Štátne vyznamenanie aj pre kežmarského rodáka Juraja Herza

Prezident Andrej Kiska 9. januára 2017 na Bratislavskom hrade pri príležitosti 24. výročia vzniku Slovenskej republiky vyznamenal 20 osobností za ich výnimočný celoživotný prínos. Jednou z nich bol aj kežmarský rodák, filmový režisér a herec Juraj Herz.


Juraj Herz82-ročný čestný občan Kežmarku si od hlavy štátu prevzal Rad Bieleho dvojkríža II. triedy za dlhoročné mimoriadne zásluhy v oblasti kultúry, filmového umenia a za mimoriadne šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí.

Juraj Herz sa narodil 4. septembra 1934 v Kežmarku. Po štúdiu fotografie na umeleckopriemyselnej škole v Bratislave absolvoval v roku 1958 štúdium na katedre bábkoherectva v Prahe. Pôsobil v súbore Semafor, neskôr hral vo filmoch, stal sa asistentom réžie. Samostatne debutoval stredometrážnou snímkou Sběrné surovosti, ktorú nakrútil podľa poviedky Bohumila Hrabala.

Do povedomia sa Herz dostal aj vďaka adaptácii románu Ladislava Fuksa Spalovač mrtvol. Tvorba Juraja Herza je mimoriadne žánrovo pestrá, nechýba v nej napríklad detektívka, muzikál, horor či komédia. Z jeho ďalších známych a úspešných filmov treba spomenúť: Petrolejové lampy, Morgiana, Holky z porcelánu, Den pro mou lásku, Panna a netvor, Upír z Feratu, Sladké starosti, Galoše šťastia, z novších Pasáž, T.M.A., Habermannův mlýn či televízny seriál Černí baroni.

Je držiteľom cien z festivalov v Karlových Varoch, Monte Carle i v Chicagu. Okrem toho bol vyznamenaný Veľkou cenou bavorskej televízie, Štátnou cenou Bavorska a je držiteľom Českého leva za dlhodobý prínos českému filmu i národnej filmovej ceny Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej kinematografii.

Mestské zastupiteľstvo v Kežmarku mu v roku 2009 pri príležitosti 740. výročia udelenia mestských práv udelilo čestné občianstvo, ktoré si osobne prevzal v máji 2011 a zároveň v kine Iskra predstavil divákom svoj vtedy najnovší film Habermanův mlýn.

Do Kežmarku sa vrátil na jar 2013, keď v uliciach mesta, ale aj na radnici či v hrade nakrúcal desaťminútovú hranú hororovú paródiu Čestný občan, v ktorej si zahral sám seba a ktorá bola súčasťou celovečerného filmového projektu Slovensko 2.0. Tento svoj krátky film osobne uviedol v kežmarskom kine v apríli 2014.

„Aj vďaka vašej neúnavnej práci, jedinečnému talentu, osobnej odvahe, výnimočnej profesionalite, ale i každodennej tvrdej práci je naše Slovensko krajšie, múdrejšie, vynaliezavejšie, spravodlivejšie a viac usmiate,“ uviedol vo svojom príhovore pred laureátmi štátnych vyznamenaní prezident Kiska.

 

Text: Boris ŠVIRLOCH (Kežmarský reportér)

Foto: www.prezident.sk