Metaforický príbeh o miere moci jednotlivca uvedie v Iskre režisér Mátyás Prikler

Dráma s prvkami politického trileru, ktorá odhaľuje dilemy moci v súčasnej spoločnosti. Takto je charakterizovaný nový slovenský hraný film Moc, ktorý v stredu 17. mája 2023 o 19.00 v kežmarskom kine/filmovom klube Iskra osobne uvedie jeho režisér, scenárista a režisér Mátyás Prikler.


MocMoc je druhým dlhometrážnym hraným filmom režiséra Mátyása Priklera. Zaoberá sa témou moci a bezmocnosti v súčasnej spoločnosti. Nešťastná náhoda na poľovačke, pri ktorej zomrie človek, je začiatkom príbehu, ktorý odhaľuje skrytú mašinériu politickej moci a snahy o jej udržanie. Príbeh, v ktorom hrajú hlavné úlohy vysokopostavený politik a agent, ktorý má všetko „upratať“, si kladie otázky o podobe pravdy v súčasnom verejnom živote, o možnostiach jej hľadania a skrývania, ale aj o skutočnej identite politických figúr a príbehoch za ich verejnými maskami.

Film Moc nie je investigatívou ani detektívnym príbehom, hoci využíva postupy a princípy týchto žánrov. Je predovšetkým znepokojivým metaforickým príbehom o miere moci, ktorú má jednotlivec a ako s ňou dokáže naložiť. Film sa realizoval v slovensko-maďarsko-českej koprodukcii, čo odráža aj zloženie realizačného tímu. Okrem výrazných hereckých výkonov Szabolcsa Hajdu a Jana Kačera v hlavných úlohách diváci uvidia Mihálya Kormosa, Attilu Mokosa, Évu Bandor, Máriu Zaujecovú, Luciu Kašovú, Ingrid Timkovú, Romana Poláka, Miroslava Krobota, Istvána Olasza, Petra Oszlíka či Janu Oľhovú.

Moc„Keď sme sa s mojim kamarátom, scenáristom Marekom Leščákom začali rozprávať o novom filme, neustále som opakoval, že moc je najzaujímavejšia téma na svete. Príbeh sme vymysleli až neskôr. Na filme ma najviac zaujíma dilema, či sa môže a či dáva zmysel „upratať“ malú katastrofu, aby sme zabránili väčšej. Keďže nie sme reportéri ani detektívi, nechceli sme robiť investigatívny film o konkrétnej udalosti a zámerne sme vymysleli svet, ktorý v realite neexistuje, ale predsa je nám známy,“ povedal pre tlačovú agentúru SITA režisér, scenárista i producent snímky Mátyás Prikler.

Vstupné na projekciu je 6 eur, s platným klubovým preukazom 4 eurá. Vstupenky si môžete zakúpiť online na www.kinoiskra.sk alebo priamo v pokladni kina. Viac informácií aj na www.klubiskra.sk.


Mátyás PriklerMÁTYÁS PRIKLER (1982, Bratislava)


Absolvoval réžiu hraného filmu na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave v ročníku Stanislava Párnického. V rokoch 2005 a 2006 študoval na Univerzite divadelného a filmového umenia (SZFE) v Budapešti v ročníku Jánosa Szásza a Attilu Janischa. Nakrútil niekoľko krátkych a stredometrážnych filmov: The Life of a Fly, Önarckép – Autoportrét, Oni nie sú tvoj muž – Nem ők a te férjed, Ďalšie dejstvo – Következő felvonás a dokumentárne filmy Frank Urban-Cajal a Juraj Kubánka. Jeho stredometrážny film Ďakujem, dobre bol uvedený v sekcii Cinéfondation na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes 2010. Rovnomenný film Ďakujem, dobre je jeho dlhometrážnym debutom. Založil a vedie produkčnú spoločnosť MPhilms. Produkoval a koprodukoval filmy ako Slovensko 2.0, Deti, Mirage, Raj na zemi, Iná svorka, Banditi pre Baladu alebo dokumentárny cyklus Expremiéri a ďalšie.

Moc

Film uvedie režisér, scenárista a producent Mátyás Prikler

Dráma, Slovensko/Maďarsko/Česko
2023, 88 min, v pôvodnom znení (slovensky, maďarsky, česky, anglicky) so slovenskými titulkami

17. máj 2023, 19:00
DCP 2D

Krv nie je voda.

Dráma s prvkami politického trileru odhaľuje dilemy moci v súčasnej spoločnosti.

Dlhometrážny hraný film Moc je druhým hraným filmom režiséra Mátyása Priklera. Zaoberá sa témou moci a bezmocnosti v súčasnej spoločnosti. Nešťastná náhoda na poľovačke, pri ktorej zomrie človek, je začiatkom príbehu, ktorý odhaľuje skrytú mašinériu politickej moci a snahy o jej udržanie.

Príbeh, v ktorom hrajú hlavné úlohy vysokopostavený politik (Jan Kačer) a agent, ktorý má všetko „upratať“ (Szabolcs Hajdu), si kladie otázky o podobe pravdy v súčasnom verejnom živote, o možnostiach jej hľadania a skrývania, ale aj o skutočnej identite politických figúr a príbehoch za ich verejnými maskami.

Film Moc nie je spoločenskou sondou ani detektívnym príbehom, hoci využíva postupy a princípy týchto žánrov. Je predovšetkým znepokojivým metaforickým príbehom o miere moci, ktorú má jednotlivec a ako s ňou dokáže naložiť.

Film sa realizoval v slovensko-maďarsko-českej koprodukcii, čo odráža aj zloženie realizačného tímu. Autorom originálneho scenára je Marek Leščák, ktorý s Mátyásom Priklerom spolupracuje už dlhší čas. Na výslednej vizuálnej podobe sa podieľal maďarský kameraman Gergely Pálos, ktorý má za sebou niekoľko spoluprác so známym švédskym režisérom Royom Andersonom.

Okrem výrazných hereckých výkonov Jana Kačera a Szabolcsa Hajdu v hlavných úlohách diváci uvidia Janu Oľhovú, Miroslava Krobota, Mihálya Kormosa, Máriu Zaujecovú, Attilu Mokosa, Évu Bándor, Luciu Kašovú, či Ingrid Timkovú.

Moc vo svetovej premiére uvedie medzinárodný filmový festival v Rotterdame 1. februára 2023.

Réžia: Mátyás Prikler. Scenár: Marek Leščák, Mátyás Prikler. Kamera: Gergely Pálos. Strih: Matej Beneš. Zvuk: Dušan Kozák, Tobiáš Potočný. Hudba: Zsófia Tallér. Hrajú: Szabolcs Hajdu, Jan Kačer, Mihály Kormos, Attila Mokos, Éva Bandor, Mária Zaujecová, Lucia Kašová, Ingrid Timková, Roman Polák, Peter Oszlík, Jana Oľhová, Miroslav Krobot, István Olasz, Lajos Vörös, Annamária Láng, László Katona, Eszter Bánfalvi a ďalší.