Z ľudovej balady sa stane krátky film

V Zamagurí v závere marca štáb mladých tvorcov nakrúcal film Večný život, večná mladosť, ktorého predlohou je rovnomenná goralská rozprávka. Medzi ľuďmi spoza Spišskej Magury ju vypátral etnograf Viktor Majerík a spisovateľ Peter Glocko ju zaradil do knihy zozbieraných rozprávok Šťastenko. Tá vyšla v roku 1970.

Večný život, večná mladosť„Knižku mi na začiatku tohto školského roka požičal kamarát Lukáš Marhefka, ktorý má na starosti produkciu filmu, s návrhom, aby sme niektorú z rozprávok sfilmovali. Z celej knihy sme sa nezávisle od seba zhodli práve na Večnom živote. Nakrúcame v rámci školských prác. Pre niektorých členov štábu to bude záverečný ročníkový film, bakalársky, ale aj magisterský,“ prezradil režisér filmu Daniel Dluhý z Kežmarku, poslucháč štvrtého ročníka Ateliéru dokumentárnej tvorby Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave.

„Na školské pomery máme početný štáb, pozostávajúci z približne dvadsiatich ľudí plus ďalších asi tridsať komparzistov,“ pokračoval Dluhý. V hlavných úlohách sa predstavia kežmarskí ochotnícki herci Drahoš Thomay a Lujza Šoltésová, z Divadelnej fakulty to bude Gréta Nagyová. Diváci uvidia aj hercov z divadla Commedia Vlada Benka, Veroniku Žoldákovú a Dušana Kubáňa. Z VŠMU na filme okrem producenta Lukáša Marhefku a scenáristky Zuzky Jasenkovej pracujú kameraman Juro Mravec s asistentkou kamery Kristianou Vavrekovou, asistent réžie Dominik Jursa, strihač Peťo Morávek, zvukár Dano Dzoba s asistentom zvuku Paľom Tkáčom, kostymérka Anežka Tkáčiková a dokumentarista Peťo Vlkovič, ktorý nakrúca film o filme.

„Veľmi nám pomohol kežmarský filmár Oto Vojtičko a množstvo ďalších ľudí, bez ktorých by bolo nakrúcanie oveľa náročnejšie,“ doplnil režisér. Bratislavská škola sa na financovaní filmu podieľa sumou 500 eur a zapožičaním cennej kamerovej techniky. Hlavnú časť financií, asi 4-tisíc €, získal Lukáš Marhefka cez projekt Think Big nadácie Ekopolis a O2 a od sponzorov.

Večný život, večná mladosť„Film s krátkymi prestávkami pripravujeme od novembra 2012. Šesť dní sme nakrúcali interiérové scény v Červenom Kláštore a v skanzene v Starej Ľubovni. Exteriéry sme filmovali v okolí Čorštýnskeho jazera. Chceme čo najviac zachovať autenticitu priestoru, v ktorom sa príbeh odohráva. Kvôli dlhej zime sme museli časť nakrúcania presunúť na polovicu apríla,“ vysvetlil D. Dluhý. Príbeh filmu je skôr baladický než rozprávkový, nekončí sa šťastne. Hovorí o drevorubačovi, ktorý podľahne svojej zvedavosti a poruší tak svoj sľub. A ako sa všeobecne vie, sľuby by sa porušovať nemali.

„Chceme do filmu preniesť zvláštnu tmavomodrú a záhadnú atmosféru slovenských ľudových rozprávok. To je jeden z dôvodov, prečo bude Večný život, večná mladosť čiernobielym filmom s výrazne kontrastným nasvietením scén. Bude mať približne pätnásť minút a uvedieme ho najprv v júni na premietaní na filmovej fakulte VŠMU a neskôr, dúfam, aj v Kežmarku. Premiéru zatiaľ presne naplánovanú nemáme, určite ju však urobíme niekde v Zamagurí,“ dodal režisér.

Text: Boris ŠVIRLOCH

Článok uverejnený v Podtatranských novinách 3. apríla 2013


Film Večný život, večná mladosť získal finančnú podporu z grantového projektu O2 Think Big: www.spolocnost.o2.sk/ferova-nadacia