Režisér Kaboš zdokumentoval príbeh slovenskej zdravotnej sestry v Líbyi

Filmový klub Iskra opäť navštívil Ladislav Kaboš, známy s filmom Všetky moje deti. Tentoraz predstavil Farby piesku.


Farby pieskuKedy ste sa spoznali so zdravotnou sestrou Ľubicou Malaheg?

S Ľubicou som sa zoznámil v Tripolise v roku 2006. Bola to zvláštna náhoda, keďže ona vystavovala svoje obrazy a ja som o poschodie vyššie premietal film o Slovensku. Ľuba mi jeden obraz darovala a odvtedy som spoznával jej zaujímavý príbeh o príchode do Líbye.

Čím vás zaujali jej obrazy?

Ľubine obrazy sú inšpirované dávnou civilizáciou, ktorá žila na území dnešnej Líbye a za neznámych okolností vyhynula. Nejakým spôsobom je pre mňa príbeh spomínanej civilizácie podobný s tým Ľubiným – keď prišla do Líbye, vydala sa, narodil sa jej syn, ale po čase jej muž zomrel a dva roky potom vypukla občianska vojna.

Ako sa Ľuba prispôsobila líbyjským podmienkam?

Ľuba bola veľmi šťastná. Muž ju nenútil, ale sama konvertovala na islam, bola prvou ženou, ktorá v Misurate šoférovala auto. Keď jej muž zomrel, mala pocit, že všetko stratila. Keď sa začala vojna, mohla z Líbye odísť, ale ostala a chcela naďalej napĺňať svoj vzťah k manželovi tým, že bude pomáhať iným.Farby piesku

Kedy ste prišli s myšlienkou pripraviť o Ľube dokument?

Už v roku 2006, keď som natočil niektoré zábery, no boli ešte bez Ľuby. Nebol som taký odvážny, aby som išiel za ňou do Misuraty. Pokračovali sme aj tesne pred začiatkom občianskej vojny. Počas nej pracovala Ľuba vo veľmi ťažkých podmienkach. Nemocničné chodby boli plné zranených ľudí, musela premýšľať nad tým, akú hodnotu má ľudský život.

Bol to pre vás jedinečný zážitok a pracovná skúsenosť?

Nikdy som nenakrúcal film z občianskej vojny, navyše so ženou, ktorá pracovala vo vojnovej oblasti. Niekedy to bolo veľmi ťažké, náročné a nebezpečné.

Farby pieskuViete, čo robí Ľuba v súčasnosti?

Momentálne je na Malte, kde pomáha raneným z vojny. Je to miesto, ktoré je najbližšie k jej domovu, k Misurate. S Ľubou sme kamaráti dodnes.

Vieme, že do slovenských kín prichádza váš ďalší film o na Slovensku pomerne neznámom architektovi.

Film Zmenil tvár Šanghaja mal svetovú premiéru už dávnejšie práve v Šanghaji, v kine slovenského architekta Ladislava Hudeca. V Šanghaji navrhol a postavil viac než 60 budov, ktoré si Číňania veľmi vážia, dokonca Park hotel bol dlhé roky najvyššou budovou v Šanghaji. Podarilo sa nám zistiť, že na Slovensku, konkrétne vo Vyhniach, je jeho jediný objekt mimo Číny, kostolík Panny Márie Kráľovnej. Aj s týmto filmom by sme do Kežmarku opäť radi prišli.

Režisér Ladislav Kaboš navštívi Kežmarok už 12. novembra, aby osobne predstavil svoj film Zmenil tvár Šanghaja.

 

Text: Lorant PAUGSCH

Foto: Lorant PAUGSCH, Boris ŠVIRLOCH

 

Celá fotogaléria z podujatia na FB stránke klubu

Farby piesku

Dokument, Slovensko
2015, 80 min, v pôvodnom znení

17. september 2015, 19:00
DCP 2D

Film osobne uvedie režisér Ladislav Kaboš

Príbeh veľkej lásky – uprostred vojny, uprostred moslimského sveta.

Časozberný dokument L. Kaboša rozpráva drámu života a smrti slovenskej zdravotnej sestry, ktorá sa pred 20 rokmi zamilovala do líbyjského chirurga, vydala sa do Líbye, konvertovala na islam, ovdovela a zostala v moslimskom svete s dvomi deťmi.

V roku 2011 sa ocitla uprostred občianskej vojny v obkľúčenej Misurate. Ako vedúca ÁRA nemala svedomie opustiť zranených a zomierajúcich. Počas bombardovania po niekoľkých mesiacoch utiekla z „pekla na zemi“. Vzápätí sa znovu vracia do Líbye a rozhodne sa ďalej pomáhať raneným v americkej poľnej nemocnici IMC (International Medical Corps.) pri meste Syrta, kde sa odohrá posledný boj.

Jej osudy sleduje režisér pred vypuknutím tzv. Arabskej jari, uprostred vojnových konfliktov, aj po vojne, keď sa Líbya prepadá do chaosu, až do jesene 2014. Umožňuje divákom ukázať vojnu autenticky cez konkrétny príbeh človeka, nahliadnuť do sveta islamu, myslenia moslimov a zamyslieť sa nad hierarchiou najdôležitejších hodnôt života.

Scenár a réžia: Ladislav Kaboš. Produkcia: Svatava Maria Kabošová, Michael Kaboš. Kamera: Ladislav Kaboš. Účinkujú: Ľubica El Malaheg a jej líbyjská rodina.