Johanka prezradí svoje tajomstvo v kine na plátne aj osobne

Ďalšia návšteva filmových tvorcov v Kežmarku bude tentoraz venovaná predovšetkým detským divákom. V piatok 22. apríla o 18.00 h kino Iskra v rámci iniciatívy Filmový klub deťom premietne širokej verejnosti pôvodnú slovenskú rozprávku Johankino tajomstvo, ktorú osobne uvedú režisér Juraj Nvota, herečka Dominika Zeleníková a producent Marian Urban. V ten istý deň dopoludnia si spomínaný film za účasti tvorcov pozrú i školáci.

Johankino tajomstvoNestáva sa to často, ale aj vílam a sudičkám sa občas nechce, pozabudnú sa, niečo popletú a nespravia to, čo mali. Ľudia sa potom márne snažia pochopiť, prečo ich život nejde tým správnym smerom. Johankino tajomstvo je rozprávkový príbeh o tom, že každý by mal svoje chyby napraviť, a o tom, že na svete existuje sila, ktorá sa dokáže vzoprieť osudu.

Nový človek prichádza na svet a nad jeho osudom bdejú tri sudičky. Jedna ho obdarí výnimočnými vlastnosťami, druhá mu postaví do cesty mnohé prekážky a tretia mu poradí, ako napriek všetkému môže v živote nájsť svoje šťastie. Čo sa však stane, ak jedna zo sudičiek nesplní svoju úlohu? V rozprávkovom príbehu plnom napätia, humoru a prekvapení sa o tom na vlastnej koži presvedčí láskavá a múdra dievčina Johanka.

Johankino tajomstvoNebude v ňom chýbať ani tvrdohlavý princ, nespravodlivý a chamtivý strýko či zábudlivá víla Tea, no najmä veľa lásky, ktorá, ako to už v rozprávkach býva, pomôže aj Johanke zdolať skoro všetky prekážky osudu. „Myslím si, že táto rozprávka nie je určená len deťom, ale všetkým ľuďom, ktorí sú schopní snívať o realite, aká by mohla byť, a nie je. Rozprávka zaujme aj pravdivosťou hereckých výkonov,“ povedal pre týždenník Plus 7 dní pred vianočnou televíznou premiérou filmu režisér Juraj Nvota.

Malí i veľkí diváci sa môžu tešiť na výkony známych a populárnych slovenských i českých hercov, ako napríklad Emília Vášáryová, Ondřej Vetchý, Szidi Tobias, Matej Landl, Jana Oľhová, Vladimír Jedľovský, Milan Ondrík či Karol Čálik. Filmového princa si zahral mladý český herec Filip Cíl, princeznú známa slovenská speváčka Kristína Peláková, ktorá k rozprávke naspievala i titulnú pieseň Na bieleho koňa.

Johankino tajomstvoHlavnú postavu siroty Johanky stvárnila talentovaná Dominika Zeleníková, ktorá sa už predtým objavila aj v slovenských celovečerných filmoch Kandidát a Anjeli. „Účinkovanie v Johankinom tajomstve je môj splnený sen. Hrať v rozprávke som túžila už veľmi dlho. Vo filme je humor, dobrodružstvo aj láska, je pre deti aj dospelých. Divákom prajem, aby im rozprávka priniesla pokoj, radosť a lásku,“ uviedla Dominika v rozhovore pre denník Pravda.

Snímka sa nakrúcala 26 dní, takmer každý deň minimálne 12 hodín, na zámkoch v Bojniciach, vo Zvolene, ale aj v lesoch okolo Lozorna a na Záhorí. Vo filme bolo použitých vyše 400 kostýmov, viac ako v troch tuctoch scén boli použité špeciálne digitálne triky. Letecké zábery nakrúcali pomocou dronov. Viac ako 30 percent exteriérových scén bolo nevyhnutné digitálne retušovať, aby boli odstránené súčasné prvky. V filme sa objaví aj 9-ročná dcéra režiséra Nvotu Marína.

Vstupné na premietanie je pre všetkých iba 2 €. Lístky si môžete kúpiť v predpredaji online na www.kinoiskra.sk alebo pred premietaním v pokladni kina.

Foto: © ALEF FILM & MEDIA / Zuzana Ricotti


Johankino tajomstvo. Réžia: Juraj Nvota. Kamera: Jan Malíř. Námet: Zuzana Líšková, Magdaléna Glasnerová. Scenár: Zuzana Líšková, Magdaléna Glasnerová. Spolupráca na scenári: Juraj Nvota. Strih: Darina Smržová Hudba: Sisa Michalidesová. Producent: Marian Urban. Koproducenti: Tibor Búza, Marek Urban, Peter Neveďal, Marek Mackovič. Hrajú: Dominika Zeleníková, Emília Vášáryová, Filip Cíl, Ondřej Vetchý, Szidi Tobias, Kristína Peláková, Ondrej Hraška, Matej Landl, Martin Durkáč, Jana Oľhová, Vladimír Jedľovský, Milan Ondrík, Karol Čálik, Henrieta Jančišinová Kolláriková a ďalší.

Johankino tajomstvo

Filmový klub Iskra deťom

Rozprávka, Slovensko/Česko
2015, 85 min, v pôvodnom znení (slovensky)

22. apríl 2016, 18:00
DCP 2D

Film osobne uvedú režisér Juraj Nvota, producent Marian Urban a herečka Dominika Zeleníková

Nestáva sa to často, ale aj vílam a sudičkám sa občas nechce, pozabudnú sa, niečo popletú a nespravia to, čo mali. Ľudia sa potom márne snažia pochopiť, prečo ich život nejde tým správnym smerom…

Rozprávkový príbeh o tom, že každý by mal svoje chyby napraviť a o tom, že na svete existuje sila, ktorá sa dokáže vzoprieť osudu.

Nový človek prichádza na svet a nad jeho osudom bdejú tri sudičky. Jedna ho obdarí výnimočnými vlastnosťami, druhá mu postaví do cesty mnohé prekážky a tretia mu poradí, ako napriek všetkému môže v živote nájsť svoje šťastie. Čo sa však stane, ak jedna zo sudičiek nesplní svoju úlohu?

V rozprávkovom príbehu plnom napätia, humoru a prekvapení sa o tom na vlastnej koži presvedčí láskavá a múdra dievčina Johanka. Nebude v ňom chýbať ani tvrdohlavý princ, nespravodlivý a chamtivý strýko či zábudlivá víla Tea, no najmä veľa lásky, ktorá, ako to už v rozprávkach býva, pomôže aj Johanke zdolať skoro všetky prekážky osudu.

Réžia: Juraj Nvota. Kamera: Jan Malíř. Námet: Zuzana Líšková, Magdaléna Glasnerová. Scenár: Zuzana Líšková, Magdaléna Glasnerová. Spolupráca na scenári: Juraj Nvota. Strih: Darina Smržová Hudba: Sisa Michalidesová. Producent: Marian Urban. Koproducenti: Tibor Búza, Marek Urban, Peter Neveďal, Marek Mackovič. Hrajú: Dominika Zeleníková, Emília Vášáryová, Filip Cíl, Ondřej Vetchý, Szidi Tobias, Kristína Peláková, Ondrej Hraška, Matej Landl, Martin Durkáč, Jana Oľhová, Vladimír Jedľovský, Milan Ondrík, Karol Čálik, Henrieta Jančišinová Kolláriková a ďalší.