Oceňovaný film Svetloplachosť v Iskre predstaví dvojica režisérov osobne

SvetloplachosťNový slovenský film Svetloplachosť sleduje podoby detstva cez dve ukrajinské deti ukrývajúce sa s rodinami pred bombardovaním v metre zdevastovaného mesta Charkov. V kežmarskom kine/filmovom klube Iskra ho vo štvrtok 2. novembra 2023 o 19.00 h osobne uvedú jeho režiséri, scenáristi a kameramani Ivan Ostrochovský a Pavol Pekarčík.


V jedno chladné februárové ráno prichádza dvanásťročný Niki a jeho rodina na charkovskú stanicu metra, aby sa ukryli pred desivou vojnou, ktorá zúri v uliciach ich mesta. Pre Nikiho rodinu sa denné svetlo stáva synonymom smrteľného nebezpečenstva. Chlapec nesmie opustiť priestory stanice, kde žije spolu so stovkami ďalších ľudí, pod neustálou žiarou neónových svetiel. Niki sa bezcieľne túla po opustených vagónoch a nástupištiach, a keď stretne jedenásťročnú Viku, otvorí sa pred ním celkom nový svet. Deti sa postupne zbližujú a spoločne nachádzajú odvahu opäť pocítiť na svojich tvárach lúče slnka.

Svetloplachosť „Keď sme na jar 2022 prišli s humanitárnou pomocou na Ukrajinu a usadili sa v stanici charkovského metra medzi ľuďmi, ktorí sa ukrývali pred vojnou, uvedomili sme si, že pozornosť sveta sa bude zameriavať predovšetkým na prvú líniu. Snažili sme sa preto nájsť obrazy života bežných ľudí, aby sme ich uchovali podľa našich najlepších schopností a ukázali chvíle skutočnej ľudskosti v čase zničujúcej hrôzy,“ spomínajú režiséri snímky Ivan Ostrochovský a Pavol Pekarčík v presskite k filmu.

„Zároveň sme sa rozhodli kontrastovať život bez času a cieľa, ktorý boli nútení žiť Niki a jeho rodina, s mrazivými scénami odohrávajúcimi sa na povrchu zeme, pomocou záberov, nakrútených na Super 8 mm film. Nasnímali sme pozorovania vojnou zničenej krajiny, ktoré sa môžu zdať ako vzdialené predstavy traumatizovaného dieťaťa, takmer ako horúčkovitý sen z dávno minulých čias, ale spoločne s divákmi si bolestne uvedomujeme, že toto je bohužiaľ realita dnešnej Ukrajiny,“ dodávajú tvorcovia.

Svetloplachosť bola na benátskom festivale premietaná v nezávislej sekcii Giornate degli Autori (zvláštne uvedenie) a odniesla si z Talianska cenu Europa Cinemas Label. Film bodoval aj na prestížnom filmovom festivale vo Varšave, kde získal cenu za najlepší dokument. Porota sa rozhodla udeliť hlavnú cenu „odvážnym filmárom za sugestívny film, vizuálne poetický filmový jazyk a nežný ľudský pohľad na životy civilistov, najmä detí počas vojny“. Na 27. Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Ji.hlava 2023 získala snímka hlavnú cenu v kategórii Česká radost (najlepší český dokumentárny film 2023).

Vstupné na projekciu je 6 eur, s platným klubovým preukazom 4 eurá. Vstupenky si môžete zakúpiť online na www.kinoiskra.sk alebo priamo v pokladni kina. Viac informácií aj na www.klubiskra.sk.


Ivan Ostrochovský, Pavol PekarčíkIVAN OSTROCHOVSKÝ A PAVOL PEKARČÍK

Ivan a Palo debutovali celovečerným dokumentárnym filmom Zamatoví teroristi (2013), ktorý spolurežírovali s dokumentaristom Petrom Kerekesom a ktorý v sekcii Forum na Berlinale získal cenu čitateľov denníka Tagesspiegel. Pavol pokračoval sólo debutovým hybridným filmom Hluché dni (2019), ktorý súťažil v sekcii Na východ od Západu na MFF Karlove Vary, kým Ivan sa vrátil na Berlinale svojím hraným debutom Koza (2015), uvedeným takisto v sekcii Forum. Ivanov druhý hraný celovečerný film Služobníci (2020) mal svetovú premiéru v novo etablovanej súťaži Berlinale Encounters. Ivan je autorom námetu a spoluscenáristom filmu Cenzorka (2021), ktorý v súťaži Orizzonti MFF Benátky získal cenu za najlepší scenár. Bol ocenený aj ako najlepší film na Cenách arabských filmových kritikov 2021 a získal nomináciu European Discovery − Prix FIPRESCI na Európskych filmových cenách 2022. Ivan a Pavol sú spoločnými autormi a režisérmi hybridného filmu Svetloplachosť (2023), ktorý bol v svetovej premiére uvedený v sekcii Giornate Degli Autori (Dni autorov) na MFF Benátky, kde získal ocenenie Europa Cinemas Label.

Svetloplachosť

Film uvedú režiséri, scenáristi a kameramani Ivan Ostrochovský a Pavol Pekarčík

Hybrid/dráma, Slovensko/Česko/Ukrajina
2023, 71 min, v pôvodnom znení (ukrajinsky, rusky) so slovenskými titulkami

02. november 2023, 19:00
DCP 2D

V jedno chladné februárové ráno prichádza dvanásťročný Niki a jeho rodina na charkovskú stanicu metra, aby sa ukryli pred desivou vojnou, ktorá zúri v uliciach ich mesta. Pre Nikiho rodinu sa denné svetlo stáva synonymom smrteľného nebezpečenstva. Chlapec nesmie opustiť priestory stanice, kde žije spolu so stovkami ďalších ľudí, pod neustálou žiarou neónových svetiel.

Niki sa bezcieľne túla po opustených vagónoch a nástupištiach, a keď stretne Viku (11), otvorí sa pred ním celkom nový svet. Deti sa postupne zbližujú a spoločne nachádzajú odvahu opäť pocítiť na svojich tvárach lúče slnka.

Film Svetloplachosť režisérskej dvojice Ostrochovský a Pekarčík sleduje podoby detstva cez dve ukrajinské deti ukrývajúce sa s rodinami pred bombardovaním v metre zdevastovaného mesta Charkov.

Réžia: Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík. Scenár: Marek Leščák, Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík. Kamera: Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík. Strih: Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík, Martin Piga. Zvuk: Jakub Jurásek, Dušan Kozák. Hudba: Roman Kurhan, Michal Novinski. Hrajú: Nikita Tiščenko, Viktorija Mac, Jana Jevdokimova, Jevgenij Boršč, Anna Tiščenko, Vitalij Pavlovič, Tetjana Volodimirovna Syrbu.