Martin Šulík divákom „prezradí“ všetko, čo má rád

Režisér Martin Šulík patrí medzi  najvýznamnejších a najúspešnejších slovenských filmových tvorcov deväťdesiatych rokov minulého a začiatku tohto storočia. Obnovenú digitálnu premiéru svojho filmu Všetko čo mám rád z roku 1992 oficiálne uvedie v druhej polovici júna na Art Film Feste v Košiciach a o pár dní neskôr, vo štvrtok 30. júna o 19.00 h, zavíta osobne spomínanú snímku predstaviť aj kežmarským divákom do kina Iskra v rámci ďalšieho premietania filmového klubu s hosťom.

Všetko čo mám rádObnovená premiéra vznikla vďaka národnému projektu Digitálna audiovízia, ktorý je zameraný na systematickú digitalizáciu a digitálne reštaurovanie audiovizuálnych, zvukových a zvukovo-obrazových záznamov realizovaných Slovenským filmovým ústavom (SFÚ).

„Nechce sa mi veriť, že je to už takmer štvrťstoročie, ale jedno viem určite, nikdy som to neoľutoval, Martin je vzácny človek a filmár dušou i telom. Preto mám dvojnásobnú radosť, že môžeme tento film predstaviť po rokoch znovu v jeho citlivo reštaurovanej a digitalizovanej verzii,“ skonštatoval producent filmu Rudolf Biermann.

Dráma Všetko čo mám rád je druhým hraným filmom režiséra Martina Šulíka a patrí do prechodného obdobia po páde železnej opony, kedy sa tvorcovia zaoberali témami o nadobudnutej slobode. V tom čase sa objavili nové možnosti filmového vyjadrenia sa, a to sa týkalo ako štýlu, tak obsahu.

Všetko čo mám rád„Je to asi môj najosobnejší film. So scenáristom Ondrejom Šulajom sme chceli zachytiť atmosféru zo začiatku deväťdesiatych rokov, obdobie, keď sa menila spoločnosť. Pred každým z nás sa otvorilo mnoho možností, ako naplniť život. Mohli sme cestovať, podnikať, zamestnať sa v reklame, alebo jednoducho priamo vstúpiť do politiky. Pokúsili sme sa pomenovať, čo z minulosti je pre nás dôležité, a čo zaujímavé priniesla nová doba,“ zaspomínal si režisér Marti Šulík a doplnil: „Všetko čo mám rád je pre mňa osobný preto, že v ňom hrá môj otec, a aj preto, že mnohé situácie, ktoré sa do filmu dostali, majú reálny základ.“

Všetko čo mám rádFilm je o rozvedenom tridsiatnikovi bez práce, prežívajúcom vzťahovú krízu so svojou anglickou priateľkou, ktorá odchádza zo Slovenska, a rovnako rieši aj problémy s jeho tínedžerským synom. Dilemy hlavného hrdinu sú hrou, v ktorej sa preverujú hranice neznámej slobody. Má odisť zo svojej rodnej krajiny za novými obzormi? Aj za cenu toho, že stratí svoju identitu? Význam tohto filmu ocenia nielen tí, čo žili v komunizme, alebo v prechodnej fáze po jeho páde, ale aj tí, čo sa snažia toto obdobie pochopiť.

V hlavných úlohách snímky sa predstavili Juraj Nvota a Gina Bellman, okrem nich na plátne diváci uvidia aj Jakuba Ursínyho, Zdenu Studenkovú, Antona Šulíka st., Vieru Topinkovú,  Jiřího Menzela, Rudolfa Slobodu či Martu Rašlovú.

Viac informácií kežmarskom premietaní nájdete na: klubiskra.test. Vstupné na premietanie je 3,50 €, držitelia platných členských preukazov filmového klubu zaplatia 2 €. Lístky si môžete kúpiť v predpredaji online na www.kinoiskra.sk alebo pred premietaním v pokladni kina.

Foto: www.garfieldfilm.sk


Martin ŠulíkMARTIN ŠULÍK

Narodil sa 20. 10. 1962 v Žiline. Je absolventom VŠMU v Bratislave (1986). Zaujal už školským filmom Staccato a stal sa jednou z najvýraznejších osobností slovenského hraného filmu 90. rokov. So scenáristom O. Šulajom, kameramanom M. Štrbom, hudobným skladateľom V. Godárom a výtvarníkom F. Liptákom spolupracoval na niekoľkých filmoch (Neha, Všetko, čo mám rád, Záhrada, Orbis Pictus atď.), ktoré získali celý rad domácich a zahraničných ocenení. Jeho Slnečný štát (2005) získal šesť slovenských národných filmových cien. V roku 2007 nakrútil dokument Martin Slivka – muž, ktorý sadil stromy (2007), v roku 2011 medzinárodne úspešný hraný film Cigán, za ktorý si odniesol Slnko v sieti pre najlepšieho režiséra a za dokumentárny cyklus 25 zo šesťdesiatych alebo československá nová vlna si odniesol Slnko v sieti pre najlepší dokumentárny film za rok 2011. Je držiteľom Výročnej ceny ASFK za prínos slovenskej kinematografii a klubovému hnutiu.

Všetko čo mám rád

Obnovená digitálna premiéra filmu z roku 1992

Dráma, Česko-Slovensko
1992, 92 min, v pôvodnom znení (slovensky, anglicky) so slovenskými titulkami

30. jún 2016, 19:00
DCP 2D

Film osobne uvedie režisér Martin Šulík

Príbeh Tomáša, 38-ročného muža, ktorý je konfrontovaný so zásadným zlomom vo svojom živote. Zaplieta sa do malicherných konfliktov so svojou bývalou ženou, rieši neriešiteľné problémy svojho dospievajúceho syna, pomoc od neho očakávajú i jeho starnúci rodičia. A tak útek od všetkého s mladou Angličankou sa zdá byť jediným východiskom.

Réžia: Martin Šulík. Scenár: Martin Šulík, Ondrej Šulaj. Producent: Rudolf Biermann. Hrajú: Juraj Nvota, Gina Bellman, Jakub Ursíny, Zdena Studenková, Anton Šulík, Jiří Menzel, Rudolf Sloboda, Marta Rašlová.