Film pritiahol desiatky divákov aj na druhý raz

Po obrovskom úspechu premiérového kežmarského premietania filmu Eva Nová za účasti režiséra v závere minulého roka, keď bolo hľadisko kina beznádejne vypredané ešte pred otvorením pokladne v deň projekcie, si táto nová slovenská snímka našla miesto i v januárovom programe Iskry.

Eva NováNa reprízu Evy Novej, ktorú fantasticky zahrala skvelá herečka Emília Vášáryová, prišlo ďalších 67 divákov, ktorí cestu do kina merali nielen zo svojich kežmarských domovov, ale, ako o tom svedčí i nasledujúci príspevok jedného zo zúčastnených na facebookovej stránke filmového klubu, aj z iných miest v blízkosti Kežmarku.

„Januárové premietanie filmu som zažil a bola veľmi príjemná atmosféra. Vytiahol som aj svoju mamu a z Popradu sme sa vybrali do Kežmarku. Večer po predstavení sme stretli staršiu pani s dcérou, ktoré boli tiež na premietaní a neskoro večer cestovali do Spišskej Belej a potom odtiaľ pešo v zime treskúcej cez pole domov. To všetko, aj viac, človek urobí pre kultúru a podporu kvalitného slovenského filmu. Príjemné bolo aj to, že nám bolo povedané trochu viac k danému projektu. Hlavne pre tých, ktorí sa do kina dostali náhodou a bez prípravy. Klobúk dole. Kežmarok sa na to pripravil lepšie ako väčší Poprad. Filmové kluby vždy stáli za to,“ napísal jeden zo spokojných divákov.

Ak ste ešte výborný film režiséra Marka Škopa nevideli, 8. februára ho budú premietať v znovu otvorenom mestskom kine Tatran v Poprade, do Kežmarku sa možno ešte vráti niekedy na jar v rámci menšej rekapitulácie toho najlepšieho zo slovenskej filmovej tvorby ostatných dvoch rokov.

Eva Nová

Dráma, Slovensko/Česko
2015, 115 min, v pôvodnom znení (slovensky)

13. január 2016, 19:00
DCP 2D

Každý si vraj zaslúži druhú šancu. Otázka je, či niekedy už nie je neskoro…

Príbeh ženy, ktorá bojuje o svojho syna. Pred rokmi ho opustila kvôli kariére. Dnes vychádza z protialkoholickej liečebne rozhodnutá napraviť niečo, na čo celé roky nemala odvahu.

Eva Nová (62) kedysi patrila medzi známych hercov socialistickej kinematografie. Na protialkoholickom liečení ju terapeuticky naformátovali, že život má zmysel, ale treba si usporiadať veci do poriadku. Eva má strach, či to zvládne, ale je odhodlaná zabojovať. Vracia sa do svojho malého bytu so starým plagátom, ktorý jej pripomína časy najväčšej slávy. Narýchlo uprace bordel a hneď vycestuje za rodinou.

Eva navštívi svojho syna, ktorý žije v malom meste, kam ho ešte ako dieťa odložila na výchovu k rodičom, pretože jej exmanžel, filmový režisér, si ho nechcel osvojiť. Syn Ďoďo (40) a jej staršia chorá sestra Maňka (70) ju odmietajú. Ďoďo ostro vypoklonkuje Evu z domu. Jeho matkou je Maňka, Ďoďo má svoju rodinu, manželku Helenu (37), deti a Eva k nim nepatrí. Stalo sa z nej hovno. Jediné, na čo bola dobrá, sú prachy a ani tie už neposiela.

Scenár a réžia: Marko Škop. Kamera: Ján Meliš. Strih: František Krähenbiel. Producent: Artileria. Koproducent: Sirius Films, RTVS, Filmpark production. Hrajú: Emília Vášáryová, Milan Ondrík, Anikó Vargová, Žofia Martišová a ďalší.