Režisér filmu Eva Nová: Mali by sme myslieť na najbližších

Dráma Eva Nová režiséra Marka Škopa zožala úspech nielen u divákov, ale aj medzi kritikmi.


Eva NováFilmový klub Iskra v Kežmarku ukončil rok 2015 návštevou režiséra Marka Škopa, ktorý prišiel osobne predstaviť svoj najnovší film Eva Nová v hlavnej úlohe s Emíliou Vášáryovou. „Snažili sme sa urobiť film tak, aby naň diváci nezabudli hneď, ako vyjdú z kina. Film je pomerne tvrdý, otvárame ťažké témy a jeho hlavnou ideou je, aby sme mysleli na najbližších, na iných ľudí. Základom toho všetkého je láska,“ priblížil hlavné posolstvo filmu režisér, ktorý pred niekoľkými rokmi predstavil dokumenty Iné svety či Osadné.

Škop priznal, že kvôli financiám mal v istej fáze chuť skončiť s celým projektom. Na druhej strane, pochvaľoval si predovšetkým filmový štáb, skvelý tím ľudí a pohodovú atmosféru pri natáčaní. Do kolektívu vynikajúco zapadla aj Emília Vášáryová.

Eva Nová„Pani Vášáryovú som oslovil už dávnejšie s jednou z prvých verzií scenára. Téma ju zaujala a začala o tom uvažovať. Prešlo niekoľko rokov, išiel som za ňou znovu a vzala to ako výzvu. Bola to náročná úloha, vedela, že to nebude jednoduché,“ povedal režisér, ktorý netají, že si spoluprácu s ňou veľmi cení: „Bola úžasná. Jej otvorenosť, múdrosť a pripomienky počas prípravy a nakrúcania filmu boli v prospech veci.“

Eva NováÚspech filmu Škop neočakával, keďže vie, že ťažké filmy nie sú pre každého. Teší ho však, že väčšina divákov vníma film pozitívne či už na Slovensku, alebo v zahraničí. V neposlednom rade je to aj povzbudenie do ďalšej práce. „Začínam už uvažovať o autorskom projekte. Počas vianočných sviatkov som bol na obhliadke niekoľkých miest, ale ešte je skoro o tom hovoriť. Pri tejto práci je to skôr beh na dlhšie trate,“ uzavrel.

Text: Lorant PAUGSCH

Foto: Stanislav GRIGUŠ

Celá fotogaléria z podujatia na FB stránke klubu

Eva Nová

Dráma, Slovensko/Česko, 2015,
115 min, v pôvodnom znení (slovensky).

28. december 2015, 19:00
DCP 2D

film osobne uvedie režisér Marko Škop

Každý si vraj zaslúži druhú šancu. Otázka je, či niekedy už nie je neskoro…

Príbeh ženy, ktorá bojuje o svojho syna. Pred rokmi ho opustila kvôli kariére. Dnes vychádza z protialkoholickej liečebne rozhodnutá napraviť niečo, na čo celé roky nemala odvahu.

Eva Nová (62) kedysi patrila medzi známych hercov socialistickej kinematografie. Na protialkoholickom liečení ju terapeuticky naformátovali, že život má zmysel, ale treba si usporiadať veci do poriadku. Eva má strach, či to zvládne, ale je odhodlaná zabojovať. Vracia sa do svojho malého bytu so starým plagátom, ktorý jej pripomína časy najväčšej slávy. Narýchlo uprace bordel a hneď vycestuje za rodinou.

Eva navštívi svojho syna, ktorý žije v malom meste, kam ho ešte ako dieťa odložila na výchovu k rodičom, pretože jej exmanžel, filmový režisér, si ho nechcel osvojiť. Syn Ďoďo (40) a jej staršia chorá sestra Maňka (70) ju odmietajú. Ďoďo ostro vypoklonkuje Evu z domu. Jeho matkou je Maňka, Ďoďo má svoju rodinu, manželku Helenu (37), deti a Eva k nim nepatrí. Stalo sa z nej hovno. Jediné, na čo bola dobrá, sú prachy a ani tie už neposiela.

Scenár a réžia: Marko Škop. Kamera: Ján Meliš. Strih: František Krähenbiel. Producent: Artileria. Koproducent: Sirius Films, RTVS, Filmpark production. Hrajú: Emília Vášáryová, Milan Ondrík, Anikó Vargová, Žofia Martišová a ďalší.