Štvrtá Pocta Jurajovi Herzovi s jubilejným filmom Upír z Feratu

Pocta Jurajovi HerzoviŠtvrtý ročník spomienkového podujatia pri príležitosti nedožitých 87. narodenín kežmarského rodáka, režiséra a herca Juraja Herza sa v kine/filmovom klube Iskra uskutoční v pondelok 6. septembra 2021 o 19.00 h. Diváci si budú môcť pozrieť filmárov sci-fi horor o automobile poháňanom ľudskou krvou Upír z Feratu, ktorý tohto roku oslavuje 40. výročie vzniku.


Začínajúca automobilová pretekárka Mima má možnosť jazdiť s mimoriadne kvalitným vozidlom, ktoré však funguje na neobvyklé palivo – na ľudskú krv. Len jej priateľ Dr. Marek si uvedomuje nebezpečenstvo hroziace každému, kto sa zapletie s automobilkou Ferat…

Upír z FeratuRežisér Juraj Herz použil ako námet filmu poviedku Josefa Nesvadbu Upír po dvaceti letech. Hlavné úlohy v ňom stvárňujú Jiří Menzel, Dagmar Havlová-Veškrnová, Jana Břežková a upírie vozidlo Ferat.

„Na začiatku osemdesiatych rokov sa mi zdalo, že najhoršia doba sa zažína predsa len nejakým spôsobom uvoľňovať. Preto som sa začal rozhliadať po scenári, ktorý by mi umožnil nakrútiť si horor. Dovtedy to bolo absolútne vylúčené,“ spomína na prípravu snímky vo svojej autobiografickej knihe Autopsie (pitva režiséra) Juraj Herz.

„Najväčší posun, ktorý som chcel, bol príklon k nejednoznačnosti. V Nesvadbovej poviedke bolo jasne napísané, že automobil jazdí na ľudskú krv a je teda „upír“. Ja som trval na tom, že až do úplného konca musí mať divák ešte ďalšie, realistické vysvetlenie. To, že auto je výkonné, pretože jazdí na krv, ktorú saje od svojich vodičov, mohla byť pravda, ale nemusela,“ pokračuje vo svojich spomienkach a dodáva: „V rámci úprav som, samozrejme, hľadal lepší názov. Jeden z najznámejších hororov ešte z nemej éry sa volá Upír Nosferatu. Ako poctu tomuto filmu som si vymyslel, že firma, ktorá automobil vyrobila, ponesie názov Ferat. Film sa bude volať Upír z Feratu.“

Vstupné na projekciu je 5 eur, s platným klubovým preukazom 3 eurá, lístky si môžete kúpiť v predpredaji online na www.kinoiskra.sk alebo v pokladni kina.


Juraj HerzJURAJ HERZ (1934 – 2018)

Narodil 4. septembra 1934 v Kežmarku. Po štúdiu fotografie v Bratislave absolvoval v roku 1958 štúdium na katedre bábkoherectva v Prahe. Režisérsky debutoval stredometrážnou snímkou Sběrné surovosti (1965), do povedomia sa dostal najmä vďaka snímke Spalovač mrtvol (1968). Jeho ďalšie významné filmy: Petrolejové lampy (1971), Morgiana (1972), Holky z porcelánu (1974), Den pro mou lásku (1976), Panna a netvor, Deváté srdce (1978), Upír z Feratu (1981), Sladké starosti (1984), Zastihla mě noc (1985), Pasáž (1996), T.M.A. (2009), Habermannův mlýn (2010) a krátka filmová poviedka Čestný občan v celovečernom projekte Slovensko 2.0 (2014). Je držiteľom viacerých cien z festivalov, Českého leva za dlhodobý prínos českému filmu a Slnka v sieti za výnimočný prínos slovenskej kinematografii. Zomrel 8. apríla 2018 v Prahe.

Pocta Jurajovi Herzovi: Upír z Feratu

Sci-fi/horor/krimi, Československo
1981, 90 min, v pôvodnom znení (česky)

06. september 2021, 19:00
DCP 2D

Štvrtý ročník spomienkového podujatia pri príležitosti nedožitých 87. narodenín kežmarského rodáka, režiséra a herca Juraja Herza.

 

UPÍR Z FERATU

Sci-fi horor o automobile poháňanom ľudskou krvou. Česko-slovenský film kežmarského rodáka Juraja Herza, v ktorom hlavné úlohy stvárňujú Jiří Menzel, Dagmar Havlová-Veškrnová a upírie vozidlo Ferat, v tomto roku oslavuje 40. výročie svojho vzniku.

Začínajúca automobilová pretekárka Mima má možnosť jazdiť s mimoriadne kvalitným vozidlom, ktoré však funguje na neobvyklé palivo – na ľudskú krv. Len jej priateľ Dr. Marek si uvedomuje nebezpečenstvo hroziace každému, kto sa zapletie s automobilkou Ferat…

Režisér Juraj Herz použil ako námet filmu poviedku Josefa Nesvadbu Upír po dvaceti letech.

Réžia: Juraj Herz. Predloha: Josef Nesvadba (poviedka). Scenár: Juraj Herz, Jan Fleischer. Kamera: Richard Valenta. Hudba: Petr Hapka. Hrajú: Jiří Menzel, Dagmar Havlová-Veškrnová, Jana Břežková, Petr Čepek, Jan Schmid, Zdenka Procházková, Blanka Waleská, Zdeněk Ornest, Ilja Racek, Vít Olmer, Michal Pavlata, Milan Mach, Eva Hořánková, Juraj Herz, Miloslav Štibich, Bořík Procházka, Miroslav Středa, Pavel Vondruška, Daniela Vacková, Jan Obrda, Taťána Čechovská, Miloslava Kykalová-Ebrová.