Netradičný portrét Alexandra Dubčeka v Iskre uvedie režisér Robert Kirchhoff

Všetci ľudia budú bratiaJeden z najvýznamnejších ponovembrových dokumentaristov Robert Kirchhoff prichádza po siedmich rokoch s novým filmom Všetci ľudia budú bratia, ktorý v utorok 26. septembra 2023 o 19.00 osobne uvedie v kežmarskom kine/filmovom klube Iskra.


Netradičný portrét jedného z našich najzásadnejších dejateľov Alexandra Dubčeka, ktorý k sebe ako magnet ťahá prívržencov, obdivovateľov aj kritikov. V období železnej opony, ale aj zjednotenej Európy. Všetci ľudia budú bratia je dokumentárny film o utopistovi a politickej popovej hviezde.

„Vyše 30 rokov uplynulo od smrti Alexandra Dubčeka. O jeho osobe vzniklo množstvo kníh, pamätí a monografií. Skoro všetky sú však nekritické či priamo adoračné. Aj tie knihy, ktoré sa pokúšajú odhaľovať ‚druhú tvár‘ Dubčeka v ľudskej a mravnej rozporuplnosti, ukazujú len akýsi prvý plán. Jednou z ambícií nášho filmu je objaviť pravdu o Alexandrovi Dubčekovi a dobe, ktorú žil. Toto hľadanie je zložitejšie o to viac, že mnohí aktéri tejto doby už nie sú medzi živými,” vyjadril sa režisér Robert Kirchhoff, ktorý na svojom najnovšom filme pracoval takmer desať rokov.

Všetci ľudia budú bratia„Film je hľadaním Alexandra Dubčeka v situáciách, so žijúcimi svedkami jeho doby a zároveň v archívnych materiáloch. Postavy vystupujú v mozaike mikropríbehov, vytvárajú obraz miest, krajiny, vzťahov a väzieb. Pracujeme so situáciami v čo najprecíznejšie vybraných prostrediach,“ skonštatoval režisér, scenárista a producent v jednej osobe.

„Dubček má na Slovensku svojich nasledovníkov: námestie, kde stojí parlament nesie jeho meno, niekoľko politických strán, prúdov sa hlási k jeho odkazu a kontinuite. Súvislostí je príliš veľa, aby sme mohli povedať, že ide len o našu minulosť. Metódou iniciácií a ‚situačnej poézie‘ film približujeme k historickej groteske. Smejeme sa a pritom trpíme. Svet utopistov a dogmatikov sa zlieva, aby vytvoril Dubčeka, akým bol a akým je,” dodal k svojej režijnej metóde Robert Kirchhoff.

Vstupné na projekciu je 6 eur, s platným klubovým preukazom 4 eurá. Vstupenky si môžete zakúpiť online na www.kinoiskra.sk alebo priamo v pokladni kina. Viac informácií aj na www.klubiskra.sk.


Robert KirchhoffROBERT KIRCHHOFF (1968)


Režisér, producent a scenárista absolvoval štúdium dokumentárneho filmu na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Ako režisér i producent sa podieľal na viacerých dokumentárnych aj hraných filmoch, oceňovaných doma i v zahraničí. Robert Kirchhoff sa zameriava na aktuálne spoločenské javy a historické témy, ktoré rezonujú v spoločenskom vedomí. Každý jeho film otvoril spoločenský diskurz a bol oceňovaný na festivaloch, prehliadkach a samostatných premietaniach (Anthology Film Archives, New York, Columbia University New York, American University Washington, Museum Of Modern Art New York). Film Kauza Cervanová (2013) bol vo svojej dobe jedným z najnavštevovanejších filmov roka, stal sa kultúrnou udalosťou roka. Je držiteľom troch národných cien za najlepší dokumentárny film roka (Kauza Cervanová, Para nad riekou, Diera v hlave). Od roku 2003 pracuje aj ako producent. Spolupracoval na najvýznamnejších slovenských a českých filmových počinoch, ktoré získali domáce a medzinárodné uznanie. Robert Kirchhoff pôsobí ako pedagóg na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, zároveň sa zúčastňuje na domácich a zahraničných podujatiach ako lektor a konzultant. Je členom Európskej filmovej akadémie.

Všetci ľudia budú bratia

Film osobne uvedie režisér, scenárista a producent Robert Kirchhoff

Dokument, Slovensko/Česko
2023, 116 min, v pôvodnom znení (slovensky, česky atď.) so slovenskými titulkami

26. september 2023, 19:00
DCP 2D

Čím jasnejšie je svetlo, tým temnejší je tieň.

Líder Pražskej jari nastolil v období slobodných šesťdesiatych rokov ideu socializmu s ľudskou tvárou, ktorú umlčali sovietske tanky. Tvár Alexandra Dubčeka sa aj napriek totalitnej temnote stala symbolom.

Vo filme Všetci ľudia budú bratia sa k tomuto stále živému symbolu vracia slovenský režisér Robert Kirchhoff a skladá príbeh „tváre Dubček“. Tváre vizionára a tajomníka, ideálu a reality, absolútneho a relatívneho, elitného a ľudového, globálneho a lokálneho, moci a bezmocnosti, víťazstva a prehry.

Svedkov Dubčekovho života sledujeme vo výjavoch od utopickej komúny v Kirgizsku, kde vyrastal, cez éru popovej politickej hviezdy, éru disentu – väzenia na slobode až po Nežnú revolúciu v roku 1989, Dubčekov návrat do veľkej politiky a jeho tragickú smrť.

Scenár a réžia: Robert Kirchhoff. Kamera: Juraj Chlpík. Strih: Marek Šulík, Jana Vlčková. Zvuk: Václav Flegl. Hudba: Miroslav Tóth. Účinkujú: Karel Vachek, Eugen Gindl, Lordan Zafranović, Pavel Kohout, Petr Pithart, Ľuboš Jurík, Jolyon Naegele, Romano Prodi, Fedor Gál, John Bok, Milan Kňažko, Jáchym Topol, Alexandr Vondra a ďalší.