Ostať alebo odísť. Dilema hlavného hrdinu je aktuálna aj po štvrťstoročí

Filmový klub Iskra svoju šiestu sezónu ukončil posledný júnový deň vzácnou návštevou. Do Kežmarku prvý raz prišiel jeden z najvýznamnejších slovenských režisérov prelomu 20. a 21. storočia. V kine svoj druhý celovečerný film z roku 1992 Všetko čo mám rád v obnovenej digitálnej premiére osobne uviedol Martin Šulík.

Všetko čo mám rád„Uvedenie do kín po takmer 25 rokoch bolo iniciatívou Slovenského filmového ústavu, ktorý v rámci predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie zdigitalizoval desať starších slovenských filmov a som rád, že sa medzi nimi objavil aj ten náš. Sám som bol zvedavý, čo z filmu po štvrťstoročí prežilo a či sú v ňom aj dnes nejaké aktuálne veci,“ rozhovoril sa režisér, ktorý mal síce v kine Iskra svoju premiéru, ale Kežmarok preňho vôbec nebol neznámym mestom. Naposledy pod Tatrami viac času strávil pri tvorbe svojho zatiaľ posledného hraného filmu Cigán, v ktorom hrali dôležitú úlohu členovia kežmarského rómskeho súboru Kesaj Čhave a jeho zakladatelia Ivan Akimov s manželkou Helenou.

Film je „živý“ aj po 25 rokoch

Hlavnou témou filmu Všetko čo mám rád, ktorý v Kežmarku predstavil divákom iba týždeň po jeho opätovnom uvedení na Art Film Feste v Košiciach, je premýšľanie hlavného hrdinu po zmene politického systému na začiatku 90. rokov o svojom vzťahu k rodine, synovi, k práci, ale hlavne o vzťahu ku krajine, v ktorej žije, čiže k Slovensku. Je postavený pred dilemu – medzi dve ženy. Jedna ho drží na Slovensku a druhá mu dáva šancu vysťahovať sa s ňou do Anglicka.

„Mám pocit, že táto dilema aj po 25 rokoch pretrváva. Stále veľa mladých ľudí premýšľa o tom, či ostať žiť a pracovať na Slovensku, alebo odísť niekam inam. Dúfam, že aj toto je to živé, čo vo filme ostalo. Dnešní mladí ľudia, keď film uvidia, môžu konfrontovať svoju skúsenosť s našou, so skúsenosťou o generáciu starších ľudí,“ zdôraznil Šulík.

Na začiatku bol zoznam

Všetko čo mám rádVšetko čo mám rád vznikal tesne po Nežnej revolúcii a iba pár mesiacov pred rozdelením Česko-Slovenska. Šulíkova debutová snímka Neha bola dosť depresívna, nebol v nej žiadny humor, a tak sa režisér so scenáristom Ondrejom Šulajom rozhodli spraviť ďalší film veselší. „Ondro povedal, aby sme nakrútili film o tom, čo máme radi, tak sme si napísali zoznam vecí, ktoré máme radi. Boli tam banálne veci, ako napríklad slanina či paradajka, ale aj východ slnka, naši rodičia alebo deti. Mali sme pocit, že ak budeme o týchto veciach rozprávať, mal by byť film pozitívny,“ vysvetlil Martin Šulík.

„Potom sme to začali písať a zo zoznamu sa stala štruktúra filmu, ktorý je delený na 25 kapitol oddelených titulkami a každá z týchto kapitol hovorí o nejakej veci, ktorá sa nám zdá dôležitá. Zároveň sme si uvedomili, že niektoré veci nie sú príjemné prvoplánovo. Mnohé z nich sú spočiatku trápne, ale až s odstupom času zistíme, že boli pre náš život dôležité a že nás formovali oveľa viac ako tie bežné príjemné veci.“

Všetko čo mám rádOtec i bratia súčasťou filmu

Režisér o filme Všetko čo mám rád hovorí ako o svojom najosobnejšom, čo prezradil aj päťdesiatke divákov, ktorí si ho prišli do kina Iskra po rokoch znova pozrieť. „Mám tento film rád, pretože v ňom hral môj otec, spolupracovali na ňom obaja moji bratia,“ skonštatoval.

V dobe svojho vzniku bol celkom dobre prijatý. Zvíťazil na malom festivale v Poľsku, ale, ako vraví Šulík, bolo tam veľmi veľa ľudí z veľkých festivalov, tak sa aj vďaka tomu dostal do sveta. „Bol uvedený aj na festivale v Toronte, prešiel celú Ameriku. Mal som teda skúsenosť porovnať reakcie domáceho i zahraničného publika. Prekvapilo ma, že napríklad americkí diváci rozhodnutie hlavného hrdinu, že ostane doma, brali ako zbabelosť.“

Všetko čo mám rádScenáre čakajú na financie

Autor siedmich celovečerných hraných a troch dokumentárnych snímok, z ktorých najznámejšia je azda dnes už kultová Záhrada, nezaháľa ani v súčasnosti a chystá nové projekty. „Napísali sme spolu s Marekom Leščákom tri a s Petrom Lipovským jeden scenár k hraným filmom a čakám, čo z toho sa podarí vyfinancovať. Zatiaľ nakrúcam pre televíziu dokumentárne filmy o slovenských hudobných skladateľoch,“ dodal M. Šulík.

Text: Boris ŠVIRLOCH

Foto: Oli SEMANOVÁ

 

Celá fotogaléria z podujatia na FB stránke klubu

Všetko čo mám rád

Obnovená digitálna premiéra filmu z roku 1992

Dráma, Česko-Slovensko
1992, 92 min, v pôvodnom znení (slovensky, anglicky) so slovenskými titulkami

30. jún 2016, 19:00
DCP 2D

Film osobne uvedie režisér Martin Šulík

Príbeh Tomáša, 38-ročného muža, ktorý je konfrontovaný so zásadným zlomom vo svojom živote. Zaplieta sa do malicherných konfliktov so svojou bývalou ženou, rieši neriešiteľné problémy svojho dospievajúceho syna, pomoc od neho očakávajú i jeho starnúci rodičia. A tak útek od všetkého s mladou Angličankou sa zdá byť jediným východiskom.

Réžia: Martin Šulík. Scenár: Martin Šulík, Ondrej Šulaj. Producent: Rudolf Biermann. Hrajú: Juraj Nvota, Gina Bellman, Jakub Ursíny, Zdena Studenková, Anton Šulík, Jiří Menzel, Rudolf Sloboda, Marta Rašlová.