Školáci filmových hostí potešili. Boli aktívni, spontánni a zvedaví

Filmový klub Iskra za päť rokov svojej existencie prilákal do Kežmarku už viac ako dve desiatky návštev slovenských či českých tvorcov, ktorí v našom kine uviedli svoje filmy, no tohtoročná aprílová bola trochu iná ako predchádzajúce.

Johankino tajomstvoPrvýkrát bola osobná účasť filmárov venovaná primárne deťom, keďže na programe bolo premietanie pôvodnej slovenskej rozprávky Johankino tajomstvo. Do nášho mesta pri tejto príležitosti prišli režisér Juraj Nvota, predstaviteľka Johanky, herečka Dominika Zeleníková a producent snímky Marian Urban.

Deti boli aktívne a zvedavé

Dvakrát takmer do posledného miesta zaplnili sálu kina na dopoludňajších projekciách filmu žiaci Základnej školy Grundschule na Hradnom námestí, ktorí sa predviedli ako pripravené, pozorné a zvedavé publikum. „Na prvom premietaní boli menšie deti, potom tie väčšie, takže aj otázky na nás boli rozdielne.  Deti boli veľmi aktívne a nebáli sa pýtať, takže, dúfam, sa aj veľa dozvedeli,“ zhodnotila zo svojho pohľadu dopoludňajšie divácke zloženie herečka Dominika Zeleníková, na ktorú smerovali otázky rôzneho charakteru. Od tých, ktoré sa zaujímali o proces nakrúcania, veselé situácie pri jednotlivých scénach, až po tie „zákernejšie“, ktorých autori chceli vedieť, či prišla pri filmovaní k nejakému úrazu, alebo aký honorár za nakrúcanie zinkasovala.

Johankino tajomstvo„Deti výborne reagovali, boli neuveriteľne živé, spontánne. Cítili sme úprimný záujem o to, čo možno až tak často nemajú k dispozícii,“ doplnil Dominiku producent Marian Urban a pokračoval: „V duchu som si, najmä pri skupine tých väčších detí, hovoril, že asi budú prevracať očami, že zasa na nich ideme s nejakým slovenským príbehom, kde nebude žiadne násilie, horor, krv nebude tiecť, ale nestalo sa tak, čo som veľmi rád. Deti sú tí najvďačnejší a najúprimnejší diváci a ak sa naučia chodiť do kina na tých najjednoduchších príbehoch, teda na rozprávkach, tak ostáva nádej, že v živote si nájdu cestu aj k nejakým zložitejším príbehom a budú bližšie umeniu a kultúre. Dovolím si tvrdiť, že v tom prípade budú aj lepšími a šľachetnejšími ľuďmi.“

Johankino tajomstvoMládež dokonca po prvom premietaní vyvolala pred kinom slušný rozruch, keďže sa viaceré z nich chceli odfotiť najmä s Dominikou, ale aj so slávnym režisérom, ktorého môžu poznať aj z filmového plátna, keďže z času na čas si zahrá nejakú menšiu úlohu, najmä vo filmoch svojich kolegov. Svoju najslávnejšiu rolu mladého poštára Jakuba však stvárnil ešte v 70. rokoch minulého storočia v nádhernom filme Dušana Hanáka Ružové sny. „Som vďačná za reakcie ľudí, ktorí ma spoznávajú, chcú sa so mnou porozprávať alebo odfotiť. Vôbec ma to neobťažuje a je veľmi milé, ak sledujú moju prácu a povedia mi na ňu aj svoj názor,“ priznala Dominika.Johankino tajomstvo

Z Bratislavy rovno do Kežmarku

Rozprávkový príbeh o tom, že každý by mal svoje chyby napraviť a o tom, že na svete existuje sila, ktorá sa dokáže vzoprieť osudu, nakrútil Juraj Nvota v rekordne krátkom čase. Práca na nej vrátane tvorby viacerých verzií scenára a samotného natáčania trvala ani nie celý jeden rok. Filmový štáb sa postupne rozložil na Bojnickom i Zvolenskom zámku, v Hronseku, Kopčanoch a na Záhorí.

„Prvýkrát som pracoval na  filmovej rozprávke, hoci moja režisérska púť sa začala už kedysi dávno práve v Divadle pre deti a mládež v Trnave. Mal som preto rešpekt pred týmto žánrom a inšpiráciu som čerpal aj zo skvelých českú rozprávok, z ktorých som sa mal čo učiť,“ priznal sa režisér Nvota.

Johana01V rozprávke okrem Dominiky Zeleníkovej hrajú ďalší známi a populárni slovenskí i českí herci, ako napríklad Emília Vášáryová, Ondřej Vetchý, Szidi Tobias, Matej Landl, Jana Oľhová, Vladimír Jedľovský, Milan Ondrík či Karol Čálik. Filmového princa si zahral mladý český herec Filip Cíl, princeznú známa slovenská speváčka Kristína Peláková, ktorá k rozprávke naspievala i titulnú pieseň Na bieleho koňa.

Johankino tajomstvo vzniklo pôvodne na objednávku verejnoprávnej RTVS a svoju premiéru malo na televíznych obrazovkách počas minulých Vianoc. Až potom vznikla myšlienka ísť s rozprávkou za divákmi aj do kín.  „U nás ju v televízii videlo takmer milión divákov, v Čechách sme sa priblížili k dvom miliónom, takže ísť potom s ňou do kina nebolo vôbec v pláne. Avšak šéf Slovenského filmového ústavu Peter Dubecký navrhol, aby sme to skúsili,“ prezradil producent.

Johankino tajomstvoDeti sú tí najvďačnejší diváci, ktorí si film radi pozrú ešte raz, tak sa producentská spoločnosť ALEF, ktorej šéfuje práve Marian Urban, rozhodla osloviť slovenské kiná. Naše bolo prvé mimobratislavské, ktoré prejavilo záujem o premietanie aj s účasťou tvorcov. „Sme radi, že sa ľudia z kežmarského kina ozvali. Chodíme najradšej tam, kde si nás vyberú a kde je jasné, že niekto to s filmom a kultúrou v tom meste myslí vážne a robí to dobre. A myslím si, že Kežmarok je tento prípad. Všetka česť. Ak príde ďalšia takáto možnosť, určite ju využijeme,“ skonštatoval Urban.

Okrem žiakov základnej školy si film počas večerného premietania pozreli i ďalší kežmarskí diváci, ktorí sa so vzácnymi hosťami mohli po filme tiež porozprávať. Hostia zároveň v rámci celého dňa stráveného v Kežmarku absolvovali aj nakrúcanie besedy pre Kežmarskú televíziu.

Dominikino tajomstvo prezradené

Johankino tajomstvoKým Johanka svoje tajomstvo prezradila malým i veľkým divákom na plátne, Dominika Zeleníková to svoje už prezrádzať ani nemusela. „Veru, poberám sa na materskú dovolenku a veľmi sa teším. Už to je jasné a viditeľné, aj keď jedno tajomstvo sme si s partnerom predsa len dopriali. Až do samotného pôrodu nebudeme vedieť, či na svet príde dievčatko alebo chlapec,“ prezradila tehotná Dominika.

A čo chystajú v najbližšej dobe ďalší dvaja milí hostia? „Skúšam novú hru s Radošinským naivným divadlom, ďalšiu v Štúdiu L+S s pánmi Hubom a Lasicom. Potom sa vrátim do materského divadla Astorka Korzo 90, kde plánujeme dramatizáciu románu Pavla Vilikovského Letmý sneh,“ vysypal zo seba vždy usmievavý a pozitívne naladený Juraj Nvota.Johankino tajomstvo

„S Jurajom dokončujeme celovečerný dokument o legendárnom slovenskom výtvarníkovi Alexovi Mlynárčikovi a taktiež spoločne máme predstavu o filme, ktorý sa bude zaoberať životom a dielom známeho slovenského spisovateľa Rudolfa Slobodu. V Čechách koprodukčne pripravujem snímku o neslávnych udalostiach zo smutných 50. rokov minulého storočia,“ dodal M. Urban.

Boris ŠVIRLOCH

 

Celá fotogaléria z podujatia na FB stránke klubu

Johankino tajomstvo

Filmový klub Iskra deťom

Rozprávka, Slovensko/Česko
2015, 85 min, v pôvodnom znení (slovensky)

22. apríl 2016, 18:00
DCP 2D

Film osobne uvedú režisér Juraj Nvota, producent Marian Urban a herečka Dominika Zeleníková

Nestáva sa to často, ale aj vílam a sudičkám sa občas nechce, pozabudnú sa, niečo popletú a nespravia to, čo mali. Ľudia sa potom márne snažia pochopiť, prečo ich život nejde tým správnym smerom…

Rozprávkový príbeh o tom, že každý by mal svoje chyby napraviť a o tom, že na svete existuje sila, ktorá sa dokáže vzoprieť osudu.

Nový človek prichádza na svet a nad jeho osudom bdejú tri sudičky. Jedna ho obdarí výnimočnými vlastnosťami, druhá mu postaví do cesty mnohé prekážky a tretia mu poradí, ako napriek všetkému môže v živote nájsť svoje šťastie. Čo sa však stane, ak jedna zo sudičiek nesplní svoju úlohu?

V rozprávkovom príbehu plnom napätia, humoru a prekvapení sa o tom na vlastnej koži presvedčí láskavá a múdra dievčina Johanka. Nebude v ňom chýbať ani tvrdohlavý princ, nespravodlivý a chamtivý strýko či zábudlivá víla Tea, no najmä veľa lásky, ktorá, ako to už v rozprávkach býva, pomôže aj Johanke zdolať skoro všetky prekážky osudu.

Réžia: Juraj Nvota. Kamera: Jan Malíř. Námet: Zuzana Líšková, Magdaléna Glasnerová. Scenár: Zuzana Líšková, Magdaléna Glasnerová. Spolupráca na scenári: Juraj Nvota. Strih: Darina Smržová Hudba: Sisa Michalidesová. Producent: Marian Urban. Koproducenti: Tibor Búza, Marek Urban, Peter Neveďal, Marek Mackovič. Hrajú: Dominika Zeleníková, Emília Vášáryová, Filip Cíl, Ondřej Vetchý, Szidi Tobias, Kristína Peláková, Ondrej Hraška, Matej Landl, Martin Durkáč, Jana Oľhová, Vladimír Jedľovský, Milan Ondrík, Karol Čálik, Henrieta Jančišinová Kolláriková a ďalší.