Pocta Jurajovi Herzovi je tohto roku súčasťou Dní židovskej kultúry

Tretí ročník spomienkového podujatia pri príležitosti nedožitých 86. narodenín kežmarského rodáka, režiséra a herca Juraja Herza sa v kine/filmovom klube Iskra uskutoční v pondelok 7. septembra 2020 o 19.00 h. Pocta Jurajovi Herzovi sa tohto roku bude konať v rámci Dní židovskej kultúry v Kežmarku a diváci si budú môcť pozrieť filmárovu drámu z roku 1985 Zastihla mě noc.


Pocta Jurajovi HerzoviRežisér Juraj Herz dokázal, že i oslavný životopis komunistickej odbojárky, ktorá zahynula v nacistickom koncentračnom tábore Ravensbrück, sa dá nakrútiť bez obvyklej úctivej popisnosti. Naopak, zvolil expresívny prístup, na diváka útočí emotívnym prívalom roztočených obrazov, zvlášť stiesňujúcich väzenských priestorov, v ktorých modelácii uspel kameraman Viktor Růžička, a zadierajúcej sa hudby Michaela Kocába.

Príbeh filmu Zastihla mě noc je vystavaný ako retrospektíva: hrdinka, novinárka Jožka Jabůrková, si na sklonku svojich dní vybavuje dôležité okamihy svojho života, dozvieme sa, ako postupne dospela k svojmu nezlomnému presvedčeniu.

„Vo filmárskom časopise Film a doba som si všimol ukážky z filmovej poviedky o Jožke Jabůrkovej. Vôbec som netušil, kto to je, a tak som bez záujmu listoval ďalej. Medzi riadkami mi ale padlo do očí jedno slovo. Ravensbrück. To ma zarazilo, vrátil som sa späť a celý článok som si prečítal. Tak som zistil, že sa na Barrandove pripravuje veľký film o prvorepublikovej komunistickej funkcionárke, členke pražského zastupiteľstva, ktorá zahynula v ravensbrückskom koncentračnom tábore,“ spomína J. Herz vo svojej knižnej autobiografii Autopsie (pitva režiséra), ako sa dostal k téme filmu.

Herz však mal po filme Straka v hrsti zákaz natáčania na Barrandove a filmovú poviedku už ponúkli dvom iným režisérom – Jaromilovi Jirešovi a Jaroslavovi Balíkovi. „Dobre. Ak Jaromil Jireš alebo Jaroslav Balík boli v Ravensbrücku, tak nech to, samozrejme, nakrútia. Ale ak nie, tak by som to chcel točiť ja, pretože som tam bol,“ povedal na Barrandove Juraj Herz. Nakoniec sa Herz dohodol s obidvomi režisérmi, ktorí mu nakrúcanie filmu prenechali. A napokon sa podarilo zrušiť i zákaz natáčania na Barrandove.

Zastihla mě nocNajosobnejšia vec, ktorú Juraj Herz do scenára (písal ho spolu s autorkou knižnej predlohy Jaromírou Kolárovou) dodal, bola scéna, ktorú sám prežil a ktorú si pamätal od toho dňa, ako ho priviezli do koncentračného tábora.

„Prvé, čo s nami urobili, bolo, že nás kvôli odvšivaveniu zobliekli a nahnali do spŕch. Stáli sme tam, nahí, pod sprchovými hlavicami, a čakali, až začne tiecť voda. Keď už to trvalo dlho a voda stále netiekla, jeden z mužov vykríkol: „Plyn! To je plyn!“ Bolo to pol roka pred koncom vojny a všeobecne sa už vedelo, že v niektorých koncentračných táboroch sú plynové komory maskované ako sprchy, aby sa ľudia nevzpierali. „Plyn, plyn,“ pridali sa i ostatní, niektorí plakali. Ja som sa na to vtedy pozeral celkom pokojne a hovoril som si, že dospelí sú úplní blázni. V miestnosti so sprchami totiž boli okná, takže aj keby bol v potrubí plyn, stačilo nejaké okno rozbiť. Potom sa konečne spustila voda, samozrejme ľadovo studená, a všetci začali jasať.“

Scénu v sprchách J. Herz prepísal pre ženy, a tak sa tiež vo filme objavila. „Myslím si, že to je jedna z najemotívnejších scén, ktoré som kedy natočil,“ spomína v autobiografickej knihe. Takmer identickú scénu mal vo svojom filme Schindlerov zoznam režisér Steven Spielberg, ktorý Herzov film videl v niektorom z múzeí holokaustu v bývalých koncentračných táboroch, kde snímky s touto tematikou archivujú.

Viac informácií o filme nájdete na klubiskra.test. Vstupné na projekciu je 5 eur, s platným klubovým preukazom 3 eurá, lístky si môžete kúpiť v predpredaji online na www.kinoiskra.sk alebo v pokladni kina.


Juraj HerzJURAJ HERZ (1934 – 2018)

Narodil 4. septembra 1934 v Kežmarku. Po štúdiu fotografie v Bratislave absolvoval v roku 1958 štúdium na katedre bábkoherectva v Prahe. Režisérsky debutoval stredometrážnou snímkou Sběrné surovosti (1965), do povedomia sa dostal najmä vďaka snímke Spalovač mrtvol (1968). Jeho ďalšie významné filmy: Petrolejové lampy (1971), Morgiana (1972), Holky z porcelánu (1974), Den pro mou lásku (1976), Panna a netvor, Deváté srdce (1978), Upír z Feratu (1981), Sladké starosti (1984), Zastihla mě noc (1985), Pasáž (1996), T.M.A. (2009), Habermannův mlýn (2010) a krátka filmová poviedka Čestný občan v celovečernom projekte Slovensko 2.0 (2014). Je držiteľom viacerých cien z festivalov, Českého leva za dlhodobý prínos českému filmu a Slnka v sieti za výnimočný prínos slovenskej kinematografii. Zomrel 8. apríla 2018 v Prahe.

Pocta Jurajovi Herzovi: Zastihla mě noc

Dráma/vojnový/životopisný, Československo
1985, 130 min, v pôvodnom znení (česky, nemecky) s českými titulkami

07. september 2020, 19:00
MP4

Tretí ročník spomienkového podujatia pri príležitosti nedožitých 86. narodenín kežmarského rodáka, režiséra a herca Juraja Herza


ZASTIHLA MĚ NOC

Režisér Juraj Herz dokázal, že i oslavný životopis komunistickej odbojárky, ktorá zahynula v nacistickom koncentračnom tábore Ravensbrück, sa dá nakrútiť bez obvyklej úctivej popisnosti.

Naopak, zvolil expresívny prístup, na diváka útočí emotívnym prívalom roztočených obrazov, zvlášť stiesňujúcich väzenských priestorov, v ktorých modelácii uspel kameraman Viktor Růžička, a zadierajúcej sa hudby Michaela Kocába.

Príbeh je vystavaný ako retrospektíva: hrdinka, novinárka Jožka Jabůrková, si na sklonku svojich dní vybavuje dôležité okamihy svojho života, dozvieme sa, ako postupne dospela k svojmu nezlomnému presvedčeniu.

Réžia: Juraj Herz. Predloha: Jaromíra Kolárová (kniha). Scenár: Jaromíra Kolárová, Juraj Herz. Kamera: Viktor Růžička. Hudba: Michael Kocáb. Hrajú: Jana Riháková, Jana Brejchová, Rudolf Hrušínský, Dagmar Veškrnová, Sylvia Turbová, Valérie Zawadská, Hana Brejchová, Zdeňka Sajfertová, Yvetta Kornová, Miroslav Donutil, Jan Hrušínský, Jiří Štěpnička, Radoslav Brzobohatý, Július Vašek, Jiří Schmitzer, Lucie Benešová, Boris Rösner, Bohumila Dolejšová, Renata Mašková, Gabriela Wilhelmová, Jaroslava Pokorná a ďalší.