich stereotypnom živote. Vyrieši ich krízu bláznivé gesto? Veď čo je láska, ak nie stav príjemnej šialenosti, no nie? Novinka renomovaného talianskeho režiséra Ferzana Ozpeteka (Neriadené strely).


 

 

ONLINE Kino doma – ako na to?

  1. Skontrolujte si, či sa bez problémov viete dostať na stránku www.kino-doma.sk.
  2. Overte si (pre istotu) kvalitu svojho internetového pripojenia.
  3. Zakúpte si vstupenku na www.kinoiskra.sk
    Upozornenie: Predstavenie je možné sledovať len na Slovensku, nekupujte si vstupenky, ak ste v zahraničí. Ďakujeme.
  4. Stream je k dispozícii 15 minút pred oficiálnym začiatkom predstavenia:
    a) Na stránke www.kino-doma.sk si kliknite na aktuálne predstavenie/Vstup do kinosály.
    b) Zadajte svoje heslo (heslo = variabilný symbol vašej platby/objednávky voľnej vstupenky na dané predstavenie, nájdete ho v e-maile „Potvrdenie o nákupe vstupeniek“).
  5. V prípade, že vám heslo nefunguje, kontaktujte nás na info@kino-doma.sk.
  6. Prajeme vám príjemný filmový zážitok a tešíme sa na vás v Kine Iskra doma.