Festival Jeden svet v Spišskej Belej

Jeden svet Spišská BeláMedzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet je jediným kultúrno-vzdelávacím podujatím na Slovensku, ktoré sa komplexne zaoberá ľudskoprávnymi a globálnymi témami, či už v podobe sociálnych a environmentálnych otázok, ale prezentuje aj rôzne životné štýly. Hlavným organizátorom festivalu Jeden svet je organizácia Človek v ohrození.


Tento ročník festivalu nesie provokatívny podnázov SHUT UP!, ktorý však práve naopak vyzýva spoločnosť, aby nebola ticho. Je to už 19 rokov, čo tento medzinárodný festival dokumentárnych filmov otvára témy slobody, demokracie a ľudských práv.

Počas marca zorganizovala Slovenská národná galéria – Kaštieľ Strážky v spolupráci s organizáciou Človek v ohrození už po deviatykrát premietanie dokumentárnych filmov domácej a zahraničnej produkcie pre žiakov základných škôl a študentov stredných škôl.

Občianske združenie Kobalt – kultúrna oblasť alternatívy opäť v spolupráci s organizáciou Človek v ohrození a tiež v spolupráci s mestom Spišská Belá prináša do kinosály v Spišskej Belej festival Jeden svet po prvý raz. V apríli budú pre verejnosť pripravené dva premietacie dni.

 

Sobota 6. apríla 2019 o 19.00 h

Bojovníčka s nenávisťou (Nemecko/Taliansko, 2017, 52 min, slovenské titulky)

Svojrázna sedemdesiatročná Berlínčanka Irmela už tridsať rokov každý deň neúnavne vyráža do boja s nenávistnými symbolmi, vyzbrojená sprejom, škrabkou a čistiacimi prostriedkami. Žiadne antisemitské plagáty, hákové kríže v podchodoch či homofóbne heslá na električkových zastávkach nie sú pred ňou v bezpečí. Irmela premaľuje, zoškrabe a zničí všetko, čo súvisí s akoukoľvek diskrimináciou. Nezľakne sa ani vyhrážok neonacistov, či dokonca konfliktu so zákonom. Film sa týka nemeckej ultrapravicovej scény a zároveň je psychologickým portrétom hlavnej hrdinky.

Aktivistka (Fínsko, 2017, 57 min, české titulky)

Riikka žije v mestečku na severe Fínska, ktorého okolitá príroda mala zostať navždy nedotknutá. Keď medzinárodná ťažobná spoločnosť prejaví záujem o ťažbu kovov na mieste národného parku, mladá študentka sa rozhodne konať. Pre svoj postoj musí získať nielen svojho otca, ale aj niekoľko členov mestského zastupiteľstva, ktorí v ponuke vidia príležitosť na miestny rozvoj. Riikka márne vysvetľuje, že ústupky priemyselnej ťažbe a migrácii početnej pracovnej sily predstavujú pre región hrozbu. Dokument sleduje príbeh motivovaného dievčaťa, ktoré zakúša prvé prehry, ale sebavedome pokračuje v boji.

 

Sobota 13. apríla 2019 o 19.00 h

Zlodeji času (Španielsko/Francúzsko, 2018, 84 min, slovenské titulky)

Zabudnite na vodu a ropu, všetci predsa prahnú po novom zdroji – po našom čase. Film Zlodeji času odhalí, ako korporácie bez nášho vedomia speňažujú náš čas a ako sa podľa ich vlastných slov stali zo sociálnych sietí „noví hodinári“. Kto sa ešte nedostal do situácií, ako keď ho letecká spoločnosť prinútila vytlačiť si letenky a zaregistrovať vlastnú batožinu, čím spoločnostiam šetrí obrovské peniaze v podobe odpracovaných hodín? Kto nestrávil hodiny skladaním nábytku alebo nebojoval so samoobslužnou pokladnicou? Kto má vlastne komu platiť za všetku túto prácu?

Európsky sen: Srbsko (Španielsko, 2018, 19 min, slovenské titulky)

Keď krajiny ležiace pri balkánskej ceste začiatkom roku 2016 zavreli hranice, zostali tisíce migrantov a utečencov uviaznuté v pasci v Srbsku. Až 8 000 ich žije v srbských táboroch, ktoré prevádzkuje vláda, ale aj v opustených budovách a v provizórnych táboroch v lesocha čaká na príležitosť prekročiť ostro stráženú hranicu Európskej únie. Štyridsaťšesť percent z nich tvoria deti a jedno z troch detí nemá žiadneho dospelého sprievodcu. Tých, ktorí sa pokúsili dostať sa do Maďarska načierno, maďarská polícia bije a mučí a potom ich vráti späť do Srbska.

Rodinné mäsiarstvo (Holandsko, 2017, 15 min, česky)

Trinásťročný Wessel sa priúča trikom mäsiarskeho remesla od svojho starého otca, ktorý automaticky predpokladá, že jeho vnuk raz prevezme rodinnú firmu. Wessel o tom však nie je presvedčený – možno by radšej pracoval so živými zvieratami. Dozvedáme sa, že pre profesiu jeho otca ho spolužiaci v minulosti šikanovali. On poukazuje na ich pokrytectvo: myslia si, že mäso rastie na stromoch? Scény z bitúnka sa sústreďujú na remeselnú stránku podnikania, ale film zároveň zdôrazňuje nesmiernu slobodu, ktorá sa dostáva tínedžerom žijúcim na vidieku.

Vstupné je dobrovoľné.