Oslavujeme 10 rokov filmového klubu

Filmový klub Iskra v Kežmarku prvýkrát premietal 22. novembra 2010, takže v týchto dňoch oslavuje svoje 10. narodeniny. Pozývame vás na symbolickú oslavu tohto výročia, ktorá sa uskutoční v pondelok 23. novembra 2020 o 19.00 v kine Iskra.


10 rokovPríďte spolu s nami osláviť 10 rokov od prvého premietania filmového klubu Iskra (22. 11. 2010) a opätovné (aj keď opatrné) obnovenie prevádzky kina Iskra po vyše mesačnej prestávke. Okrem videopozdravov od hostí – filmových tvorcov, ktorí sa za desať rokov vystriedali na viacerých klubových premietaniach svojich filmov v Kežmarku, uvidíte aj zaujímavú islandskú drámu ĎALEKO OD REYKJAVÍKU.

Upozornenie: Na základe aktuálnych opatrení je povolený predaj vstupeniek len do polovice kapacity kinosály (74 miest). Diváci sú povinní mať po celý čas prekryté horné dýchacie cesty rúškom a pred vstupom do sály si dezinfikovať ruky.

Ďaleko od Reykjavíku

Héraðið

Dráma/komédia, Island/Dánsko/Francúzsko/Nemecko
2019, 92 min, v pôvodnom znení (islandsky) s českými titulkami

23. november 2020, 19:00
DCP 2D

10 ROKOV FILMOVÉHO KLUBU ISKRA

Po smrti manžela sa farmárka Inga rozhodne začať nový život podľa vlastných predstáv a pustí sa do boja proti korupcii a nespravodlivosti v jej komunite na severe Islandu. Dráma od režiséra slávnych Baranov Grímura Hákonarsona.

Mlčanlivá Inga vlastní malé hospodárstvo v odľahlej dedinke na severe Islandu. Vplyvom nečakaných udalostí príde v priebehu niekoľkých dní o manžela, o väčšinu životných istôt a ocitá sa až po uši v dlhoch. Jej nešťastie z veľkej časti spôsobilo chamtivé farmárske družstvo, ktorého vedenie kvôli zisku šikanuje miestnych chovateľov. Keď ale zaženie do kúta doteraz nenápadnú ženu, narazí na tvrdý odpor. Inga už nemá čo stratiť a vydáva sa do boja. Bez strachu a plná odhodlania využíva všetky dostupné zbrane – ostré príspevky na Facebooku, mlieko i zásoby hnoja.

Príbeh o silnej a tvrdohlavej žene sa odohráva v kulisách prekrásnej islandskej krajiny a je pretkaný jemnou severskou absurditou.

Réžia: Grímur Hákonarson. Scenár Grímur Hákonarson. Kamera: Mart Taniel. Hudba: Valgeir Sigurðsson. Strih: Kristján Loðmfjörð. Hrajú: Arndís Hrönn Egilsdóttir, Sveinn Ólafur Gunnarsson, Sigurður Sigurjónsson, Hinrik Ólafsson, Hannes Óli Ágústsson.