Filmovú jam session uvedie režisér Kirchhoff osobne

Dokumentárna jam session je netradičné žánrové zaradenie nového slovensko-českého filmu Para nad riekou Roberta Kirchhoffa a Filipa Remundu, ktorý momentálne putuje po slovenských kinách. V kežmarskom kine Iskra sa, samozrejme, predstaví tiež. V rámci premietania filmového klubu ho diváci uvidia v piatok 3. júna 2016 o 19.00 h a uvedie ho osobne jeden z režisérov Robert Kirchhoff, ktorý bol v Kežmarku naposledy pred necelými tromi rokmi so snímkou Kauza Cervanová.

Para nad riekouPara nad riekou je filmom o životoch troch zostarnutých muzikantov – trubkára Laca Decziho, saxofonistu Ľubomíra Tamaškoviča a kontrabasistu Jána Jankejeho, ktoré sa prepletajú v príbehu o sláve a jej pominuteľnosti. Sled absurdných a tragikomických situácií otvára priestor prchavosti a márnosti, s ktorými zvádza večný boj poézia ako východisko na ceste k nesmrteľnosti.

„Všetky signály sme vnímali ako znamenia, vymýšľali sme situácie, doslova sme sa dreli s obrazmi a formou. Každá z našich postáv má svoj vlastný obsah a ten nám ukazoval mieru vecí. Takže sme sa nakoniec dopracovali k istému zjednoteniu – poézia ako čin. Tí ľudia žijú poéziu celý život a v tomto filme sme aspoň čiastočne zobrazili časť cesty každého z nich. Vznikla absurdná odysea, boj medzi existenciou a smrťou. Ale sloboda ostáva ako konštanta,“ povedal o dokumente pre mesačník Film.sk režisér Robert Kirchhoff.

Scenár sa v priebehu času menil, pretože príbehy postáv sa neustále vyvíjali. Niektoré situácie, ktoré nakrútili, sú podľa tvorcov na úrovni dokumentárneho zázraku. Obaja režiséri sa zhodli na tom, že síce nakrútili dokument, ale ten vlastne nič nedokumentuje.

Para nad riekou„Stopercentne vychádza z konania postáv, dôležitý je prienik do ich psychológie. Vo filme spájame nespojiteľné, zdôrazňujeme absurdnosť a humor. Prišli sme na to, že ten zvláštny smútok a strach zo smrti potláčajú vôľou, ktorá občas vyzerá ako šialený úškľabok a inokedy ako existenciálna úzkosť. Vznikla tak dobrá kombinácia tragiky a komiky. O tom je ten film. Je to vlastne recept na život,“ vysvetlil pre TASR R. Kirchhoff.

Para nad riekouPara nad riekou mala svetovú premiéru na festivale Visions du Reel vo švajčiarskom Nyone. Na jeseň minulého roku bola uvedená na medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov v Jihlave a v slovenskej predpremiére ju mohli vidieť návštevníci MFFK Febiofest 2016. Do oficiálnej slovenskej kinodistribúcie film priniesla Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK).

Viac informácií kežmarskom premietaní nájdete na: klubiskra.test. Vstupné na premietanie je 3,50 €, držitelia platných členských preukazov filmového klubu zaplatia 2 €. Lístky si môžete kúpiť v predpredaji online na www.kinoiskra.sk alebo pred premietaním v pokladni kina.


ROBERT KIRCHHOFF

Robert KirchhoffNezávislý filmový režisér, scenárista, producent. Počas svojej profesionálnej kariéry nakrútil a produkoval viacero celovečerných filmov, ktoré získali úspech a uznanie na mnohých zahraničných a domácich festivaloch. Jeho filmová tvorba sa zameriava na aktuálne spoločenské javy a témy vyrovnávania sa s „traumatickým“ dedičstvom historických udalostí v strednej Európe v 20. storočí. Pred troma rokmi sa s veľkým úspechom stala jeho snímka Kauza Cervanová (2013) o prípade vraždy mladej medičky Ľudmile Cervanovej. Získal s ním aj mnoho ocenení na medzinárodných filmových festivaloch po celom svete (Jihlava, Leipzig, Linz atď.) a dokument získal aj Národnú filmovú cenu Slnko v sieti za najlepší dokumentárny film.

Filmografia (výber): Veselé Vianoce (1996), Spomienka (1997), Straty a návraty (1998), Čierne slovo/Kálo lav (1999), Otvorené okná (2000), Výprava proti srsti (2000), Si moje slnko (2000), Na vode (2001), Hej Slováci (2002), Kvety zla (2003), Lesk a bieda SNP (2005), Duch v stroji (2010), Kauza Cervanová (2013) a Para nad riekou (2015).

Para nad riekou

Dokumentárna jam session, Slovensko/Česko
2015, 90 min, v pôvodnom znení (slovensky, česky, anglicky, nemecky, francúzsky) so slovenskými titulkami

03. jún 2016, 19:00
DCP 2D

Film osobne uvedie jeden z režisérov Robert Kirchhoff

Životy troch zostarnutých muzikantov – trubkára Laca Decziho, saxofonistu Ľubomíra Tamaškoviča a kontrabasistu Jána Jankejeho sa prepletajú v príbehu o sláve a jej pominuteľnosti. Sled absurdných a tragikomických situácií otvára priestor prchavosti a márnosti, s ktorými zvádza večný boj poézia ako východisko na ceste k nesmrteľnosti.

Réžia a scenár: Robert Kirchhoff, Filip Remunda. Kamera: Martin Matiášek, Jakub Halousek, Tomáš Stanek. Strih: Jana Vlčková. Hudba: Laco Deczi, Ľubomír Tamaškovič, Ján Jankeje. Účinkujú: Laco Deczi, Ľubomír Tamaškovič, Ján Jankeje, Ted Curson, Chris de Pino, Alan Silva.