Road movie Stanko v Kežmarku uvedú režisér, producentka, strihač a hlavný protagonista

Slovenská kinematografia má nový film – tragikomickú road movie Stanko. Žánrová snímka vznikala tri a pol roka a nakrúcala sa prevažne v pôsobivých talianskych mestečkách. V kežmarskom kine Iskra ju v rámci ďalšieho premietania filmového klubu s hosťami v piatok 6. mája o 19.00 h osobne uvedú režisér Rasťo Boroš, herec Peter Kočan, producentka Barbara Harumová Hessová a strihač Peter Harum.

StankoStanko si roky snaží zarábať na talianskych farmách. Klamstvá a nedodržané sľuby ho však dohnali do situácie, že mu už nikto nechce požičať peniaze. Od bývalého chlebodarcu Paola dostane poslednú šancu. Previezť dievča zo Slovenska do Talianska. Stanko netuší a neskôr radšej ani nechce vedieť, ako dievča dopadne. Musí splniť úlohu. Je pevne rozhodnutý aspoň raz v živote spraviť niečo poriadne. Cesta sa mu však nečakane skomplikuje. S dievčaťom, ktoré mu malo len poslúžiť ako prostriedok ku šťastiu, sa spriatelí.

Film Stanko je road movie o ľuďoch, ktorí nemali v živote šťastie na to, aby spoznali úprimné medziľudské vzťahy. Je o hľadaní skutočných hodnôt v živote a o tom, že človek sa musí dostať až na úplné dno, aby ich v sebe objavil a začal ich okolo seba vnímať. Film je nakrúcaný v prekrásnych prostrediach a má veľmi silnú vizuálnu atmosféru,” povedala producentka Barbara Harumová Hessová.

StankoPríbeh zo súčasnosti v žánri tragikomickej roadmovie je inšpirovaný životom reálnych ľudí. Hlavnou témou je priateľstvo, univerzálne puto medzi dvoma ľuďmi z okraja spoločnosti. „Pre tento film je zásadná elementárna tenzia dvoch outsiderov, ktorí sú odsúdení tráviť spolu nejaký čas až do bodu, keď už si nie sú cudzí. A nepokoj, ktorý vyplýva z falošnej dôvery alebo vyslovenej nedôvery tých postáv navzájom, rámcovaný na panorámach neznámej cudziny, krásnej ale znepokojujúco neznámej,“ prezradil k téme scenárista a režisér Rasťo Boroš, ktorý sa zaoberá vzťahmi, ľahostajnosťou a zištnosťou, ako aj ich dopadom na spoločnosť.

StankoTitulnú postavu stvárnil jediný profesionálny herec vo filme Peter Kočan a dievča len štrnásťročná Ivka Kanalošová, pre ktorú to bola prvá filmová skúsenosť. Ďalej hrajú vo filme slovenskí a talianski neherci. „Okrem hlavného hrdinu boli všetky ostatné postavy neherci, pričom nikto z účinkujúcich nečítal scenár. Niektoré scény boli dokonca nakrúcané skrytou kamerou. Vďaka tejto koncepcii sa podarilo zaznamenať mnohé neopakovateľné situácie, aj keď o to náročnejšie sme to mali v postprodukcii. V strižni bolo preto primárnym cieľom podporiť túto koncepciu a zachovať hlavnú líniu filmu,“ opísal proces strihač Peter Harum, ktorý ho hodnotí pozitívne a je rád, že takúto filmársku výzvu podnikol. Tvorcovia nakrútili približne 60 hodín materiálu a film má v konečnom tvare 79 minút.

StankoSamotné nakrúcanie bolo akousi road movie aj pre tvorcov filmu. Ako spomína producentka Harumová Hessová, počas cesty sa prihodilo takmer všetko, čo sa prihodiť mohlo, vrátane pokazeného auta, veterána, ktorý hrá vo filme jednu z hlavných úloh. Po obhliadkach a nakrútení slovenskej časti (v Rimavskej Sobote, Poltári, Lučenci, Hnúšti a v okolí týchto miest) vycestovali do Talianska, kde nakrúcali tridsať dní. Prešli regióny severného a stredného Talianska – Friuli Venezzia Giulia a Abruzzo. Okrem účinkujúcich mal štáb len deväť členov.

Viac informácií o filme a kežmarskom premietaní nájdete na: www.filmstanko.skklubiskra.test. Vstupné na premietanie je 3,50 €, držitelia platných členských preukazov filmového klubu zaplatia 2 €. Lístky si môžete kúpiť v predpredaji online na www.kinoiskra.sk alebo pred premietaním v pokladni kina.


Stanko. Krajina pôvodu: Slovensko. Rok výroby: 2015. Žáner: road movie. Dĺžka: 79 min. Jazyková verzia: originálna. Námet, scenár a réžia: Rasťo Boroš. Producentka: Barbara Harumová Hessová. Strih: Peter Harum. Kamera: Ivo Miko. Zvuk: Lukáš Kasprzyk. Hudba: David Kollar. Hrajú: Peter Kočan, Ivana Kanalošová, Marcel Bobák, Terézia Paprčková, Milan Muránsky, Maxim Michel Dominique Grenu, Roman Fizane, Abdlinahed Jabiri, Marco Slivagni, Sergio Germano, Youssef Haouass, Luciano a Marco Taccone, Viviana Sipio, Anna Fair, David Gunn.

Stanko

Road movie, Slovensko
2015, 79 min, v pôvodnom znení (slovensky, taliansky) so slovenskými titulkami

06. máj 2016, 19:00
DCP 2D

Film osobne uvedú režisér Rasťo Boroš, herec Peter Kočan, producentka Barbara Harumová Hessová a strihač Peter Harum

Stanko roky prežíva na talianskych farmách. Klamstvá a nedodržané sľuby ho však dohnali do situácie, keď mu už nikto nechce požičať peniaze. Od bývalého chlebodarcu Paola dostane poslednú šancu. Previezť dievča zo Slovenska do Talianska.

Stanko netuší a neskôr radšej ani nechce vedieť, ako dievča dopadne. Musí splniť úlohu. Je pevne rozhodnutý aspoň raz v živote spraviť niečo poriadne. Cesta sa mu však nečakane skomplikuje. S dievčaťom, ktoré mu malo len poslúžiť ako prostriedok ku šťastiu, sa spriatelí.

Príbeh zo súčasnosti v žánri tragikomickej roadmovie inšpirovaný životom reálnych ludí. Príbeh sa témou dotýka obchodu s dievčatami, no rozpráva v prvom rade o priateľstve, o univerzálnom pute medzi dvoma ľuďmi z okraja spoločnosti.

Námet, scenár a réžia: Rasťo Boroš. Kamera: Ivo Miko. Strih: Peter Harum. Zvuk: Lukáš Kasprzyk. Hudba: David Kollar. Producent: Barbara Harumová Hessová. Hrajú: Peter Kočan, Ivana Kanalošová, Marcel Bobák, Terézia Paprčková, Milan Muránsky, Maxim Michel Dominique Grenu, Roman Fizane, Abdlinahed Jabiri, Marco Slivagni, Sergio Germano, Youssef Haouass, Luciano a Marco Taccone, Viviana Sipio, Anna Fair, David Gunn.