Syn nakrútil film o slávnom otcovi. Spolu s producentom ho uvedie v Iskre

Odpočítavanie – posledný film Ivana PalúchaOsudový príbeh o láske, priateľstve, zrade, vnútornej slobode, pravde a kinematografii, ktorého protagonistom je predstaviteľ nezabudnuteľného Adama Šangalu či princa Bajaju, si v kine/filmovom klube Iskra diváci môžu pozrieť v stredu 7. decembra 2022 o 19.00 h. Film Odpočítavanie – posledný film Ivana Palúcha v Kežmarku osobne uvedú režisér a scenárista Martin Palúch a producent Peter Neveďal.


Po stredometrážnom televíznom dokumente Herec Ivan Palúch (2021) prichádza do kín celovečerný film Odpočítavanie – posledný film Ivana Palúcha. Autor námetu, scenárista a režisér Martin Palúch sa v ňom rozhodol vyrozprávať životný príbeh svojho otca, slovenského filmového herca Ivana Palúcha (1940 – 2015), predovšetkým prostredníctvom filmov a postáv, ktoré v nich stvárnil. Ukážky zoradil proti prúdu času a významnými rokmi zlomu v jeho živote a kariére ich rozdelil na tri obdobia: 2015 – 1989, 1989 – 1969 a 1969 – 1960.

Diváci uvidia Ivana Palúcha v rôznych hereckých polohách, od dramatických cez romantické až po veseloherné, po boku domácich (Jozef Kroner, Magda Vášáryová) i zahraničných (Annie Girardot, Anna Karina, Anita Pallenberg) hviezd, ale nahliadnu aj do archívov ŠtB. Pretože hercovi, ktorý mal v roku 1969 na festivale v Cannes tri filmy, po návrate domov odobrali pas a režiséri ho postupne prestali obsadzovať.

Odpočítavanie – posledný film Ivana PalúchaFilm nie je koncipovaný ako klasický portrét. Ide skôr o strihové mozaikovité dielo, ktoré narúša stereotypy a konvencie žánru. Dej je vyrozprávaný v opačnom časovom slede, s dôrazom na jeho filmové stvárnenie.

„Naším cieľom bolo, aby okrem informácií o živote môjho otca film zapôsobil na diváka v kine aj vizuálne. Aby spolu s hlavnou postavou zažil podmanivý a nevšedný ľudský príbeh, ktorý ho osloví, zasiahne a možno aj rozosmeje či dojme. Zároveň sa z neho dozvie niečo viac nielen o filmovom herectve a Ivanovi Palúchovi, ale aj o dobe a filmoch, ktoré sa vtedy nakrúcali,“ vysvetľuje režisér snímky Martin Palúch a pokračuje: „Ukážky z archívnych filmov sú svedectvom doby. Majú zvláštnu schopnosť vypovedať o hodnotách a pretlmočiť atmosféru jednotlivých časových období, v ktorých vznikli. Bez ohľadu na vnútornú slobodu i neslobodu ich aktérov i tvorcov.“

Odpočítavanie – posledný film Ivana Palúcha sa už môže pochváliť Cenou Literárneho fondu Cinematik.doc zo 17. MFF Cinematik v Piešťanoch a Zrnkom soli – cenou 13. ročníka filmový festival Pocity v Prešove.

Vstupné na projekciu je 5 eur, s platným klubovým preukazom 4 eurá. Vstupenky si môžete zakúpiť online na www.kinoiskra.sk alebo priamo v pokladni kina. Viac informácií aj na www.klubiskra.sk.


MARTIN PALÚCH (1977)

Martin PalúchV roku 2001 ukončil štúdium filmovej vedy na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU v Bratislave. V súčasnom období pôsobí ako samostatný vedecký pracovník v Ústave divadelnej a filmovej vedy CVU SAV v Bratislave. Zároveň prednáša a je vedúcim Katedry filmovej dokumentárnej tvorby na Fakulte dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici a vedie seminár o dejinách a teórii dokumentárneho filmu v Ateliéri réžie dokumentárneho filmu na FTF VŠMU v Bratislave. Je autorom mnohých článkov a odborných štúdií z oblasti teórie a dejín filmu, spoluautorom monografie Herec Ivan Palúch (2008) a autorom knižnej publikácie Vnem v zrkadle fotografie a filmu (2010). V roku 2015 mu vyšla obsiahla publikácia Autorský dokumentárny film na Slovensku po roku 1989 a v roku 2017 monografia Cenzúra a dokumentárny film po roku 1989. V roku 2021 bol režisérom a scenáristom stredometrážneho televízneho dokumentárneho filmu Herec Ivan Palúch. Film Odpočítavanie – posledný film Ivana Palúcha je jeho dlhometrážnym režijným debutom. Film mal svetovú premiéru na MFF Cinematik v Piešťanoch, kde získal Cenu Literárneho fondu Cinematik.doc.

Odpočítavanie – posledný film Ivana Palúcha

Film uvedú režisér a scenárista Martin Palúch a producent Peter Neveďal

Dokument, Slovensko
2022, 77 min, v pôvodnom znení (slovensky, česky, nemecky, anglicky, francúzsky a srbsky) so slovenskými titulkami

07. december 2022, 19:00
DCP 2D

Osudový príbeh o láske, priateľstve, zrade, vnútornej slobode, pravde a kinematografii, ktorého protagonistom je predstaviteľ nezabudnuteľného Adama Šangalu, či Princa Bajaju.

Po stredometrážnom televíznom dokumente Herec Ivan Palúch (2021) prichádza do kín celovečerný film Odpočítavanie – posledný film Ivana Palúcha. Autor námetu, scenárista a režisér Martin Palúch sa v ňom rozhodol vyrozprávať životný príbeh svojho otca, slovenského filmového herca Ivana Palúcha (1940 – 2015), predovšetkým prostredníctvom filmov a postáv, ktoré v nich stvárnil. Ukážky zoradil proti prúdu času a významnými rokmi zlomu v jeho živote a kariére ich rozdelil na tri obdobia: 2015 – 1989, 1989 – 1969 a 1969 – 1960.

Diváci uvidia Ivana Palúcha v rôznych hereckých polohách od dramatických, cez romantické až po veseloherné po boku domácich (Jozef Kroner, Magda Vášáryová) i zahraničných (Annie Girardot, Anna Karina, Anita Pallenberg) hviezd, ale nahliadnu aj do archívov ŠtB. Pretože hercovi, ktorý mal v roku 1969 na festivale v Cannes tri filmy, po návrate domov odobrali pas a režiséri ho postupne prestali obsadzovať.

Réžia: Martin Palúch. Námet a scenár Martin Palúch. Kamera: Peter Kováč. Strih: Peter Harum. Zvuk: Tomáš Kršiak, Michal Džadoň. Produkcia: Peter Neveďal. Účinkujú: Ivan Palúch, Annie Girardot, Eva Ras, Volker Schlöndorff a ďalší.