Najlepší filmový klub je v Kežmarku

Na otvorení 24. ročníka festivalu Febiofest oznámili víťazov Výročných cien Asociácie slovenských filmových klubov.

Výročná cena ASFKCenu pre najlepší slovenský filmový klub roku 2016 získal Filmový klub Iskra Kežmarok. Ocenenie si v plnej sále bratislavského kina Lumière prevzal dramaturg kežmarského klubu Boris Švirloch: „Filmový klub Iskra sme po krátkej úvahe založili 22. novembra 2010. V priestoroch kina Iskra premietame každý pondelok a našim divákom sme za viac ako šesť rokov fungovania priniesli niekoľko stovák svetových, aj domácich filmov. Za dôležitú pokladáme propagáciu domácej produkcie. Preto do Kežmarku radi pozývame slovenských a českých filmárov, ktorí svoje diela sami uvádzajú. Diváci tak majú možnosť stretnúť sa priamo s tvorcami. Doteraz do nášho klubu prišlo viac ako 30 filmárskych návštev.“ Hneď prvým hosťom klubu bol kežmarský rodák, režisér Juraj Herz, ktorý v máji 2011 pod Tatrami predstavil svoj film Habermannův mlýn.

Výročná cena ASFKO laureátovi v kategórii najlepší filmový klub za rok 2016 rozhodli zástupcovia 57 slovenských filmových klubov. „Organizácia filmového klubu je mimoriadne zaujímavá, aj keď náročná. Odmenou je, keď v kine vidíme divákov, ktorí sú spokojní, vracajú sa k nám a ideálne vo veľkom počte. Z ocenenia máme veľkú radosť,“ povedal Boris Švirloch.

Obľúbeným filmovým podujatím sú letné premietania na nádvorí Kežmarského hradu, ktoré organizuje kino Iskra v spolupráci s filmovým klubom Iskra. V roku 2016 si tu počas jediného večera viac ako päťsto platiacich divákov pozrelo dokumentárny film Sloboda pod nákladom. Ten sa zároveň stal najlepším klubovým filmom za rok 2016. Cenu si v Bratislave prevzal jeho režisér Pavol Barabáš.

Výročná cena ASFKAsociácia slovenských filmových klubov počas slávnostného otvorenia festivalu Febiofest odovzdala aj ďalšie tri ocenenia. Výročnú cenu za prínos slovenskej kinematografii a klubovému hnutiu získali spisovateľ a dramaturg Albert Marenčin a scenárista Lubor Dohnal. Výročnú cenu za prínos svetovej kinematografii si odniesol rumunský režisér Radu Jude.

 

Text: Daniel Dluhý

Foto: Daniel Dluhý

 

 

Prečítajte/pozrite si aj:

Rozhovor s dramaturgom FK Borisom Švirlochom v Kežmarskom informačnom expresse

Rozhovor s dramaturgom FK Borisom Švirlochom v Podtatranských novinách

Reportáž Kežmarskej televízie o ocenení FK Iskra

Fotogaléria z udeľovania Výročných cien ASFK