Režisér a scenárista Robert Kirchhoff príde do Kežmarku tretíkrát. Tentoraz s Dierou v hlave

Diera v hlaveJe to film o pamäti, ktorú si nesú so sebou tí, čo prežili, a o pamäti, ktorú vnímame my, naše kolektívne vedomie,“ povedal o svojom novom celovečernom dokumente Diera v hlave Robert Kirchhoff. Úspešný slovenský režisér a scenárista uvedie tento film v kežmarskom kine Iskra osobne už vo štvrtok 11. mája 2017 o 19.00 h.


R. Kirchhoff bude hosťom filmového klubu Iskra, najlepšieho slovenského filmového klubu za rok 2016, už po tretíkrát. Prvý raz v auguste 2013 v Letnom kine na hradnom nádvorí predstavil divákom dokument Kauza Cervanová a v júni minulého roku prišiel do Kežmarku so snímkou Para nad riekou. Oba spomínané filmy získali národnú filmovú cenu Slnko v sieti za najlepší dokument.

Dokumentárna esej Diera v hlave hovorí o tragédii Rómov a Sinti v druhej svetovej vojne, o ktorej sa nikdy a nikde príliš nehovorilo. Boli vraždení v desiatkach, stovkách, tisícoch. Na okrajoch masových hrobov, v koncentračných táboroch, pri cestách, puškami, kladivami alebo plynom. Mlčalo sa o nich, lebo dlhé roky boli a sú na spoločenskom okraji. Prežili, no každý z nich má svoju pamäť a jazvu ako dôkaz. Dnes, keď sa náš svet opäť fašizuje, sú jednými z posledných svedkov holokaustu. Žijú s dierou v hlave ako s pečaťou, znamením z minulosti.

Diera v hlaveSnímka získala zvláštne uznanie poroty českej súťaže na filmovom festivale Jeden svet v Prahe. „Je to silný a poetický film, ktorý nám opäť pripomína, že o holokauste stále nevieme všetko. Režisér a jeho tím vytvorili vizuálny priestor pre dôležité svedectvo rómskeho národa, ktorého predstaviteľov snímka označuje za zabudnuté obete druhej svetovej vojny,“ odôvodnila svoje rozhodnutie porota.

Kvôli pátraniu po žijúcich svedkoch týchto beštiálnych udalostí navštívil Kirchhoffov štáb počas trinástich rokov deväť krajín, stretával sa s tými, čo prežili, ale aj s ich blízkymi, aktivistami či novinármi.

„Dlho trvalo, kým som prešiel potrebné archívy. Hľadal som formu a svoje postavy. Odhaľoval som zapadnuté spomienky, desivú minulosť. Sedel som v archívoch a čítal knihy, spisy, pozeral sa na fotografie. Potom som prešiel tými najotrasnejšími miestami genocíd v Európe,“ skonštatoval 49-ročný režisér a doplnil: „Uvedomil som si, že to, čo som videl a počul, je také silné, že to musí pohnúť s každým človekom tak, ako sa to dotklo mňa.“

Diera v hlaveDivákovi však neponúka zdrvujúce archívne materiály, zameriava sa na pamäť a rozprávanie ľudí, ktorí boli v čase vojny ešte deťmi. Aj keď nevyužíva žiadne dobové obrazové dokumenty, spomienky pamätníkov sú natoľko silné a emotívne, že nenechajú nikoho chladným.

Pre Kirchhoffa nie je dôležitá len pamäť jeho protagonistov, ale aj spoločenská pamäť nás všetkých. „V otvorených epizódach som hľadal to, čo ma na téme fascinovalo, vôľu a slobodu. Bez ilustrácií a archívnych materiálov. Jazvy viditeľné aj neviditeľné im pripomínajú, aby nezabudli – oni ani my. Pretože zabudnúť je to najhoršie, čo by sme mohli urobiť.“ dodal.

Viac informácií nájdete na www.aholeintheadfilm.com, www.facebook.com/dieravhlave alebo na stránke filmového klubu klubiskra.test. Vstupné na projekciu je 3,50 € alebo 2 eurá s platným preukazom člena filmového klubu. Lístky si môžete kúpiť v predpredaji on-line na www.kinoiskra.sk alebo v pokladni kina.


Robert KirchhoffROBERT KIRCHHOFF (1968)

Nezávislý filmový režisér, scenárista, producent a kameraman. Štúdium dokumentárneho filmu absolvoval na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave získaním titulu Mgr. (2000) a neskôr Art. Dr. (2006). V roku 2002 založil a stále pôsobí ako riaditeľ nezávislej produkčnej spoločnosti atelier.doc. Počas svojej profesionálnej kariéry nakrútil a produkoval viacero dokumentárnych filmov, krát­kometrážnych i celovečerných, mnohé získali ocenenia a uznanie na festivaloch doma i v zahra­ničí.

Vo svojej tvorbe sa Robert Kirchhoff zameriava na aktuálne spoločenské javy, nevyhýba sa však ani témam súvisiacim s historickými krivdami a ich dedičstvom. Jeho najznámejším autor­skými dokumentmi sú Kauza Cervanová, ktorá sa stala najnavštevovanejším filmom slovenských filmových klubov v roku 2013 a získala národné filmové ocenenie Slnko v sieti 2014 v kategórii najlepší dokumentárny film, a Para nad riekou, ktorá získala Slnko v sieti za najlepší dokument v roku 2017.

Od roku 2003 pracuje aj ako producent a koproducent, spolupracoval na niektorých z najvýznamnejších slovenských a českých filmových počinoch, ktoré získali národné a medzinárodné uznanie. Patria medzi ne také tituly ako Nemoc tretej moci (r. Zuzana Piussi, 2011), Až do mesta Aš (r. Iveta Grófová, 2012), Tmář a jeho rod (r. Karel Vachek, 2011). Koprodukoval aj dokumentárnu snímku Slepé lásky (r. Juraj Lehotský, 2008), ktorá získala na prestížnom festivale Cannes v roku 2008 ocenenie CICAE.

Okrem filmárskej kariéry sa Robert Kirchhoff venuje aj pedagogickej činnosti, pôsobí ako pedagóg na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, kde vedie predmety réžia dokumentárneho filmu a autorský dokumentárny film.

Výber z filmografie: Veselé Vianoce (1996), Spomienka (1997), Straty a návraty(1998), Čierne slovo/Kalo láv, (1999), Hej Slováci (2002), Kvety zla (2003), Lesk a bieda SNP (2005), Slovenské kino: Duch v stroji (2010), Kauza Cervanová (2013), Para nad riekou (2015).

Diera v hlave

Dokumentárna esej, Slovensko/Česko
2016, 90 min, v pôvodnom znení (slovensky, česky, nemecky, poľsky, francúzsky, srbsky, chorvátsky, sinti) so slovenskými titulkami

11. máj 2017, 19:00
DCP 2D

Film osobne uvedie režisér a scenárista Robert Kirchhoff

Holokaust ako jazva na tele i duši európskych Rómov a Sintiov.

O tragédii Rómov a Sintiov v druhej svetovej vojne sa nikdy a nikde príliš nehovorilo. Boli vraždení v desiatkach, stovkách, tisícoch. Na okrajoch masových hrobov, v koncentračných táboroch, pri cestách, puškami, kladivami alebo plynom.

Mlčalo sa o nich, lebo dlhé roky boli a sú na spoločenskom okraji. Prežili, no každý z nich má svoju pamäť a jazvu ako dôkaz. Dnes, keď sa náš svet opäť fašizuje, sú jednými z posledných svedkov holokaustu. Žijú s dierou v hlave ako s pečaťou, znamením z minulosti.

Réžia a scenár: Robert Kirchhoff. Kamera: Juraj Chlpík. Zvuk: Václav Fégl. Strih: Jan Daňhel. Dramaturgia: Jan Gogola ml. Producentka: Barbara Janišová Feglová (HITCHHIKER Cinema). Koproducent: Martina Šantavá (Česká televize), Soňa Komová (RTVS), Robert Kirchhoff (atelier.doc). Účinkujú: Raymond Gurême, Fata Dedić, Nadir Dedić, Toti Dedić, Ladislav Welward, Ján Konček, Krystyna Gil, Karol Parno Gierliński, Rita Prigmore, Philomena Franz, Dragoljub Acković, Daniel Vojak, Fedor Gál, Markus Pape, Jan Hauer, Arnošt Vintr a ďalší.