Služobníkov v predpremiére predstaví režisér Ivan Ostrochovský

SlužobníciNový slovenský film Služobníci si diváci zatiaľ mali možnosť pozrieť len raz – v septembri počas a festivalu Cinematik. Pôvodne plánovanú jarnú premiéru aj náhradný novembrový termín totiž zastavila koronakríza. Po znovuotvorení kín sa distribučná spoločnosť Filmtopia rozhodla dlho očakávanú snímku uviesť do kín v predpremiére na jeden týždeň. V utorok 8. decembra 2020 o 19.00 h Služobníkov uvidia aj diváci v kine/filmovom klube Iskra Kežmarok a predstaviť im ho osobne príde režisér, scenárista a producent Ivan Ostrochovský.


Píše sa rok 1980. Michal a Juraj sú študenti kňazského seminára v totalitnom Československu. Vedenie fakulty sa zo strachu pred zatvorením školy snaží formovať seminaristov do podoby vyhovujúcej režimu. Každý z mladých bohoslovcov sa musí rozhodnúť, či podľahne pokušeniu a zvolí si ľahšiu cestu kolaborácie, alebo cestu svedomia a dostane sa tak pod drobnohľad cirkevného odboru Štátnej bezpečnosti.

„Chceli sme vyrozprávať príbeh z obdobia komunistickej totality, ktorá sa zmocňovala ľudských charakterov plazivou manipuláciou a pomocou prísľubu pohodlnejšieho života. Veľká časť spoločnosti predstierala súhlas s režimom, aby sa tak stali neviditeľní a súčasne nezraniteľní. Ak ste však neboli členom neviditeľnej masy, riskovali ste konflikt s mocou, ktorá vyvolávala existenčný strach a paranoju, aby ovládla slobodnú vôľu ľudí,“ vysvetlil Ivan Ostrochovský. „V tomto sa nám zdal príbeh zrozumiteľný aj pre dnešnú dobu, keď sú ľudia strašení politickými stranami, médiami, intelektuálmi, kazateľmi a paranoidná nedôvera v kohokoľvek a čokoľvek ovplyvňuje myslenie a správanie ľudí,“ dodal.

Film vznikol v koprodukcii štyroch krajín: Slovenska – Rumunska – Česka – Írska. Scenár napísala spolu s Ivanom Ostrochovským a Marekom Leščákom medzinárodne uznávaná britská scenáristka Rebecca Lenkiewicz, ktorá spolu s režisérom Pawlom Pawlikowskim vytvorila scenár k oscarovému filmu Ida.

SlužobníciJednu z hlavných postáv filmu stvárnil európsky herec s veľkolepým renomé, Rumun Vlad Ivanov, ktorý sa predstavil v snímkach so svetovými premiérami a oceneniami na najprestížnejších festivaloch ako Cannes či Berlinale (The Whistlers, Toni Erdmann, Snowpiercer a ďalšie). Za úlohu v dráme 4 mesiace, 3 týždne, 2 dni, ktorá získala hlavnú cenu v Cannes, si vyslúžil cenu Los Angeles Critics Award. Ústredné postavy mladých bohoslovcov si zahrali slovenskí neherci Samuel Skyva a Samuel Polakovič, pre ktorých sú Služobníci filmovým debutom.

Film získava ocenenia na zahraničných festivaloch, má za sebou uvedenia na troch kontinentoch, mieri do distribúcie vo viac ako desiatich krajinách, dostal sa do prestížneho výberu na renomované Európske filmové ceny a čerstvo si na konto pripísal Cenu Nadácie Tatry banky za umenie 2020.

Viac informácií o filme nájdete na klubiskra.test. Vstupné na projekciu je 5 eur, s platným klubovým preukazom 3 eurá. Online predpredaj vstupeniek na www.kinoiskra.sk alebo v pokladni kina. Na základe aktuálnych opatrení je povolený predaj vstupeniek len do polovice kapacity kinosály (74 miest). Diváci sú povinní mať po celý čas prekryté horné dýchacie cesty rúškom a pred vstupom do sály si dezinfikovať ruky. Priestor bude čistený germicídnym žiaričom.


Ivan OstrochovskýIVAN OSTROCHOVSKÝ (1972)

Producent a režisér Ivan Ostrochovský absolvoval magisterské štúdium na FTF VŠMU na Katedre dokumentárnej tvorby, pokračoval doktorandúrou na Katedre audiovizuálnych štúdií. Je aktívny prostredníctvom svojich dvoch producentských spoločností – Punkchart films a sentimentalflm.

Celovečerný dokumentárny debut Zamatoví teroristi (2013), ktorý vytvoril spolu s Petrom Kerekesom a Pavlom Pekarčíkom, v svetovej premiére uviedlo Berlinale v roku 2014 a získal Cenu čitateľov Tagesspiegel, nasledovali uvedenia aj ocenenia na medzinárodných festivaloch. V roku 2015 debutoval v hranom filme snímkou Koza (2015), s ktorým sa v svetovej premiére vrátil na Berlinale a ako historicky prvý slovenský film získal nomináciu na Cenu za najlepší debut. Jeho úspech pokračoval ďalej, uviedlo ho viac ako 50 medzinárodných festivalov a získal viac ako 20 cien, pričom sa dostal do užšieho výberu nominácií na Európske filmové ceny v roku 2015 a Slovensko ho vyslalo ako národného kandidáta na Oscara.

Ako producent má na konte snímky novej aj etablovanej generácie slovenských režisérov – spolupracoval na filmoch  Juraja Šlauku Punk je hned!, Juraja Lehotského Nina, Mira Rema Richard Müller: Nespoznaný, Ivety Grófovej Až do mesta Aš, Márie Rumanovej Hotel Úsvit, Martina Kollara 5 October.

Je členom Slovenskej filmovej a televíznej akadémie a členom Európskej filmovej akadémie. Pôsobí ako pedagóg na AU v Banskej Bystrici.

Služobníci

Film uvedie režisér, scenárista a producent Ivan Ostrochovský

Dráma, Slovensko/Rumunsko/Česko/Írsko
2020, 80 min, v pôvodnom znení (slovensky)

08. december 2020, 19:00
DCP 2D

Píše sa rok 1980. Michal a Juraj sú študentmi kňazského seminára v totalitnom Československu. Vedenie fakulty sa zo strachu pred zatvorením školy snaží formovať seminaristov do podoby vyhovujúcej režimu. Každý z mladých bohoslovcov sa musí rozhodnúť, či podľahne pokušeniu a zvolí si ľahšiu cestu kolaborácie, alebo cestu svedomia a dostane sa tak pod drobnohľad cirkevného odboru Štátnej bezpečnosti.

Réžia: Ivan Ostrochovský. Scenár: Rebecca Lenkiewicz, Marek Leščák, Ivan Ostrochovský. Kamera: Juraj Chlpík. Zvuk: Tobiáš Potočný. Strih: Jan Daňhel, Martin Malo, Maroš Šlapeta. Kostýmy: Katarína Hollá. Masky: Lukáš Král. Hudba: Miroslav Tóth, Cristian Lolea. Hrajú: Samuel Skyva, Samuel Polakovič, Vlad Ivanov, Vladimír Strnisko, Milan Mikulčík, Tomáš Turek, Vladimír Zboroň, Martin Šulík, Vladimír Obšil, Zvonko Lakčević.