Režisér a producent Ostrým nožom už deň po premiére v Kežmarku

Do kín prichádza ďalší slovenský celovečerný film inšpirovaný skutočnou tragickou udalosťou spred takmer pätnástich rokov, ktorá dodnes nie je úplne objasnená a stále vyvoláva množstvo otáznikov. Drámu Ostrým nožom prídu do kežmarského kina Iskra v piatok 22. februára 2019 o 19.00 h, len deň po oficiálnej distribučnej premiére, osobne uviesť režisér a scenárista Teodor Kuhn a producent Jakub Viktorín.


Ostrým nožomOstrým nožom je príbehom otca, ktorý musí pochovať vlastné dieťa. Okrem tragickej udalosti vraždy svojho syna čelí očierňovaniu zo strany médií, nečinnosti polície, ale aj vlastnému pocitu viny. Postupne sa dozvedá stále viac o pozadí útoku a snaží sa na vlastnú päsť dopátrať pravdy. Od začiatku sa však zdá, že smrť jeho syna nebude nikdy potrestaná. Dokáže odpustiť aspoň sám sebe?

Inšpiráciou pre film bol prípad z roku 2005, keď na dunajskom nábreží v Bratislave zavraždila skupina neonacistov vysokoškolského študenta. Polícia začala hon na páchateľov a občania sa protestami vyhranili voči extrémizmu. Bratislavské ulice sa naozaj istú dobu zdali byť bezpečnejšie. Ale čoskoro záujem o prípad vyhasol, informácií ubúdalo a obžalovaných oslobodili. Zostala iba rodina s mŕtvym synom, dožadujúca sa spravodlivosti. A nepotrestaní vinníci sa jej dodnes smejú do očí.

Ostrým nožomDlhometrážny hraný film Ostrým nožom má ambíciu otvoriť túto boľavú ranu – jednu z najpálčivejších v dejinách moderného Slovenska. Prípad neobjasnenej smrti nevinného chlapca je totiž symptomatický pre problémy našej spoločnosti. Na pozadí emotívne silného príbehu otvára film spoločenskú diskusiu na tému spravodlivosti a jej dostupnosti pre bežného neprivilegovaného občana.

„Keď zavraždili Daniela Tupého, bol som iba o pár rokov mladší ako on. Každý deň sme boli s kamarátmi na skejtoch v Sade Janka Kráľa, iba pár desiatok metrov od miesta, kde Daniel zomrel. Veľakrát sme utekali pred „holými hlavami“, pre ktoré sme boli narkomani a anarchisti, aj keď sme sami poriadne nevedeli, čo tie slová znamenajú. Daniel Tupý mohol byť pokojne niektorý z mojich priateľov. A mohol som to byť aj ja,“ pripomína režisér filmu Teodor Kuhn.

Ostrým nožomNespravodlivosť, ktorá sa udiala následne, je podľa neho v niečom ešte smutnejšia než samotná vražda. Náhodné tragické útoky sa totiž budú vyskytovať vždy. Ale nefunkčný systém, ktorý zabraňuje ich potrestaniu, je omnoho komplikovanejší problém. Smrť Daniela Tupého sa podľa režiséra dotkla „celej našej generácie“. Niečo také sa už nesmie opakovať. Film Ostrým nožom čerpá z tejto udalosti a zaslúži si vlastný príbeh.

„Napriek tomu, že tým, čo sa v skutočnosti stalo, som si istý na 95 percent, niektoré miesta prípadu mi zostali neobjasnené. Aby som teda nebol nepoctivý a ani v najmenšom neklamal, rozhodol som sa celý príbeh jednoznačne posadiť do roviny fikcie. V filme sa tak miešajú scény, ktoré sú stopercentným prepisom reality so scénami, ktoré sa nikdy nestali, alebo sa stali v iných prípadoch,“ upozorňuje T. Kuhn.

Ostrým nožomProducent Jakub Viktorín si pochvaľuje, že spoločne s tvorcami mali veľké šťastie na ľudí, na ktorých už od začiatku vývoja filmu narazili a začali s nimi spolupracovať. „To nám v zásade zjednodušilo financovanie projektu, ktoré aj napriek tomu trvalo celkom dlho, ale všade, kam sme s projektom prišli, sa odzrkadlila dôkladná príprava, a to, že hodnotitelia alebo koproducenti videli, že sa na projekte poctivo pracuje. Takto sme získali dostatočnú podporu aj napriek tomu, že za filmom stál debutujúci režisér, scenárista i producent,“ konštatuje.

Zásadným elementom pri realizácii boli aj herci, ktorí účinkujú vo filme. „Tí nás ako začínajúcich filmárov neskutočne podržali a predviedli skvelé výkony. Verím preto, že určité nadšenie, aj keď motivované veľmi smutnou realitou, sa prenesie i na diváka filmu, aby o danej problematike rozmýšľal a po odchode z kina nezabudol,“ dodáva J. Viktorín.

Vstupné na projekciu je 5 eur, študenti a dôchodcovia majú zľavu 0,50 eur, lístky si môžete kúpiť v predpredaji online na www.kinoiskra.sk alebo v pokladni kina. Viac informácií o filme nájdete aj na klubiskra.test.


Teodor KuhnTEODOR KUHN (režisér)

Absolvent doktorandského štúdia filmovej réžie Filmovej a televíznej fakulty VŠMU v Bratislave Teodor Kuhn už pri svojich krátkych snímkach dokázal, že má talent pri vytváraní autorského filmu aj pri písaní scenára. To potvrdilo aj viacero ocenení, ktoré získal. Okrem tvorby filmov a reklám sa venuje Asociácii skateboardingu SR, s ktorou vlastnými rukami postavil prvý bratislavský betónový skatepark. S manželkou pomáhal revitalizovať Park Škarniclova na bratislavských Palisádach a tiež sa venuje osvete rodičov a učiteľov v oblasti digitálnych technológií a počítačových hier v projekte Vĺčatá.sk. Vo voľnom čase rád píše na facebook, betónuje alebo sa venuje dobrovoľníctvu.

Filmografia:

Prepáčte mi, 2015: High Mountain Film Festival 2016, USA – najlepší film, najlepší scenár, MOV – International Student Film Festival of Pernambuco 2017, BRA – najlepší zahraničný film, Short to the Point 2017, RO – najlepší študentský film.

Momo, 2012: MIDPOINT workshop 2011 – najlepší krátky filmový projekt, Rome Independent Film Festival 2013 – najlepší študentský krátky film, Cinemaiubit International Student Film Festival Bucharest 2014 – zvláštne uznanie poroty 2014.

Stratené deti, 2011: Celtix Seeds 2 2012 – Grand Prix, Cluj Napoca International Film Festival 2012 – najlepší zahraničný krátky film.

Jakub ViktorínJAKUB VIKTORÍN (producent)

Ešte počas štúdia založil medzinárodnú platformu Visegrad Film Forum, ktorá patrí medzi dôležité filmové podujatia na Slovensku. Producentsky zastrešil viacero medzinárodne úspešných krátkych filmov (Momo, Checkpoint). Ako výkonný producent sa podieľal na filmoch Domácí péče (réžia Slávek Horák) a Červený kapitán (réžia Michal Kollár), ako koproducent na snímkach Cez kosti mŕtvych (réžia Agnieszka Holland) či Cirkus Rwanda (réžia Michal Varga). V roku 2015 spoluzaložil slovenskú spoločnosť nutprodukcia s jeho českými kolegami Pavlou Janouškovou Kubečkovou a Tomášom Hrubým.

Ostrým nožom

Film uvedú režisér a scenárista Teodor Kuhn a producent Jakub Viktorín

Dráma, Slovensko
2019, 89 min, v pôvodnom znení (slovensky)

22. február 2019, 19:00
DCP 2D

Ľudovítovi zavraždili neonacisti jediného syna. Kvôli nefunkčnému súdnemu systému sú však tí istí páchatelia prepustení na slobodu a Ľudo sa všetkými silami snaží dosiahnuť ich opätovné zadržanie. Bojuje s apatickou políciou, oportunistickou sudkyňou, ale aj s faktom, že svojho syna dostatočne nepoznal a nebol mu oporou.

Čím viac sa sám viní za jeho smrť, tým viac sa rozpadá jeho vzťah s manželkou Zuzanou a dcérou Jankou. A tým úpornejšie sa snaží sám zasahovať do vyšetrovania. Keď sa však dozvie, že za synovou smrťou nestál náhodný útok extrémistov, ale organizovaná zločinecká skupina, uvedomuje si, že stojí proti nepriateľovi nad svoje sily. Pokúsi sa zachrániť aspoň to, čo mu ešte ostalo – vlastnú rodinu.

Réžia: Teodor Kuhn. Scenár: Jakub Medvecký, Teodor Kuhn. Kamera: Denisa Buranová. Strih: Pavel Hrdlička. Zvuk: Tobiáš Potočný. Producent: Jakub Viktorín. Koproducenti: Pavla Janoušková Kubečková, Tomáš Hrubý. Hudba: Michal Novinski. Architekt: Michal Lošonský. Kostýmy: Martina Čerňáková. Masky: Michala Frimmerová. Dramaturgia: Rudolf Suchánek. Konzultant scenára: Štěpán Hulík. Hrajú: Roman Luknár, Ela Lehotská, David Hartl, Ela Štefunková, Marián Mitaš, Jana Oľhová, Táňa Radeva, Miroslav Krobot, Moloch Vlavo (Denis Domaracký), Momo (Roman Grigely), Fantóm Kruscifix (Patrik Herda), Alexander Selimi, Jana Valocká, Ivana Kubáčková, Sáva Popovič, Vladimír Jedľovský, Zuzana Cigáňová, Zuzana Znášiková, Michal Režný, Ľubomír Paulovič, Tatiana Kulíšková, Vlado Zboroň, Zuzana Šebová.