Film Nech je svetlo v Iskre v predpremiére uvedú jeho tvorcovia

Nech je svetloNech je svetlo je názov druhého hraného filmu režiséra a scenáristu Marka Škopa, ktorý aj s kameramanom Jánom Melišom, strihačom a dramaturgom Františkom Krähenbielom a hercom Františkom Belešom v predpremiére v rámci putovnej prehliadky Projekt 100 osobne uvedie v kine/filmovom klube Iskra v Kežmarku v nedeľu 22. septembra 2019 o 17.00 hod.


Štyridsaťročný Milan má tri deti a aby zabezpečil svoju rodinu, chodí pracovať do Nemecka. Počas návštevy doma cez Vianoce zistí, že jeho najstarší syn Adam je členom polovojenskej mládežníckej skupiny. Chlapec je zapletený do šikanovania a usmrtenia spolužiaka. Otec sa rozhoduje, čo by mal spraviť. Spolu s manželkou Zuzkou pri tom začnú zisťovať skutočnú pravdu o svojom synovi, o svojej rodine, o sebe samých a aj o spoločenstve okolo seba.

„Zaujíma ma téma bežného človeka, človeka milión, ktorý sa svojou nevedomou čiastočkou podieľa na masovej xenofóbnej duši, keď je s následkami nenávisti konfrontovaný natvrdo cez udalosti v najbližšej rodine. Zdá sa mi, že je len tenká hranica medzi príslušnosťou k svojim, k tým našim, k takým, ako som ja sám na strane jednej a rozbitým nosom zo strany od tých istých, keď s nimi prestanem ladiť. Chcem sa pokúsiť zobraziť zlo a chyby, ktoré k nemu môžu viesť v našej vratkej existencii,“ prezradil režisér a scenárista Marko Škop, ktorý na poli hraného filmu debutoval v roku 2015 úspešnou snímkou Eva Nová.

Nech je svetloFilm Nech je svetlo bol prezentovaný v hlavnej súťaži na tohtoročnom filmovom festivale v Karlových Varoch, kde predstaviteľ titulnej úlohy Milan Ondrík získal cenu za najlepší mužský herecký výkon. Snímku zároveň Slovenská filmová a televízna akadémia vyslala ako oficiálneho zástupcu Slovenska do boja o oscarovú nomináciu na najlepší cudzojazyčný film.

Viac informácií o filme nájdete na klubiskra.test. Vstupné na projekciu je 5 eur, s platným klubovým preukazom 3 eurá, lístky si môžete kúpiť v predpredaji online na www.kinoiskra.sk alebo v pokladni kina.


Marko ŠkopMARKO ŠKOP (1974)

Absolvoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte UK (1996) a dokumentárnu tvorbu na VŠMU (2001). Jeho dlhometrážny dokumentárny debut Iné svety (2006) získal Cenu divákov a Zvláštne uznanie poroty na MFF Karlove Vary, Holubicu za talent na festivale dokumentárnych filmov Dok-Leipzig a Slnko v sieti za najlepší dokumentárny film. Dokument Osadné (2009) získal nomináciu na Griersonovu cenu na BFI London FF a odniesol si Cenu pre najlepší dokument na MFF Karlove Vary. V roku 2015 uviedol do kín svoj prvý hraný film Eva Nová. Ten zaujal na festivale v Toronte, odkiaľ si odniesol medzinárodnú cenu kritikov FIPRESCI pre objav roka. Na domácej pôde získal film až 5 cien Slnko v sieti – najlepšia herečka (Emília Vášáryová), najlepší herec (Milan Ondrík), najlepší scenár (Marko Škop), najlepšia réžia (Marko Škop) a najlepší film.


 

Nech je svetlo

Film v predpremiére uvedú režisér a scenárista Marko Škop, kameraman Ján Meliš, strihač František Krähenbiel a herec František Beleš

Dráma, Slovensko/Česko
2019, 93 min, v pôvodnom znení (slovensky, nemecky) + slovenské titulky

22. september 2019, 17:00
DCP 2D

PROJEKT 100

Príbeh otca, ktorého syn je členom polovojenskej mládežníckej skupiny. Všetko sa zvrtne, keď sa chlapec zapletie do šikanovania a usmrtenia spolužiaka.

Milan (40) má tri deti a aby zabezpečil svoju rodinu, chodí pracovať do Nemecka. Počas návštevy doma cez Vianoce zistí, že jeho najstarší syn Adam je členom polovojenskej mládežníckej skupiny. Chlapec je zapletený do šikanovania a usmrtenia spolužiaka. Otec sa rozhoduje, čo by mal spraviť. Spolu s manželkou Zuzkou pri tom začnú zisťovať skutočnú pravdu o svojom synovi, o svojej rodine, o sebe samých a aj o spoločenstve okolo seba.

Réžia, scenár: Marko Škop. Strih: František Krähenbiel. Kamera: Ján Meliš, ASK. Zvuk: Jan Čeněk. Hudba: David Solař, Oskar Rózsa. Producent: Artileria. Koproducenti: Negativ, RTVS – Rozhlas a televízia Slovenska, Česká televize. Hrajú: Milan Ondrík, František Beleš, Zuzana Konečná, Ľubomír Paulovič, Katarína Kormaňáková, Maximilián Dušanič, Daniel Fischer, Csongor Kassai, Anikó Vargová a ďalší.