Súkromná záležitosť

Una questione privata

Dráma/romantický/vojnový, Taliansko/Francúzsko
2017, 85 min, v pôvodnom znení (taliansky) so slovenskými titulkami

06. marec 2021, 20:20
Stream

KINO ISKRA DOMA

Film vznikol na motívy rovnomenného románu Beppe Fenoglia a rozpráva príbeh mladého partizána Miltona zamilovaného do krásnej Fulvie. Stopy po dievčati sa stratia počas povstania v kraji Langhe. Na pozadí partizánskych bojov sledujeme hrdinu, ktorý hľadá stratenú lásku. Jeho strastiplná cesta, plná takmer neprekonateľných prekážok, vyústi do hrozivého tajomstva.

Niekoľko zaujímavých aspektov filmu sa viaže k hudobným motívom (opakujúca sa melódia piesne Over the Rainbow, či partizán napodobňujúci džezové rytmy) a k zobrazeniu stupňujúceho sa šialenstva hrdinu.

Film získal Zlatý glóbus za najlepší mužský herecký výkon (Luca Marinelli) a Striebornú stuhu za réžiu. Zároveň je poslednou snímkou, ktorú bratia Tavianiovci spoločne režírovali, pretože Vittorio zomrel niekoľko mesiacov po jeho premiére.

Film je uvádzaný v rámci projektu Talianskeho inštitútu v Bratislave Taliansko: Krajina, film, fotografia.

Réžia: Paolo Taviani, Vittorio Taviani. Predloha: Beppe Fenoglio (kniha). Scenár: Paolo Taviani, Vittorio Taviani. Kamera: Simone Zampagni. Strih: Roberto Perpignani. Hudba: Giuliano Taviani, Carmelo Travia. Hrajú: Luca Marinelli, Anna Ferruzzo, Francesco Turbanti, Lorenzo Richelmy, Valentina Bellè, Jacopo Olmo Antinori, Antonella Attili a ďalší.