Zuzana Kronerová oslávi svoje meniny v Kežmarku. V letnom kine predstaví film Baba z ľadu

Baba z ľaduSiedmy ročník Letného kina na hradnom nádvorí v Kežmarku (1. – 11. 8. 2017) vyvrcholí v piatok 11. augusta o 21.00 h klubovým premietaním najnovšej snímky českého režiséra Bohdana Slámu Baba z ľadu, nezvyčajnej love story šesťdesiatnikov na pozadí ľadovej vody a skupinky otužilcov. Film osobne uvedie a s divákmi sa pozhovára predstaviteľka hlavnej úlohy – skvelá slovenská herečka Zuzana Kronerová.


Baba z ľadu, ktorú kežmarská Iskra v premiére uviedla v marci tohto roku počas MFFK Febiofest, je príbehom šesťdesiatničky Hany, ktorej dvaja synovia – nezrelí štyridsiatnici – neustále naplno využívajú možnosti „mama-hotela“, hoci majú vlastné rodiny. Hana je tak viac slúžkou než matkou a ženou, ktorá si vychutnáva život. Všetko sa zmení, keď pri prechádzke natrafí na skupinu otužilcov a svojrázneho Broňu. To ovplyvní nielen jej postoj k svojim synom, ale aj vnukovi.

Baba z ľaduBohdan Sláma sa ma raz, tuším pred dvoma rokmi, spýtal, aký vzťah mám k plávaniu a otužovaniu. Úprimne som mu povedala, že by som to asi nikdy nedokázala a že je to podľa mňa nezmysel. On naopak tvrdil, aké je to zdravé a oslobodzujúce a že sa tomuto športu venuje čím ďalej, tým viac ľudí. Myslela som si svoje. Bohdan ale zároveň vytiahol scenár. Príbeh bol veľmi dramatický a páčil sa mi,” hovorí Zuzana Kronerová o tom, ako sa k postave Hany dostala.

Výrazná vo filme je práve téma otužovania. Pre predstaviteľa Broňu, českého herca Pavla Nového, to nebola novinka, otužuje sa už dlho. Zuzana Kronerová sa však musela otužilkyňou stať: „Na konci leta som začala nacvičovať plynulý vstup do vody. Zároveň som si pri sprchovaní postupne pridávala stále studenšiu vodu. Nebolo to hrozné, ale ani bohvieako príjemné. Ale v jazierku to bolo fajn. Chodila som do neho dvakrát týždenne a ani som si nevšimla, že voda je čím ďalej studenšia. Bola som aj vo vode s teplotou nula stupňov.“

Baba z ľaduNapriek obavám sa jej otužovanie zapáčilo natoľko, že v ňom pokračuje aj naďalej. „Chodím si raz týždenne zaplávať do jazera. Častejšie to kvôli pracovným povinnostiam nestíham. Stretávam pri vode stále viac ľudí, mladých aj starších, až to vyzerá, akoby čím ďalej viac ľudí tomuto demokratickému športu prepadalo. Demokratickému hovorím preto, že sa mu môžete venovať od útleho detstva do vysokého veku.“ A ktovie, možno film niektorých divákov presvedčí, aby tiež tento šport vyskúšali.

Baba z ľadu bola už úspešná na Tribeca Film Festival v New Yorku, kde získala cenu za najlepší zahraničný film a Bohdan Sláma i cenu za najlepší scenár v zahraničnom filme. Zuzana Kronerová sa v deň svojich menín na nádvorí Kežmarského hradu okrem celovečerného filmu predstaví aj v krátkej hranej snímke Michala Pusztaya Niekde medzi (2013).

Ďalšie informácie nájdete na stránke filmového klubu  klubiskra.test. Vstupné na projekciu je 2 €. Meninové oslávenkyne Zuzany budú mať po predložení preukazu totožnosti vstup voľný! Lístky si môžete kúpiť priamo pred premietaním vo vstupnej bráne hradu (v piatok 11. 8. od 20.30 h). V prípade veľmi nepriaznivého počasia sa podujatie uskutoční v kine Iskra.


Zuzana KronerováZUZANA KRONEROVÁ (1952) – herečka

Narodila sa v Martine slávnemu hercovi Jozefovi Kronerovi a herečke Terézii Hurbanovej-Kronerovej. Aj keď chcela pôvodne študovať filozofiu, nakoniec študovala herectvo a po dokončení školy nastúpila do Divadla pre deti a mládež v Trnave. Po piatich rokoch prešla do angažmánu bratislavskej Novej scény a v súčasnosti už niekoľko rokov pôsobí na doskách Divadla Astorka Korzo ´90. Účinkovala v mnohých televíznych inscenáciách a seriáloch, jej hlas je známy z rozhlasu a dabingu. Je držiteľkou Českého leva za najlepší výkon vo vedľajšej úlohe vo filme Divoké včely (2001), nominovaná bola aj za roly v snímkach Venkovský účitel (2008), Habermannův mlýn (2011), Domácí péče (2015) a Červený kapitán (2016). Za vedľajšiu úlohu v poslednom spomínanom filme získala cenu Slnko v sieti.

Výber z kinematografie: Nevera po slovensky (1980), Fénix (1981), Lea (1996), Divoké včely (2001), Pupendo (2003), Štěstí (2005), Václav (2007), Venkovský učitel (2007), Hodinu nevíš… (2009), T.M.A. (2009), Habermannův mlýn (2010), Mamas & Papas (2010), Přežít svůj život (2010), Perfect Days (2011), Čtyři slunce (2012), Tigre v meste (2012), Klauni (2013), Andělé všedního dne (2014), Domácí péče (2015), Červený kapitán (2016), Masaryk (2016), Bába z ledu (2017), Všetko alebo nič (2017).

Baba z ľadu

Film osobne uvedie herečka Zuzana Kronerová

Dráma/komédia/romantický, Česko/Francúzsko/Slovensko
2017, 107 min, v pôvodnom znení (česky)

11. august 2017, 21:00
DVD

Letné kino na hradnom nádvorí

Šesťdesiatnička Hana zisťuje, že nikdy nie je neskoro vziať život do vlastných rúk.

Po stretnutí s otužilcom Broňom začína ovdovená Hana pozvoľna meniť svoj stereotypný život, ktorý sa doteraz krútil výhradne okolo jej synov, neviest a vnúčat. Zatiaľ čo šesťdesiatnička Hana prežíva love story, tradičné víkendové obedy v rodinnej vile strácajú na idylickosti a postupne vypláva na povrch, že každý z hrdinov má nejaké tajomstvo. Haniným nečakaným spojencom sa stáva vnuk Ivanko, ktorý si zamiloval nielen svojrázneho Broňa, ale aj jeho sliepku Adelu a komunitu otužilcov na brehu Vltavy. Príbeh rozkrývajúci neľahké vzťahy medzi tromi generáciami prináša nádej, že život môžete vziať do vlastných rúk v akomkoľvek veku.

Pred filmom uvidíte krátku hranú študentskú snímku režiséra Michala Pusztaya Niekde medzi, v ktorom hrá aj Z. Kronerová.

V prípade veľmi nepriaznivého počasia sa premietanie uskutoční v kine Iskra.

Réžia a scenár: Bohdan Sláma. Kamera: Diviš Marek. Strih: Jan Daňhel. Zvuk: Marek Poledna. Scénografia: Jan Vlasák. Kostýmy: Zuzana Krejzková. Hrajú: Zuzana Kronerová, Pavel Nový, Daniel Vízek, Václav Neužil ml., Tatiana Vilhelmová, Petra Špalková, Marek Daniel, Alena Mihulová, Marie Ludvíková, Luboš Veselý a ďalší.