Mysleli si, že im nik neuverí. Hostia predstavili film Ostrým nožom

Ostrým nožomDiváci v takmer vypredanej sále kežmarského kina Iskra boli svedkom príbehu otca, ktorý príde o dieťa, zažije nespravodlivosť, a namiesto spravodlivosti sa dočká posmechu, manipulácie a opovrhnutia. Film Ostrým nožom prišli predstaviť režisér Teodor Kuhn, scenárista Jakub Medvecký a producent Jakub Viktorín.


Udalosti, ktoré sa odohrali pred 14 rokmi, zasiahli celú spoločnosť a dotkli sa aj režiséra Teodora Kuhna. „Keď zavraždili Daniela Tupého, bol som skejťák a dostával som sa často do konfliktov s neonacistami. Vražda sa nás dotkla, brali sme to dosť osobne, keďže Daniel Tupý mal o dosť väčšiu smolu ako my. Mal som potom pocit, že práve táto udalosť je vhodnou na vyrozprávanie príbehu o slovenskej spoločnosti. Vražda bola náhodná, ale to, čo bolo potom, poukazuje na nefunkčnosť systému,“ začal svoje rozprávanie mladý režisér.

Ostrým nožomStred filmu, ktorý je inšpirovaný smutnou udalosťou v novodobých dejinách Slovenska, je vymyslený, ale niektoré dialógy a situácie sú prepísané jedna k jednej. Základ príbehu, teda vražda nevinného chlapca, ktorá sa nevyšetrí, je tiež pravdivá.

„O udalosti sme mali veľa informácií. Intenzívne sme komunikovali s rodičmi Daniela Tupého, s novinármi, s policajtmi, s vagabundmi z druhej strany. Napriek tomu, že sme vedeli, že poznáme na 99 percent to, čo sa stalo, nemôžeme ukázať novú pravdu. My nie sme tí, ktorí majú hovoriť, ako sa to udialo. Sme filmári a tak či tak robíme umelecké dielo. Povedali sme si, že urobíme fiktívny príbeh,“ dodal Kuhn.

Príprava filmu trvala približne šesť rokov. Scenárista Jakub Medvecký mal však na začiatku obavy. „Keď sme pripravovali scenár, myslel som si, že nám to nikto neuverí, že preháňame. Medzičasom sa však udialo toľko vecí, že nie je problém tomu uveriť. Vidíme, že ľudia sú ochotní ísť na námestia a nevzdávajú sa,“ opísal Medvecký.

Ostrým nožomTen spolupracoval na scenári s režisérom Kuhnom. „Drvivú väčšinu scenára sme prediskutovali. Ak sme mali nejaký spor, snažili sme sa nájsť kompromis. Je však pravdou, že posledné slovo mal väčšinou režisér Teodor Kuhn, ale direktívny nebol,“ doplnil.

Vo filme si zahrali Marián Mitaš, Jana Oľhová, Táňa Radeva, Ela Lehotská, Miroslav Krobot či Dávid Hartl, hlavnú úlohu otca obete stvárnil Roman Luknár. Spoluprácu s nimi si pochvaľoval aj režisér Kuhn. „Videl som veľký rozdiel v skúsenosti. Nad ponukou mohli váhať, no v môj prospech hralo to, že som už predtým nakrútil krátke študentské filmy, úspešné na niekoľkých festivaloch. Taktiež videli, že som s príbehom nadmieru oboznámený, aj keď remeselne som nebol na úrovni skúseného staršieho režiséra. Spolupráca bola takmer bezproblémová a je vidno, že Roman Luknár dal do toho svoje srdce. Počul som názory, že je to jeho najlepšia filmová rola vôbec,“ prezradil.

Film Ostrým nožom mal premiéru ešte len 21. februára, no mladí tvorcovia majú už v pláne realizáciu ďalších dvoch projektov. Prvou témou sú farmári na východom Slovensku. „Chceme, aby bol film tragicko-absurdným príbehom s komickými prvkami. Zdalo sa nám, že ľudia na východe sú zvyknutí na tvrdé podmienky, no často je až komické, aké tvrdé udalosti prežívajú. Chceli by sme východniarom a ich tvrdosti vzdať hold,“ spresnil režisér.

 

Text: Lorant PAUGSCH – noviny Kežmarok, foto: Boris ŠVIRLOCH

 

Celá fotogaléria z podujatia na FB stránke kina

Ostrým nožom

Film uvedú režisér a scenárista Teodor Kuhn a producent Jakub Viktorín

Dráma, Slovensko
2019, 89 min, v pôvodnom znení (slovensky)

22. február 2019, 19:00
DCP 2D

Ľudovítovi zavraždili neonacisti jediného syna. Kvôli nefunkčnému súdnemu systému sú však tí istí páchatelia prepustení na slobodu a Ľudo sa všetkými silami snaží dosiahnuť ich opätovné zadržanie. Bojuje s apatickou políciou, oportunistickou sudkyňou, ale aj s faktom, že svojho syna dostatočne nepoznal a nebol mu oporou.

Čím viac sa sám viní za jeho smrť, tým viac sa rozpadá jeho vzťah s manželkou Zuzanou a dcérou Jankou. A tým úpornejšie sa snaží sám zasahovať do vyšetrovania. Keď sa však dozvie, že za synovou smrťou nestál náhodný útok extrémistov, ale organizovaná zločinecká skupina, uvedomuje si, že stojí proti nepriateľovi nad svoje sily. Pokúsi sa zachrániť aspoň to, čo mu ešte ostalo – vlastnú rodinu.

Réžia: Teodor Kuhn. Scenár: Jakub Medvecký, Teodor Kuhn. Kamera: Denisa Buranová. Strih: Pavel Hrdlička. Zvuk: Tobiáš Potočný. Producent: Jakub Viktorín. Koproducenti: Pavla Janoušková Kubečková, Tomáš Hrubý. Hudba: Michal Novinski. Architekt: Michal Lošonský. Kostýmy: Martina Čerňáková. Masky: Michala Frimmerová. Dramaturgia: Rudolf Suchánek. Konzultant scenára: Štěpán Hulík. Hrajú: Roman Luknár, Ela Lehotská, David Hartl, Ela Štefunková, Marián Mitaš, Jana Oľhová, Táňa Radeva, Miroslav Krobot, Moloch Vlavo (Denis Domaracký), Momo (Roman Grigely), Fantóm Kruscifix (Patrik Herda), Alexander Selimi, Jana Valocká, Ivana Kubáčková, Sáva Popovič, Vladimír Jedľovský, Zuzana Cigáňová, Zuzana Znášiková, Michal Režný, Ľubomír Paulovič, Tatiana Kulíšková, Vlado Zboroň, Zuzana Šebová.