Ladislav Kaboš predstaví v Kežmarku už svoj štvrtý dokument

KapelaUž svoj štvrtý dokumentárny film príde do kežmarského kina a filmového klubu Iskra v sobotu 27. októbra 2018 o 19.00 h osobne uviesť slovenský režisér a scenárista Ladislav Kaboš. Tentoraz to bude snímka Kapela, voľné pokračovanie divácky úspešného dokumentu Všetky moje deti.


Režisér vo filme Kapela sleduje ďalšie osudy svojich rómskych hrdinov. Organizačne veľmi šikovný a remeselne nadaný Stano Čonka s pomocou farára M. Kuffu ešte nedávno pomáhal stavať v osade jednoduché murované domčeky. Teraz je manažérom novovznikajúcej kapely a snaží sa zo všetkých síl, aby sa „jeho chlapci“ presadili na veľkom pódiu a ukázali svoj talent.

KapelaÚspešný dokumentarista rozpráva krehký príbeh outsiderov, ktorí majú veľký talent a veľký sen. V priebehu nakrúcania filmu vzniká kapela Gypsy Band Lomnické Čháve, ktorá sa v polorozpadnutej dodávke vydáva na cestu Slovenskom od Košíc do Bratislavy až na prestížny hudobný festival Pohoda v Trenčíne.

„K myšlienke projektu Kapela ma inšpirovali diváci filmu Všetky moje deti. Navštevoval som zaplnené kinosály na Slovensku, ale i v Čechách a vnímal som veľmi emotívne atmosféru po odpremietaní filmu. Navštívil som s filmom 27 kinosál. V jednom kine  diváci s miestnym farárom zorganizovali zbierku pre kapelu, ktorá účinkovala v snímke, aby si mohli kúpiť harmoniku a basu, ktorú si vždy museli zapožičať, keď chceli cvičiť, alebo niekde hrať,“ spomína Ladislav Kaboš.

KapelaNapadlo mu teda, že by bolo veľmi zaujímavé sledovať osud kapely a nástrojov, ktoré rómski muzikanti dostali ako dar. Ako šancu, aby sa mohli postaviť na vlastné  nohy a vykročiť do „sveta gádžov“.

„Spoliehal som sa na kreativitu každého jedného účinkujúceho. Stano má výrazný talent improvizácie a Gusto – saxofonista je rodený showman a komediálny herec. Chcem, aby diváci zažili na vlastnej koži ich talent, zmysel pre humor, ale aj živočíšnosť, energiu a človečenstvo v rýdzej, autentickej podobe,“ vysvetľuje režisér.

KapelaDokument teda zobrazuje zrod kapely v ťažkých sociálnych podmienkach rómskej osady na východnom Slovensku. Vysnívaná cesta za úspechom je silným a inšpiratívnym príbehom túžby a nádeje, plným emócií, rómskej hudby a láskavého humoru.

„Chcem ukázať Rómov  takých, akí skutočne sú. Bez pozlátka, ale aj bez očakávaných stereotypov. Do osád chodím sedem rokov a už ma tam skoro všetci poznajú. To je predpoklad, aby som spolu so štábom bol veľmi nenápadný, empatický a citlivý. Dúfam, že sa mi to podarilo,“ dodáva L. Kaboš.

Viac informácií o filme nájdete na klubiskra.test. Vstupné na projekciu je 4,50 eur, lístky si môžete kúpiť v predpredaji online na www.kinoiskra.sk alebo v pokladni kina.


Ladislav KabošLADISLAV KABOŠ (1953)

Narodil sa v Prešove, kde aj vyrastal. Po maturite sa prihlásil aj na FAMU v Prahe, ale najprv dva roky študoval na SVŠT v Bratislave. Keďže už na základnej škole bol vášnivým fotografom, viedol na internáte fotografický a filmársky krúžok. Druhý pokus dostať sa na FAMU už mu vyšiel a študoval kameru u prof. Šmoka, Hanuša, Brousila a Kučeru. Filmografia: Curriculum vitae (1999), Kde končí naděje, začíná peklo (2003), Ľudia na hranici (2004), Moderná architektúra na Slovensku (2006), Kamarádky na smrt (2007), Zmenil tvár Šanghaja (2010), Krvavé piesky Líbye (2013), Všetky moje deti (2013), Moje rómske deti (2014), Farby piesku (2015), Kapela (2018).

Kapela

Film uvedie režisér a scenárista Ladislav Kaboš

Dokument, Slovensko/Česko
2018, 80 min, v pôvodnom znení (slovensky, rómsky) so slovenskými titulkami

27. október 2018, 19:00
DCP 2D

Voľné pokračovanie divácky úspešného dokumentu Všetky moje deti. Silný príbeh, plný tragikomických peripetií, o chlapcoch z Veľkej Lomnice, ktorí sa rozhodli zmeniť svoj život.

Remeselne a organizačne nadaný Stano Čonka s pomocou farára M. Kuffu ešte nedávno pomáhal stavať v rómskej osade jednoduché murované domčeky. Teraz je manažérom vznikajúcej kapely Gypsy Band Lomnické Čháve a snaží sa zo všetkých síl, aby „jeho chlapci“ ukázali svoj talent.

A dokázal neuveriteľné! Neznámi muzikanti zažiarili na kultovej Pohode v roku 2017. Svojou temperamentnou hudbou, nespútanou energiou a vrodeným talentom si získali srdcia stoviek mladých ľudí…

Réžia: Ladislav Kaboš. Scenár: Ladislav Kaboš, Svatava Maria Kabošová. Kamera: Ivo Miko. Strih: Michal Kondrla. Zvuk: Martin Králik, Pavel Fryš. Hudba: Gustav Gábor a Gypsy Band Lomnické Čháve. Účinkujú: Stanislav Čonka, Marián Kuffa a kapela Gypsy Band Lomnické Čháve.