Festival filmovej tvorby študentov premiérovo aj v našej Iskre

Filmový festival Young Film Fest vstupuje do svojho štvrtého ročníka. Nezisková organizácia Pro Meliori zo Svitu opäť dáva možnosť študentom filmových škôl a filmovým nadšencom prezentovať svoju tvorbu verejnosti a súťažiť o najlepší film.

Young Film Fest 2016Tento rok sa študentské filmy budú premietať v piatok 27. mája v Poprade a v sobotu 28. mája od 17.00 h v kežmarskom kine Iskra, kde sa zároveň uskutoční aj slávnostné vyhlásenie výsledkov. Celodenné vstupné na festival je 3 eurá.

Mladí filmári mohli svoje diela prihlasovať do troch kategórií, a to dokumentárny, hraný a krátky film. Víťazov v každej kategórií na záver určí odborná porota. Za svojho favorita budú môcť hlasovať aj diváci, ktorí jednotlivé premietania navštívia a rozhodnú tak o majiteľovi diváckej ceny.

Minulý rok zvíťazila medzi dokumentárnymi filmami snímka Svätenie od Petra Gábora z Akadémii umení v Banskej Bystrici, v kategórii krátky film vyhral Boris Gomolčák z VŠMU v Bratislave s filmom Zabudnite na Macbetha. Najlepším hraným filmom sa stala Zídka v réžii Michala Blaška z VŠMU. Zlatou kazetou ohodnotili diváci film Večný život, večná mladosť Kežmarčana Daniela Dluhého z VŠMU v Bratislave.


Program Young Film Fest 2016

 

DOKUMENTÁRNY FILM

17.00
Matky a dcéry
Ivana Hucíková / VŠMU v Bratislave (26 min)
Štyri generácie žien, štyri generácie matiek a dcér. Každá je niečím iná, a pritom sú všetky rovnaké. Film odkrýva krásu, ale aj trpkosť jedného z najkomplikovanejších vzťahov – vzťahu medzi matkou a dcérou.

17.30
Dobrá světla Karla Čabrádka
Martin Kostelník / FAMO v Písku o. p. s. (13 min)
Dokumentárny portrét rodáka z Písku a scenáristu mnohých celovečerných i televíznych filmov Karla Čabrádka. Človeka mimoriadne tvorivého, ale tiež skromného a pokorného voči obyčajnému životu, z ktorého po celú svoju kariéru čerpal svoje príbehy.

 

KRÁTKY FILM

18.00
Uhol pohľadu
Valér Futej / SSUŠ Filmová, Košice (2 min)
Všetko, čo počujeme, je len názor, nie fakt. Všetko, čo vidíme, je len uhol pohľadu, nie pravda.

18.05
One Square Story
Martin Kostelník / FAMO v Písku o. p. s. (6 min)
Postarší pouličný mím stojaci na námestí sa márne snaží získať pozornosť okoloidúcich. Jediný, kto sa pri ňom zastaví, je malé dievčatko idúce po námestí spolu s mamou. Tá sa však ponáhľa a nedovolí dievčatku zdržať sa pri soche tak dlho, ako by si priala. V tom istom čase sa po námestí túla tiež vreckový zlodej, hľadajúci v dave ďalšieho človeka, ktorého by mohol okradnúť, a tiež aj prapodivná dvojica mladistvých. Osudy všetkých sa pretnú práve na tomto námestí, kde v danej chvíli dopadne všetko trochu inak, než by sa na prvý pohľad zdalo…

18.15
Journey of the film
Valér Futej / SSUŠ Filmová, Košice (4 min)
Journey of the film, alebo „cesta“ filmu zobrazuje bežnému amatérskemu divákovi pohľad na proces výroby študentského filmu od jeho úplných začiatkov. Na strane druhej film vyrozpráva príbeh scenáristky, ktorá si už pri písaní svojho scenára predstavuje jeho realizáciu a „oživenie“ jej literárnych predstáv do živej – filmovej podoby.

18.20
Po špičkách
Martin Kostelník / FAMO v Písku o. p. s. (4 min)
Manželka chystá romantickú večeru pre seba a svojho manžela. Alebo snáď nie?

18.25
Dream
Kristián Ganobjak / SSUŠ filmová, Košice (4 min)
Sloboda je vzácny dar, ktorý si máme vážiť, pretože nikdy nevieme, kedy môžeme oň prísť a nemusíme ho už získať naspäť.
Hrajú: Jaroslav Stupák, Patrik Hucko, Kevin Šimko a ďalší.

18.30
Fall
Valér Futej / SSUŠ Filmová, Košice (8 min)
Popieranie – hnev – vyjednávanie – depresia a prijatie – tieto slová sú súčasťou piatich fáz umierania. Tommy prichádza na most s úmyslom pokúsiť sa o samovraždu. Počas poslednej fázy – prijatia na most dobiehajú jeho priatelia a v samovražde sa mu pokúsia zabrániť. Na ktorú stranu sa Tommy, už zmierený so smrťou, pridá?

18.40
Promo FSV UCM
Ján Pekarik / Promo FSV UCM (2 min)

Promo video pre Fakultu sociálnych vied UCM v Trnave v podobe krátkeho filmu (klipu).

 

Young Film Fest 2016HRANÝ FILM

19.00
Vysněná domácnost
Michal Humaj / Masarykova univerzita, Brno (8 min)
Vďaka moderným technológiám dokáže byť aj život muža a ženy v jednej domácnosti úplne ideálny.

19.10
Partie
Jakub Spousta / SVOŠ filmová v Písku (9 min)
Dvaja muži hrajú šach v zadebnenej miestnosti. Vedú debatu o živote, rodine a rekonštrukcii. O čo sa však hrá? O život!

19.20
Možno zajtra
Martina Nagyová / UTB v Zlíne FMK (38 min)
Arnold (Ľuboš Kostelný) je vynálezca a programátor robotov. Naproti tomu však miluje staré dobré veci z čias nepoškvrnených všadeprítomnou elektronikou, jazz z gramofónových platní aj svoje krásne staré auto. S obľubou navštevuje bar s názvom Možno zajtra. Snáď práve kvôli barmanke Alici, ktorá tomuto miestu dáva dušu. Možno práve kvôli svojej introvertnej povahe sa Arnold dostáva do humorných situácií. Zo svojej barovej stoličky sa zdá byť skôr pasívnym pozorovateľom, nevedomky však ovplyvňuje okolitý svet natoľko, že zmení nielen samotný bar, ale aj celý svoj doterajší život.

20.10
Strach
Michal Blaško / FTF VŠMU v Bratislave (28 min)
Marek je dospievajúci chlapec, ktorý sa stane svedkom násilného útoku v autobuse. Celý incident sa mu podarí nahrať na telefón, no rozhodnúť sa pre to, čo je správne, mu bráni jeho strach a svedomie.

20.40
The Pencil
Michal Miklovič / Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave (8 min)
Chlapec nájde ceruzku s neobyčajnými schopnosťami. To, čo nakreslí, sa mu premietne do reality, a tak sa snaží oživiť svoju matku, ktorá zomrela pri nehode. Zisťuje, že nie všetko sa dá ovplyvniť, a preto sa mu to nakoniec nepodarí… Alebo áno?!

20.50
Nič pre deti
Ján Pekarik / FMK UCM Trnava (7 min)
Nie je to vo hviezdach.

21.00
Paranormal Abduction
Kristián Ganobjak / SSUŠ filmová, Košice (5 min)
Nikto z nás nie je sám, ani keď ste sami medzi „štyrmi stenami“. Krátkometrážny horor na spôsob filmu Paranormal Activity.