Režisérka Grusková predstaví film o spisovateľke Brežnej

Dokumentárny film režisérky Anny Gruskovej o oceňovanej spisovateľke Irene Brežnej sa po minuloročnej premiére na Medzinárodnom filmovom festivale Bratislava predstaví v desiatich slovenských mestách. V stredu 29. marca 2017 o 19.00 hod. ho jeho autorka osobne v rámci klubového premietania uvedie aj v kežmarskom kine Iskra.

Profesionálna cudzinka„Švajčiarsko bolo pre mňa ako raj… Pre penzistov. Všade, kam som vstúpila, ostávali krátery,“  hovorí Irena Brežná, ktorá sa po emigrácii z komunistického Československa usadila vo Švajčiarsku, kde sa vypracovala na rešpektovanú novinárku, aktivistku a oceňovanú spisovateľku. Za svoju knihu Nevďačná cudzinka získala Literárnu cenu Švajčiarskej konfederácie, u nás bola vybratá medzi desiatku finalistov prestížneho ocenenia Anasoft Litera a získala aj Cenu Dominika Tatarku.

Film rozpráva nielen o tom, ako musela mladá Irena čeliť pre ňu nepochopiteľnej novej kultúre, aj výčitkám svedomia, že nebojovala o svoju vlasť, ale aj o jej rozhodnutí písať o disidentskom hnutí vo Východnej Európe alebo o ruskej invázii v Čečensku, kde sa, prekvapujúco, cítila šťastná v úlohe vojnovej korešpondentky. Dokument prináša unikátne archívne zábery, ale aj spomienky a výpovede spisovateľkiných blízkych priateľov či rodinných príslušníkov.

Profesionálna cudzinka„Postupne zisťujeme, ako vznikala jej inšpiratívna patchworková identita, geograficky situovaná nielen medzi Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko a Slovensko, ale aj na africký kontinent či do Ruska,“  hovorí producentka a režisérka filmu Anna Grusková, známa dokumentmi Rabínka (2012) alebo Návrat do horiaceho domu (2014). „V jej vlasti, ktorá sa volá emigrácia, sa hovorí mnohými jazykmi a pohybujú sa v nej zaujímaví a pestrofarební ľudia,“  dodáva režisérka.

Viac informácií o filme nájdete na klubiskra.test a na facebookovej stránke www.facebook.com/profesionalnacudzinka. Vstupné na projekciu je 2 eurá. Lístky si môžete kúpiť v predpredaji online na www.kinoiskra.sk alebo v pokladni kina.


Anna GruskováANNA GRUSKOVÁ

Je slovenská filmová, divadelná a rozhlasová autorka a režisérka. Vyštudovala Divadelnú a filmovú vedu na Karlovej univerzite v Prahe. Ako filmárka zrežírovala dokumentárne snímky Rabínka (2012) a Návrat do horiaceho domu (2014), mapujúce životy Gisi Fleischmann a Havivy Reick, hrdiniek druhej svetovej vojny, narodených na Slovensku. V roku 2015 založila vlastnú produkčnú spoločnosť so sídlom v Bratislave. Dokument Profesionálna cudzinka (2016) je jej tretí autorský film. (Foto: www.bratislavaiff.sk)

Profesionálna cudzinka

Dokument, Slovensko
2016, 63 min, v pôvodnom znení (slovensky, nemecky atď.) so slovenskými titulkami

29. marec 2017, 19:00
Blu-ray

Film osobne uvedie režisérka a scenáristka Anna Grusková

Spisovateľka, novinárka a aktivistka Irena Brežná sa po emigrácii z komunistického Československa usadila vo Švajčiarsku, kde sa vypracovala na rešpektovanú novinárku, aktivistku a oceňovanú spisovateľku. Za svoju knihu Nevďačná cudzinka získala Literárnu cenu Švajčiarskej konfederácie, u nás bola vybratá medzi desiatku finalistov prestížneho ocenenia Anasoft Litera a získala aj Cenu Dominika Tatarku.

Film rozpráva nielen o tom, ako musela mladá Irena čeliť pre ňu nepochopiteľnej novej kultúre, aj výčitkám svedomia, že nebojovala o svoju vlasť, ale aj o jej rozhodnutí písať o disidentskom hnutí vo Východnej Európe alebo o ruskej invázii v Čečensku, kde sa, prekvapujúco, cítila šťastná v úlohe vojnovej korešpondentky.

Postupne zisťujeme, ako vznikala jej inšpiratívna patchworková identita, geograficky situovaná nielen medzi Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko a Slovensko, ale aj na africký kontinent či do Ruska. Snímka prináša unikátne archívne zábery, ale aj spomienky a výpovede spisovateľkiných blízkych priateľov či rodinných príslušníkov.

Réžia: Anna Grusková. Scenár: Anna Grusková. Kamera: Viera Bačíková. Strih: Zuzana Cséplö. Zvukový dizajn: Dušan Kozák. Produkcia: Anna Grusková, Reminiscencie. Koprodukcia: Rozhlas a televízia Slovenska a Grimaldi Production. Účinkuje: Irena Brežná. Vznik filmu a jeho distribúciu podporil Audiovizuálny fond a Ministerstvo kultúry SR.