Minifestival európskeho filmu

Minifestival európskeho filmuUž štrnásty ročník Minifestivalu európskeho filmu, ktorý každoročne prináša do regiónov Slovenska filmy podporené z programu Kreatívna Európa – MEDIA, sa napriek pandemickej situácii tento rok uskutoční v tradičnom májovom termíne. Možné je to vďaka tomu, že jeho organizátori sa rozhodli preniesť ho do online priestoru. Minifestival sa uskutoční v termíne od 21. do 29. mája 2020 v projekte Kino doma a uvedie desať výnimočných európskych filmov. Pozrieť si ich budú môcť diváci po celom Slovensku, premietať sa budú zadarmo.

Vstup na jednotlivé predstavenia je voľný, je však potrebné kúpiť/objednať si voľnú vstupenku na stránke niektorého z partnerských kín:

kino lumiere slide web kino usmev slide web kino iskra slide web kino akademik slide web

Vstupenky si môžete objednať od 18.05.2020.

 

Kvalitnú európsku kinematografiu do vášho Kina doma prinášajú organizátori:

media2

 

 

 

Program a filmy

 

Všetci to vediaŠtvrtok 21. 5., 20.20 h

Všetci to vedia

Todos lo saben, r. Asghar Farhadi, Španielsko, 2018, 132 min., MP 12, dráma

Jedna rodina, jedna láska, jedno tajomstvo a jedno záhadné zmiznutie. Krásna Laura prichádza do rodného Španielska na svadbu svojej sestry. Bujarú oslavu v kraji slnečných viníc však naruší zmiznutie jedného z hostí. Čoskoro sa ukáže, že pod povrchom driemu staré krivdy a rodinné  tajomstvá, ktoré mali zostať zabudnuté. Najslávnejší filmový pár súčasnosti Penélope Cruz a Javier Bardem excelujú v hlavných úlohách dávnych milencov, medzi ktorými to nikdy neprestalo iskriť. Psychologický triler dvojnásobného držiteľa Oscara Asghara Farhadiho bol otváracím filmom na MFF Cannes v roku 2018.


Šťastný LazzaroPiatok 22. 5., 20.20 h

Šťastný Lazzaro

Lazzaro felice, r. Alice Rohrwacher, Taliansko, 2018, 125 min., MP 12, dráma

Mladík Lazzaro je taký dobrosrdečný a úprimný, že niektorým sa zdá byť hlúpy. Žije v odľahlej časti Talianska v izolovanej komunite roľníkov, ktorí už stratili kontakt so zvyškom sveta. Bez nároku na mzdu, vzdelanie alebo slušné životné podmienky tvrdo pracujú pre svoju premúdrenú pani. A svojím spôsobom žijú šťastne. Keď skupinu zotročených dedinčanov objaví polícia, roľníci zistia, v akom klamstve roky žili a s vidinou splnených snov sa vydajú do mesta. Zatiaľ čo ostatní prežívajú tvrdý stret s novou realitou, Lazzaro zostáva aj uprostred moderného sveta až dojemne dobrý a prirodzený. Magický film získal na MFF v Cannes Cenu za najlepší scenár.


Super maznáčikoviaSobota 23. 5., 17.00 h

Super maznáčikovia

Pets United, r. Reinhard Klooss, Nemecko, Čína, V. Británia, 2019, 89 min., animovaná rozprávka Animované rodinné dobrodružstvo o statočných zvieratkách, ktoré sa pokúsia zachrániť svoje domovy i mesto. Robo City je široko-ďaleko to najmodernejšie mesto. Jeho obyvatelia žijú šťastne, pretože takmer všetko obstarávajú roboti. Lenže bezstarostné dni sa skončia, keď sa starosta mesta rozhodne všetkých ľudí a zvieratá vyhnať a z ich domovov urobiť mesto robotov. Túlavý pes Roger sa odhodlá svoje mesto zachrániť spolu s nebojácnou mačacou dámou Bellou, rozmaznaným pudlom Ronaldom, nemotorným mopslíkom Walterom a domácim prasiatkom menom Sophia. Pridá sa k nim aj robot Bob, ktorý má o koliesko viac, čo z neho robí neuveriteľného dobráka.


Bolesť a slávaSobota 23. 5., 20.20 h

Bolesť a sláva

Dolor y Gloria, r. Pedro Almodóvar, Španielsko, 2018, 113 min., MN 15, dráma

Salvator Mallo je slávny filmový režisér. Počas svojej kariéry zažil mnoho úspechov. Teraz sa však jeho svet rúca. Cíti len prázdnotu a nie je schopný ďalej tvoriť. Ak chce pokračovať, musí odhaliť príčinu svojho vyhorenia a nájsť motív pre novú tvorbu. Preto sa v spomienkach vracia do detstva, k prvej láske i k rozchodu. Vtedy sa mu písanie stalo únikom aj vyslobodením. Zatiaľ najautobiografickejší film Pedra Almodóvara rozpráva o zložitosti oddeliť proces tvorby od života a od vášní, ktoré žitiu dávajú zmysel a nádej. V hlavných úlohách excelujú režisérovi obľúbení herci Antonio Banderas a Penelope Cruz.


Portrét ženy v plameňochNedeľa 24. 5., 20.20 h

Portrét ženy v plameňoch

Portrait de la jeune fille en feu, r. Céline Sciamma, Francúzsko, 2019, 119 min., MN 15, dráma

Bretónsko, rok 1760. Talentovaná maliarka Marianne dostane zadanie odísť do panského domu na izolovanom ostrove a namaľovať tam svadobný portrét Héloise – mladej ženy z bohatej rodiny, ktorá na prianie svojej matky práve opustila kláštor, aby sa vydala do Milána. Héloise dohovorenému manželstvu vzdoruje tým, že odmieta maľbu portrétu. Marianne preto hrá rolu najatej spoločníčky a maľuje svoj objekt po večeroch spamäti. Medzi oboma ženami postupne rastie vzájomná príťažlivosť, umocnená blížiacim sa koncom slobody. Film získal Cenu za najlepší scenár a Queer Palmu na MFF v Cannes.


Jack stavia domPondelok 25. 5., 20.20 h

Jack stavia dom

The House That Jack Built, r. Lars von Trier, Dánsko, 2018, 155 min., MN 15, dráma 

Ponurý, ale zároveň groteskne humorný film sa odohráva v USA v 70. rokoch minulého storočia. Pre sériového vraha Jacka je každé zabitie umeleckým dielom. Svoje temné majstrovstvo sa snaží počas rokov doviesť až k dokonalosti. Napriek jeho vysokej inteligencii sa polícia pomaly približuje, zatiaľ čo Jack viac a viac riskuje na ceste k dokonalej vražde. Násilné činy mu pomaly, ale isto dláždia cestu do horúcich pekiel… Zatiaľ posledný zo svojich kontroverzných filmov predstavil Lars von Trier na MFF v Cannes a účinkujú v ňom Matt Dillon, Bruno Ganz, Uma Thurman či Riley Keough.


JudyUtorok 26. 5., 20.20 h

Judy

Judy, r. Rupert Goold, V. Británia, 2019, 118 min., MP 12, životopisný, dráma, romantický, hudobný

Judy Garland je fenomenálna speváčka a úspešná herečka, ktorá sa už od útleho veku stáva miláčikom celej Ameriky. Jej talent si podmaňuje milióny divákov na celom svete. Jej kariéra je doslova splneným snom. Ale všetko má svoju cenu. Jej život sprevádza pocit osamelosti, jej démonom je alkohol a závislosť na liekoch. Pod maskou šťastnej hviezdy sa skrýva krehká žena, ktorá potom, čo v žiari reflektorov strávila uplynulých 40 rokov, je vyčerpaná. Nájde v sebe silu pokračovať? Renée Zellweger v úlohe jednej z najväčších hollywoodskych legiend, za ktorú získala Oscara pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe.


Oni a SilvioStreda 27. 5., 20.20 h

Oni a Silvio

Loro, r. Paolo Sorrentino, Taliansko, 2018, 150 min., MN 15, dráma

Aká je najväčšia ľudská túžba? Láska? Peniaze? Sex? Neobmedzená moc? A je možné toto všetko dosiahnuť a cestou nestratiť vlastnú tvár? Provokatívna komediálna dráma úspešného talianskeho režiséra Paola Sorrentina zobrazuje Silvia Berlusconiho, známeho škandalózneho miliardára, mediálneho magnáta a dlhoročného predsedu talianskej vlády, ktorý sa preslávil hlavne svojím excentrickým spôsobom života a zhýralými večierkami. Film nahliada do súkromia tejto kontroverznej postavy a ponúka pohľad aj na cynický mechanizmus moci, založený na strate hodnôt, na ponižovaní, egoizme a prospechárstve.


McQueenŠtvrtok 28. 5., 20.20 h

McQueen

McQueen, r. Ian Bonhôte, Peter Ettedgui, V. Británia, 2018, 111 min., MN 15, dokumentárny film

Dokumentárny film o jenom z najzásadnejších módnych návrhárov 20. storočia. Jeho život pripomínal rozprávku a horor zároveň. McQueen bol obyčajný chlapec, ktorý pochádzal z robotníckej rodiny, no vďaka svojmu talentu sa vypracoval na čelo módnych značiek Givenchy alebo Gucci. Hoci by sa mohlo zdať, že mu nič v živote nechýba, prenasledovali ho osobní démoni, ktorých cítiť z každej jeho kolekcie a ktorí nakoniec jeho život predčasne ukončili. Film je spojením rozhovorov jeho príbuzných, kamarátov či spolupracovníkov a množstva archívnych záberov.


KurskPiatok 29. 5. 20.20 h

Kursk

Kursk, r. Thomas Vinterberg, Belgicko, Luxembursko, 2018, 117 min., MP 12, akčný, dráma

Film zobrazuje skutočnú katastrofu, ktorá sa odohrala na palube jadrovej ponorky K-141 Kursk v roku 2000. 154 metrov dlhá jadrová ponorka bola „nepotopiteľnou“ pýchou Severného loďstva ruského vojenského námorníctva. Počas námorného cvičenia, keď sa na palube nachádzalo 118 členov posádky, otriasli trupom Kurska mohutné explózie a plavidlo sa dostalo do hĺbky 108 metrov, na dno arktických vôd Barentsovho mora. Pre námorníkov sa začal zúfalý boj s časom. Záchrannú operáciu navyše komplikovalo zastarané vybavenie a odmietavý postoj ruskej vlády prijať zahraničnú pomoc.


Ako to funguje?

  1. Skontrolujte si, či sa bez problémov viete dostať na stránku www.kino-doma.sk.
  2. Overte si (pre istotu) kvalitu svojho internetového pripojenia.
  3. Zakúpte, resp. objednajte si voľnú vstupenku na www.kinoiskra.sk
    Upozornenie: Predstavenie je možné sledovať len na Slovensku, nekupujte si vstupenky, ak ste v zahraničí. Ďakujeme.
  4. Stream je k dispozícii 20 minút pred oficiálnym začiatkom predstavenia:
    a) Na stránke www.kino-doma.sk si kliknite na aktuálne predstavenie
    b) Zadajte svoje heslo (heslo = variabilný symbol vašej platby/objednávky voľnej vstupenky na dané predstavenie, nájdete ho v e-maile „Potvrdenie o nákupe vstupeniek“).
  5. V prípade, že vám heslo nefunguje, kontaktujte nás na info@kino-doma.sk.
  6. Prajeme vám príjemný filmový zážitok a tešíme sa na Vás v Kine Iskra doma.