Kaboš opäť prichádza do Iskry. Tentoraz Michael s dokumentom o Čechoch a Slovákoch vo vietnamskej vojne

Pochoduj alebo zomri je film, ktorý vôbec prvýkrát otvára tému Čechov a Slovákov vo vietnamskej vojne, prináša fascinujúce, u nás zatiaľ nikdy nezverejnené dokumentárne zábery z vietnamskej vojny, autentické spomienky účastníkov bojov aj pohľad na dnešný Vietnam. Do kežmarského kina a filmového klubu Iskra ho príde v pondelok 3. decembra 2018 o 19.00 h osobne uviesť jeho režisér, scenárista a kameraman Michael Kaboš.


Pochoduj alebo zomriBojovali a zomierali v neľudských podmienkach. V cudzích službách. Ďaleko od domova. Jedni z posledných žijúcich Čechov a Slovákov, ktorí sa po prevrate v roku 1948 aktívne zapojili do cudzineckej légie a neskôr aj americkej armády, oživujú svoje spomienky v historickom dokumente Pochoduj alebo zomri.

 „Dokument otvára v našich krajinách úplne neznámu tému. O pôsobení Čechov a Slovákov v zahraničných službách vo vietnamských vojnách sa u nás nikdy nehovorilo,“ vysvetľuje impulz pre nakrútenie dokumentu kreatívna producentka Českej televízie Lenka Poláková.

Dramaturg Josef Albrecht ju dopĺňa: „Vojna vo Vietname, tak ako skoro každá vojna, je, samozrejme, kontroverzná téma. Navyše mimoriadne prekvapivá svojimi faktami a súvislosťami. Aj pre historikov bolo totiž prekvapením, koľko Čechov a Slovákov v tej oblasti bojovalo a umieralo. Ich príbehy sú naozaj drsné.“

Pochoduj alebo zomriNa najdlhšom vojnovom konflikte 20. storočia, tridsaťročnej vojne vo Vietname, sa po februári 1948 zúčastnilo viac ako 1 600 mladých Čechov a Slovákov v uniforme Francúzskej cudzineckej légie. Padlo ich viac ako tristo. O desať rokov neskôr bojovali Česi a Slováci vo Vietname tiež vo Special Forces a v uniforme americkej armády.

Mnohí z nich sa vyznamenali v bojoch hrdinstvom a statočnosťou. Pritom dlhé roky boli označovaní československým totalitným režimom za zločincov a pomätených dobrodruhov. Autori dokumentu sa vydávajú po stopách tých, ktorí bojovali a prežili.

Ja som odišiel z domu, pretože som vedel, že moja budúcnosť v Československu, mojej rodnej krajine, bude len väzenie alebo pracovný tábor,“ opisuje okolnosti rozhodnutia  opustiť po nástupe komunistov k moci svoju vlasť Pavel Knihár, jeden z protagonistov dokumentu.

Režisér Michael Kaboš spoločne so svojím tímom dokázal nájsť a zaznamenať výnimočné príbehy pamätníkov, dnes rozosiatych po celom svete – vrátane unikátneho svedectva Josefa Mašína z Kalifornie.

Pochoduj alebo zomriVšetci odchádzali do Vietnamu bojovať proti svetovému komunizmu, aby tam prešli skutočným peklom vojny, ktorá výrazne zasiahla do ich životov,“ vysvetľuje režisér Michael Kaboš a dodáva: „Životné osudy v tejto vojne boli mimoriadne ťažké. Všetci títo pamätníci hovoria o vojne a svojej úlohe v nej s hrdosťou.

Film vznikal vo Vietname, vo Francúzsku, v Spojených štátoch amerických, v Českej republike a na Slovensku. Koprodukčný dokument je dielom Českej televízie, RTVS, Kabos Film & Media a Media Film. Vznikol s finančnou podporou Štátneho fondu kinematografie, Audiovizuálneho fondu a Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

Viac informácií o filme nájdete na klubiskra.test. Vstupné na projekciu je 4,50 eur, s platným klubovým preukazom 3 eurá, lístky si môžete kúpiť v predpredaji online na www.kinoiskra.sk alebo v pokladni kina.

Pochoduj alebo zomri

Film uvedie režisér, scenárista a kameraman Michael Kaboš

Dokument, Česko/Slovensko
2018, 52 min, v pôvodnom znení (česky, slovensky, anglicky) so slovenskými titulkami.

03. december 2018, 19:00
DCP 2D

Bojovali a zomierali v neľudských podmienkach. V cudzích službách. Ďaleko od domova. Jedni z posledných žijúcich Čechov a Slovákov, ktorí sa po prevrate v roku 1948 aktívne zapojili do cudzineckej légie a neskôr aj americkej armády, oživujú svoje spomienky v historickom dokumente Pochoduj alebo zomri.

Film, ktorý vôbec prvýkrát otvára tému Čechov a Slovákov vo vietnamskej vojne, prináša fascinujúce, u nás zatiaľ nikdy nezverejnené dokumentárne zábery z vietnamskej vojny, autentické príbehy účastníkov bojov aj pohľad na dnešný Vietnam.

Réžia: Michael Kaboš. Scenár: Michael Kaboš, Luděk Navara, Ladislav Kudrna. Kamera: Michael Kaboš, Aleš Němec. Strih: Matylda Štancelová, Erik Schilla. Hudba: Martin Dohnal, Vladimír Martinka, Arcadia Music Library.