Filmový klub oslavoval svoju päťročnicu

Oslavy pokračujú aj v decembri, naplánované sú dve režisérske návštevy.


5 rokov filmového klubu IskraFilmový klub Iskra v Kežmarku pôsobí v meste už päť rokov. Boris Švirloch, jeho zakladateľ, chcel klub založiť už dlhšie, nikdy predtým to však nedotiahol do konca. „Musím poďakovať môjmu kamarátovi Petrovi Beskidovi, ktorý ma do toho, doslova, dotlačil. Pracoval v Bratislave, išiel do ASFK, pozbieral všetky potrebné materiály, dal mi ich a už som vycúvať nemohol. Ďakujem mu za to, že ma prinútil začať,“ priblížil začiatky klubu Švirloch.

„Klubové filmy sú väčšinou z ponuky Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK), ktorá svoje filmy aj distribuuje. Snažíme sa mať pestrú ponuku, vyberáme aj z víťazných filmov z európskych filmových festivalov. Dôraz kladieme aj na slovenskú kinematografiu, ktorá sa potrebuje trochu postaviť na nohy,“ pokračoval zakladateľ filmového klubu.

5 rokov filmového klubu IskraV súčasnosti sa však ozývajú aj tvorcovia, ktorí chcú prísť do Kežmarku svoj film predstaviť osobne. „Počas pôsobenia klubu sme mali takmer 20 návštev slovenských či českých režisérov. Inak tomu nebude ani v decembri. Začiatkom mesiaca príde do klubu česká režisérka Rozálie Kohoutová, ktorá predstaví dokument Jenica a Perla o dvoch rómskych dievčatách a rok uzavrieme 28. decembra, keď príde režisér Marko Škop predstaviť film Eva Nová,“ povedal Švirloch.

5 rokov filmového klubu IskraNarodeninovým hosťom klubu bol slovenský filmový kritik a teoretik Peter Konečný, ktorý vo svojej prednáške divákom predstavil niektoré z najvýznamnejších míľnikov svetovej kinematografie. „Som veľmi rád, že sa kinu a filmovému klubu v Kežmarku darí, pretože práve takéto kiná udržujú dobré filmové vzdelanie ľudí na Slovensku. Napríklad v Košiciach niekoľko rokov filmový klub nebol, jedna celá generácia nevie, čo je to Projekt 100, nevedia o artových a klubových filmoch,“ povedal Konečný, ktorý však nezabúda na to, že každý má svoj vlastný vkus.

„Niekto bude chodiť na komerčné filmy, niekto na Kameňáky, niekto zas od filmov očakáva niečo viac. Práve im by som chcel ukázať, že svet filmu prepája literatúru, architektúru, hudbu či divadlo a fotografiu. Ak to celé spojenie funguje, vytvára veľmi silnú emóciu a tým zvyšuje empatiu u ľudí,“ uviedol.

5 rokov filmového klubu IskraFilmový klub úzko spolupracuje s vedením kina Iskra a táto spolupráca prináša svoje ovocie. „V dnešnom modernom kine by mali mať priestor komerčné, ale aj vážnejšie, umelecké filmy. Filmový klub tu má svoje miesto a v kine sa udomácnil. Dúfam, že sa mu bude dariť minimálne tak, ako doteraz,“ povedala vedúca kina Iskra Oľga Semanová, ku ktorej sa pridal aj Konečný: „Filmovému klubu by som zaželal minimálne ďalších 50 rokov a slovenským filmárom kvalitné filmy. Mladí ľudia poznajú predovšetkým filmy, ktoré sa premietajú v multiplexoch, ostatné sú pre nich veľkou neznámou,“ uzavrel.

Filmový klub Iskra začal v Kežmarku pôsobiť 22. novembra 2010 a má za sebou  približne 250 premietaní. Prvý večer patril režisérovi Woodymu Allenovi a jeho filmu Užívaj si, ako sa len dá.

Text a foto: Lorant PAUGSCH

 

Celá fotogaléria z podujatia na FB stránke klubu

5 rokov filmového klubu Iskra

Filmová prednáška, Slovensko
2015, 120 min, slovensky

23. november 2015, 18:00
DVD

Oslávte s nami piate narodeniny filmového klubu v pondelok 23. novembra 2015 od 18.00 h v kine Iskra v Kežmarku

Program:

18.00 Peter Konečný: Geniálne filmové scény – alebo prečo milujeme film

Nový spôsob rozprávania dejín filmu sa upriamuje na konkrétne filmové scény. Akoby sa strácal zmysel upozorňovať na celé kinematografické dielo a do popredia sa dostávajú výrazné fragmenty – obrazy, hudba a emócie. Doba sa zmenila a popis filmov sa často skracuje s upozornením na výrazné výseky z celku. Tie v divákoch často rezonujú na úrovni komplexného kino zážitku. Na fenomén výnimočných filmových scén sa pozrieme spolu so šéfredaktorom portálu kinema.sk Petrom Konečným. A možno sa dozviete, prečo je film láska na celý život…

20.15 Taxi Teherán

Víťazný film Berlinale 2015 z ilegálnej dielne iránskeho režiséra Jafara Panahího, ktorý triumfuje nad politickou represiou.

Známy propagátor kvalitnej kinematografie, filmový kritik a šéfredaktor portálu Kinema.sk Peter Konečný osobne uvedie jednu zo svojich populárnych filmových prednášok