Horské filmy v Kežmarku otvorí opäť svojím novým filmom Pavol Barabáš

Tieň jaguáraAj tento rok bude Kežmarok jedným z dejísk Medzinárodného festivalu horských filmov (MFHF), ktorého hlavný program sa už po 26-krát uskutoční 10. – 14. októbra v Poprade. Kino Iskra ponúkne horské filmy svojim divákom v dvoch súťažných blokoch a jednom bloku víťazných snímok festivalu od piatku do nedele 12. – 14. októbra 2017 vždy od 19.00 h.


Hneď prvý večer kežmarskej časti MFHF, teda piatok 12. októbra, bude rovnako ako minulý rok v znamení nového filmu režiséra, scenáristu a kameramana Pavla Barabáša, ktorý tentoraz osobne uvedie dokument Tieň jaguára. Ten nie je len o expedícii do ďalekej Venezuely, ale prinúti nás zamyslieť sa aj nad tým, ako žijeme.

V roku 2017 sa Beckovi Ondrejovičovi podarilo pri rieke Yuri vo Venezuele stretnúť indiánov z kmeňa Hodi, ktorí tu chytali ryby. Strávil s nimi niekoľko dní a nakoniec im prisľúbil, že sa vráti o rok a prinesie lieky, ktoré ich kmeň potrebuje. Toto stretnutie pripadlo na január 2018 počas splnu mesiaca.

Tieň jaguáraA tu sa začína príbeh filmu Tieň jaguára. Becko a jeho traja kamarátmi pádlujú proti prúdu amazonských riek, prechádzajú cez tajomné pohorie Sierra Maigualida, ktorým okrem indiánov ešte nikto neprešiel. Dostanú sa tak do ich sveta. Do sveta založeného na úcte k vlastnému spoločenstvu. Vďaka spiritualite sú indiáni kmeňa Hodi prepojení s okolitou prírodou. Veria, že poškodiť prales znamená poškodiť samých seba.

Z mnohých expedícií, hoci boli veľmi ťažké, nevznikol žiadny dokument. Dôvody boli rôzne. Ale pri tejto poslednej mám pocit, že sme zaznamenali niečo vzácne, čo nesie silné posolstvo,“ hovorí režisér filmu Pavol Barabáš.

Sierra Maigualida s nadmorskou výškou 2 000 metrov, kam sa boja chodiť aj samotní indiáni, otvára nielen cestu za dobrodružstvom. Tento film povie niečo o nás všetkých. „Indiáni kmeňa Hodi nehľadajú rôzne pravdy. Nehľadajú šťastie. Šťastie k ním jednoducho samo prichádza. My sme však z jeho neustáleho hľadania nervózni, hoci máme všetko. Akurát sme stratili úctu k prírode, zemi, vode, vzduchu i všetkému živému. Naším problémom je to, že chceme všetko vlastniť, nie byť súčasťou Zeme, ale jej dobyvatelia,“ dopĺňa Barabáš.

Tieň jaguáraDivák si uvedomí, že sa nepotrebuje hnať. Viac majetku nám neprinesie viac šťastia. K nemu nám stačí náš kmeň – spoločenstvo, ktoré zdieľa, pomáha a podporuje. Hľadiac na Hodi si zrazu uvedomíme, že sa nehádajú, nekričia na seba, vidíme na plátne krásu a jednoduchosť bytia v jeho najčistejšej forme.

Súčasťou piatkového bloku spolu so snímkou Tieň jaguára bude i krátky deväťminútový predfilm rakúskeho tvorcu F. Gassnera Doma, v ktorom sa s najlepším kamarátom vybral za netradičným lyžiarskym dobrodružstvom.

Viac informácií o festivale nájdete na www.mfhf.sk alebo www.facebook.com/mfhf.sk/. Vstupné na každý z troch blokov filmov je 5 €, lístky si môžete kúpiť v predpredaji online na www.kinoiskra.sk alebo v pokladni kina.


Program MFHF v kine Iskra Kežmarok

 

Piatok 12. októbra:

19.00 – Projekcia súťažných filmov (blok 15)

Doma (r.: F. Gassner, Poľsko, 9 min)

S najlepším kamošom za lyžiarskym dobrodružstvom.

Tieň jaguára (r.: P. Barabáš, Slovensko, 70 min)

Film osobne uvedie režisér Pavol Barabáš.

Prechod tajomného pohoria Sierra Maigualida.

 

Sobota 13. októbra:

19.00 – Projekcia súťažných filmov (blok 6)

Sen o Nange (r.: B.  Jendrzejczyk, Poľsko, 11 min)

Kto bol Tomasz Mackiewicz? Akí silní musíme byť, aby sa sny stali skutočnosťou?

Pavúk, horolezec storočia (r.: Ľ. Slivka, Slovensko, 82 min)

Filmový portrét Pavla Pochylého.

Projekt Lorax (r.: P. Wyllie, Austrália, 35 min)

Šestica basejumperov uprostred austrálskej divočiny.

 

Nedeľa 14. októbra:

19.00 – Projekcia ocenených filmov


Pavol BarabášPAVOL BARABÁŠ (1959)

Je autorom širokej škály filmov z horského prostredia i zo sveta prírodných ľudí. Rád vyhľadáva príbehy, v ktorých sa človek dostáva až za hranicu svojich možností. Má za sebou niekoľko objavných expedícií. Za svoje filmy, ktoré sú hlavne o tom, ako by sa mal človek správať k našej planéte, dostal mnoho ocenení z celého sveta.

Filmografia (výber z celovečerných, stredometrážnych i krátkych filmov): Tieň jaguára (2018), Vábenie výšok (2017), Sloboda pod nákladom (2016), Suri (2015), Žiť pre vášeň (2014), Polárnik (2014), Hľadači tieňa (2013), Stopy na hrebeni (2013), Príbehy tatranských štítov (2011, 2012, 2013), Pygmejovia – Deti džungle (2011), Trou de Fer – Železná diera (2011), Mongolsko – V tieni Džingischána (2010), Tajomstvo podzemia (2009), Bhután – Hľadanie šťastia (2008), Everest – Juzek Psotka (2008), Carstensz – Siedma hora (2008), Neznáma Antarktída (2007) , Vysoké Tatry – Divočina zamrznutá v čase (2007), Tepuy – Cesta do stredu Zeme (2007), Premeny Tatier (2006), Pururambo (2005), Amazonia Vertical (2004), Tatry mystérium (2003), Omo – Cesta do praveku (2002), Mustang (2001), Expedícia Sibír (2001), Tajomné Mamberamo (2000), 118 dní v zajatí ľadu (1998), 80 metrov pod vrcholom (1997), Budhistický Ladakh (1996).

Tieň jaguára

Film uvedie režisér, scenárista a kameraman Pavol Barabáš

Dokument, Slovensko
2018, 67 min, v pôvodnom znení (slovensky)

12. október 2018, 19:00
DCP 2D

MEDZINÁRODNÝ FESTIVAL HORSKÝCH FILMOV

Objavná cesta štyroch priateľov cez neprebádanú amazonskú džungľu vyvrcholí stretnutím s prírodnými indiánmi. Ich jednoduchosť bytia, spiritualita a symbióza s okolitou prírodou je silným kontrastom s naším ponímaním sveta.

Štyria priatelia sa vybrali proti prúdu amazonských riek na neistú cestu. Prešli cez tajomné pohorie Sierra Maigualida, ktorým okrem indiánov ešte nikto neprešiel. Dostali sa tak do ich sveta. Do sveta založeného na úcte k vlastnému spoločenstvu. Vďaka spiritualite sú prepojení s okolitou prírodou. Veria, že poškodiť prales znamená poškodiť samých seba.

Jedni z posledných prírodných indiánov na tejto planéte prijali odvážlivcov do svojej osady a umožnili im spoznať a autenticky zachytiť jednoduchosť ich bytia a priniesť tak dôležité poznanie.

Réžia a scenár: Pavol Barabáš. Kamera: Pavol Barabáš. Strih: Róbert Karovič. Hudba: Martin Barabáš. Producent: K2 Studio. Koproducent: RTVS.