Cestovateľ Marek Slobodník opäť v Kežmarku. Tentoraz s vlastným filmom Afrika na Pionieri

Afrika na PionieriZnámy cestovateľ a dobrodruh, účastník troch filmových výprav s medzinárodnou partiou „žltých trabantov“ Marek Slobodník sa tentoraz sám stal scenáristom a režisérom a do kín prichystal nový dokument či road movie o ceste piatich Slovákov pod jeho vedením naprieč Afrikou na motocykloch značky Jawa Pionier. Celovečerný film Afrika na Pionieri spoločne s kameramanom a strihačom Martinom Kochaníkom príde do kina Iskra v Kežmarku uviesť v stredu 2. októbra 2019 o 19.00 h.


Na dobrodružnej ceste do Afriky Mareka Slobodníka sprevádzali kameraman a pilot dronu Martin Kochaník, fotograf Marek Duranský a dvaja mechanici, bratia Milan a Ondrej Hurárovci. Pätica dobrodruhov strávila v sedlách svojich pionierov päť mesiacov. Avšak len samotné prípravy old-schoolových dvojkolesových tátošov na cestu spoločne s vybavovaním víz a všetkých potrebných náležitostí trvali približne pol roka.

Za päť mesiacov Marek so svojou výpravou precestoval presne 15 151 kilometrov z Banskej Bystrice až na africký Strelkový mys. Hoci sú označované za najporuchovejšie motorky, všetkých päť pionierov napokon svojich majiteľov bezpečne doviezlo až do najjužnejšieho bodu Afriky.

Afrika na Pionieri„Prešli sme 10 afrických štátov, ak počítame aj Izrael, ktorý geograficky do Afriky nespadá. Ďalej sme išli cez Sinaj do Egypta, Sudánu, Etiópie a Kene. Tam sme prekročili rovník a blížili sa pod strechu Afriky, Kilimandžáro, ďalej do Malawi, Mozambiku, Svazijska a Juhoafrickej republiky, ktorá bola posledným štátom našej cesty,“ objasňuje Marek Slobodník.

Zaujímavým poznaním pre neho vraj bola rozmanitosť jednotlivých štátov Afriky. Najviac ho na ceste čiernym kontinentom zaskočilo, že štáty Afriky sú na vlastnej koži celkom iné, ako ich často vnímame z médií: „Napríklad Sudán mal byť nebezpečný a plný teroristov, nám sa zdal opak pravdou. A takto by som mohol pokračovať,“ konštatuje líder výpravy.

Ako Marek priznáva, počas piatich mesiacov v Afrike však zažili aj neľahké okamihy, keď vážne zvažovali, že motorky otočia a vrátia sa domov. „Napríklad v Etiópii v oblasti Bahir Dar, kde na nás ľudia hádzali kamene a neboli vôbec priateľskí, doteraz nevieme prečo. Najhorší zážitok ale bol, keď nás v noci zablokoval pick-up so zahalenými ozbrojencami na korbe, ktorí nám prikázali, aby sme ich nasledovali, pretože sme vraj v nebezpečnej oblasti. Zatiaľ čo sme sa vážne obávali, že nás práve unášajú teroristi, napokon sa z nich vykľuli policajti, ktorí nás chceli ochrániť.“

Celkom slušné komplikácie im spôsobili tiež poruchy motoriek. Čo bolo podľa Mareka napokon na cestovaní na pionieroch najnáročnejšie? „Kopce! Tie sme vychádzali tak, že sme si pomáhali nohami. Ale ani opravy neboli príjemné. Zaujímavé je, že človek si dokáže zvyknúť na všetko a začne to brať ako samozrejmosť. Možno preto si neviem spomenúť na ďalšie náročné situácie.“

Afrika na PionieriNapriek všetkým prekonaným komplikáciám na ceste po Afrike by vraj Marek Slobodník na túto výpravu vyrazil bez zaváhania znova. „Tento kontinent sa tak líši od zvyšku sveta že by ho bolo škoda nespoznať. Stále mi vŕta hlavou, ako to vyzerá na západnom pobreží,“ dodáva.

Viac informácií o filme nájdete na klubiskra.test. Vstupné na projekciu je 5 eur, 1 euro zľavu z ceny majú študenti a dôchodcovia. Lístky si môžete kúpiť v predpredaji online na www.kinoiskra.sk alebo v pokladni kina.

Afrika na Pionieri

Film uvedie režisér, scenárista a cestovateľ Marek Slobodník

Dokument/road movie, Slovensko
2019, 107 min, v pôvodnom znení (slovensky)

02. október 2019, 19:00
DCP 2D

Prvý slovenský motorkársky road movie o ceste piatich Slovákov naprieč africkým kontinentom.

Všetko sa to začalo nevinným výletom, keď sme po strednej škole vyrazili na pionieroch prvýkrát na cestu okolo Slovenska. Každým rokom sme toho chceli vidieť viac, a tak sme si pomaly plnili sny. Po deviatich rokoch sa nám na pionieroch podarilo prejsť naprieč celým africkým kontinentom a z našej doposiaľ najnáročnejšej cesty natočiť celovečerný film.

Zažite s nami nekonečný pocit slobody, ale aj náročné a nebezpečné situácie, v ktorých sme sa často ocitli. Zamrznutou Európou vás prenesieme až do Afriky, kde na nás čakalo 45-stupňové peklo v Sudáne, nekonečné púšte s prázdnymi nádržami, tlačenie motoriek do vysokých hôr v Etiópii, nádherné pláže Mozambiku, ale aj nebezpečný boj so zákernou maláriou.

5 cestovateľov, 5 mesiacov na cestách, 15-tisíc kilometrov na jedných z najhorších jednostopových motorových dopravných prostriedkoch.

Réžia: Marek Slobodník. Scenár: Marek Slobodník. Kamera: Martin Kochaník. Účinkujú: Marek Duranský, Martin Kochaník, Milan Hurár, Ondrej Hurár, Marek Slobodník.