Lásku pod kapotou predstaví kežmarským divákom režisér Miro Remo

Nový slovenský dokumentárny film Láska pod kapotou, ktorý má za sebou úspešnú svetovú premiéru na prestížnom festivale v Karlových Varoch, v pondelok 20. septembra 2021 o 19.00 h uvidia aj diváci v kine/filmovom klube Iskra Kežmarok. Osobne ho uvedie režisér, scenárista, kameraman a producent Miro Remo, ktorý už v kežmarskom filmovom klube v minulosti predstavil svoje snímky Comeback, Cooltúra a Richard Müller: Nespoznaný.


Láska pod kapotouOdhodlaný päťdesiatnik Jaroslav má v živote dve vášne. Rýchle autá a školskú lásku Jitku, ktorá mu po nevydarenom manželstve vrátila nádej a chuť do života. Jitka, služobne najstaršia autokrosová jazdkyňa v Čechách, by sotva našla lepšieho mechanika a kouča, akým je Jaroslav. Ten pre ňu znovu a znovu stavia z rozbitých ojazdených vozidiel pretekárske autá a spoločne dúfajú, že tentoraz zvíťazia.

Športové zápolenie je však len kulisou pre skutočný „závod života“, v ktorom pár zatiaľ nepatril medzi favoritov. Frustrácia a dezilúzia minulosti tak môžu nabrať prekvapivý smer. Režisér Miro Remo prichádza s príbehom z moravsko-slovenského pohraničia, ktorému nechýba dráma ani humor.

„Spolu so scenáristom Jurom Šlaukom sme si pred piatimi rokmi doma v pivnici vraveli, že by bolo fajn natočiť film vymykajúci sa z naratívnych postupov tunajšej dokumentárnej scény. Chceli sme sa vymaniť z prostredia sociálneho dokumentu a nakrútiť žánrový dokumentárny film. Taká bola predstava,“ spomína režisér Miro Remo.

Láska pod kapotouZačali hľadať tunajšie deštrukčné alebo demolačné derby a mali šťastie. „Naše prvé kroky smerovali do slovenskej obce Očkov. Na starom roľníckom družstve upravenom na autokrosový okruh sme sa medzi vrakmi stretli s Rišom, autokrosovým nadšencom, ktorý poznal človeka spĺňajúceho našu podmienku: „života o závod“. Bol ním Moravan Jaroslav, ktorý na prvé stretnutie s nami prišiel i so svojou partnerkou Jitkou. Hneď sme vedeli, že je to to pravé orechové. Hľadali sme postavu so silným konfliktom a z jeho úst priam sršali plamene neriešiteľných situácii, v ktorých sa neocitá len tak hocikto,“ hovorí o hlavnom hrdinovi snímky Remo.

Vstupné na projekciu je 5 eur, s platným klubovým preukazom 3 eurá. Online predpredaj vstupeniek na www.kinoiskra.sk alebo v pokladni kina. Na základe aktuálnych opatrení je povolený predaj vstupeniek len do polovice kapacity kinosály (74 miest). Diváci sú povinní mať po celý čas prekryté horné dýchacie cesty.


Miro RemoMIRO REMO

Narodil sa v roku 1983. Pochádza z industriálnej obce Ladce, kde navštevoval základnú školu. Absolvoval gymnázium v Považskej Bystrici. Hneď, ako ho prijali na réžiu dokumentárneho filmu na VŠMU, zanechal štúdium mechatroniky. Film študoval v ateliéri Vlada Balca na VŠMU, kde aj momentálne ďalej pôsobí. Je držiteľom mnohých ocenení z medzinárodných filmových festivalov. Jeho doposiaľ najúspešnejším filmom je portrét jeho strýka a jeho matky, Removej babky, s názvom Arsy-Versy, ktorý získal výraznú medzinárodnú pozornosť a odniesol si vyše štyridsať ocenení, a tiež jeho ostatný film Comeback o recidivistoch z Ilavskej väznice, ktorý bol slávnostne uvedený na 49. ročníku MFF Karlove Vary. Zaujal aj spoločensky kritickým filmom Cooltúra o stave a funkcii masovej popkultúry. Jeho ďalšími celovečernými dokumentmi sú Richard Müller: Nespoznaný a Láska pod kapotou.

Láska pod kapotou

Film uvedie režisér, scenárista a kameraman Miro Remo

Dokument, Česko/Slovensko
2021, 85 min, v pôvodnom znení (slovensky, česky)

20. september 2021, 19:00
DCP 2D

Odhodlaný päťdesiatnik Jaroslav má v živote dve vášne. Rýchle autá a školskú lásku Jitku, ktorá mu po nevydarenom manželstve vrátila nádej a chuť do života. Jitka, služobne najstaršia autokrosová jazdkyňa v Čechách, by sotva našla lepšieho mechanika a kouča, akým je Jaroslav. Ten pre ňu znovu a znovu stavia z rozbitých ojazdených áut autá závodné a spoločne dúfajú, že tentokrát zvíťazia. Autokrosové preteky sú však len kulisou pre skutočný „závod života“, v ktorom ani Jaroslav, ani Jitka zatiaľ nepatrili medzi favoritov.

Režisér Miro Remo prichádza s príbehom z moravsko-slovenského pohraničia, ktorému nechýba dráma ani humor.

Réžia: Miro Remo. Scenár: Miro Remo, Juro Šlauka. Kamera: Martin Chlpík, Miro Remo. Strih: Šimon Hájek. Zvuk: Jan Richtr. Hudba: Adam Matej. Produkcia: Vít Janeček, Miro Remo. Účinkujú: Jaroslav Vávra, Jitka Prokipčáková, Jiřina Vávrová.