Pavol Barabáš otvorí MFHF v Kežmarku svojím novým dokumentom Svetozár Stračina

Medzinárodný festival horských fiomovTento rok bude Kežmarok znovu jedným z dejísk Medzinárodného festivalu horských filmov (MFHF), ktorého hlavný program sa už po 27-krát uskutoční 9. – 13. októbra v Poprade. Kino Iskra ponúkne horské filmy svojim divákom v dvoch súťažných blokoch a jednom bloku víťazných snímok festivalu od piatku do nedele 11. – 13. októbra 2019 vždy od 19.00 h.


Hneď prvý večer kežmarskej časti MFHF, teda piatok 11. októbra, bude rovnako ako minulý rok patriť v prvom rade ďalšiemu filmu režiséra, scenáristu a kameramana Pavla Barabáša, ktorý tentoraz osobne uvedie dokument Svetozár Stračina o významnom slovenskom hudobnom skladateľovi a zberateľovi ľudových piesní, ktorý zachytával aj autentickú kultúru ľudí z horských oblastí.

Svetozár StračinaBol to výnimočný umelec, ktorý sa spoľahlivo vymyká akémukoľvek „priečinkovému“ zaradeniu. Bohém, ktorý bytostne vnímal a rozvíjal autentický folklór. Skladateľ, ktorého hudobné kompozície nadchýnajú aj tých, ktorí sa folklóru vyhýbajú. Zanechal po sebe rozsiahle dielo a nezameniteľný odkaz, ktorý nemá nasledovníkov. Svetozár Stračina však naďalej ostáva rébusom, ktorého hľadanie tajničky bude pokračovať.

Stračinova spolupráca s Martinom Ťapákom, Martinom Hollým a ďalšími režisérmi priniesla filmy, ktoré sa výrazne zapísali do dejín slovenskej kinematografie. Úvodná scéna Nočných jazdcov, filmy Rysavá jalovica alebo Pacho, hybský zbojník – to sú momenty, keď mnoho divákov po prvýkrát vôbec zaregistrovalo filmovú hudbu.

Svetozár Stračina„Veľa ľudí sa diví, prečo som nakrútil film o Svetozárovi Stračinovi. Vnímajú viac, že som pochodil kus sveta, spoznal mnoho kultúr a zachytil ich tradície. Áno, nakrúcal som zanikajúce prírodné kmene, navštívil krajiny, ktoré už medzičasom prišli o svoje jedinečné zvyky a stratili vzťah k svojej zemi. Zažil som stret kultúr i etniká s vyhasnutými očami, ktoré prevalcoval globalizačný valec. Čím viac človek spoznáva planétu, tým viac získava nadhľad, ktorý mu pomáha odhaľovať to vzácne doma. Inak sa začne dívať na hodnoty krajiny a národa, ktoré sú pre svoju blízkosť často neviditeľné. Práve preto sú pre mňa vzácni ľudia, ktorí podnecujú svoje okolie k tvorivosti a odkrývajú nové pohľady na seba samých. Pri hudbe Svetozára Stračinu som si uvedomil, že on hľadal a zachytával esenciu, ktorá dáva ľuďom pocit spolupatričnosti. To krehké, čo utvára spoločenstvo,“ hovorí o filme Pavol Barabáš.

Dokumentárny film Svetozár Stračina prináša bližší pohľad na jeho tvorbu prostredníctvom najbližších priateľov, spolupracovníkov a hudobných odborníkov. Film je unikátnym spojením množstva archívnych záberov a rozhovorov s ľuďmi, ktorí ho poznali či už osobne, alebo prostredníctvom jeho práce. Nechýba medzi nimi muzikologička Alžbeta Lukáčová, hudobný redaktor Juraj Dubovec či najznámejší choreograf SĽUK-u Juraj Kubánka.

Viac informácií o festivale nájdete na www.mfhf.sk alebo www.facebook.com/mfhf.sk. Vstupné na každý z troch blokov filmov je 5 €, lístky si môžete kúpiť v predpredaji online na www.kinoiskra.sk alebo v pokladni kina.


Program MFHF v kine Iskra Kežmarok

 

Piatok 11. októbra:

19.00 – Projekcia súťažných filmov (blok 6)

Svetozár Stračina (r.: P. Barabáš, Slovensko, 68 min)

Film osobne uvedie režisér Pavol Barabáš.

Portrét hudobného skladateľa, ktorý zachytával autentickú kultúru ľudí z horských oblastí.

Posledný Birdwellov rozhovor (r.: T. Distel, USA, 16 min)

Legendárny americký horolezec Jim Bridwell necenzurovane o prvom úplnom výstupe cesty Compressor na Cerro Torre v Patagónii.

Partia (r.: E. Mérel, Švajčiarsko, 40 min)

Lyžovanie je tímová zábava a film ukazuje, že tím je viac ako len sumár jeho členov.

Špára (r.: Ch. Margot, Švajčiarsko, 26 min)

Príbeh Švajčiara Didiera Berthoda, jedného z najlepších špárových lezcov po roku 2000. A predsa nechá všetko tak a stane sa kňazom.

 

Sobota 12. októbra:

19.00 – Projekcia súťažných filmov (blok 8)

Posledná hora (r.: D. Zaluski, Poľsko, 82 min)

Pokus vyliezť v zime na K2 sa zmenil na jednu z najzásadnejších záchranných akcií v histórii horolezectva.

Vo Vegas si nezalyžuješ (r.: B. Page, USA, 11 min)

Rozlúčka so slobodou oficiálne maskovaná hľadaním najlepších lyžiarskych línií vo voľnej prírode.

Aaron Durogati, hra s neviditeľnom (r.: M. Vettorel, D. Levati, ITA, 33 min)

Skvelý pilot stojí v samote Dolomitov tvárou v tvár vlastnej lekcii – ako sa postaviť opäť na nohy.

 

Nedeľa 13. októbra:

19.00 – Projekcia ocenených filmov


Pavol BarabášPAVOL BARABÁŠ (1959)

Cez hľadáčik kamery sleduje krajinu, jej estetiku, osobitosti, i to, ako harmonizuje s ľudským vnútrom. Svoj vzťah k Slovensku zachytil v mnohých filmoch: Sloboda pod nákladom, S tebou ma baví Slovensko, Žiť pre vášeň, Tajomstvo podzemia, Vysoké Tatry – divočina zamrznutá v čase, Tatry mystérium, Premeny Tatier. Pre RTVS vytvoril 6-dielny seriál Príbehy tatranských štítov, 3-dielny seriál Hľadači utajených svetov a 2-dielny film Vábenie výšok. Vo svete je skôr známy filmami s objaviteľskou tematikou a dokumentmi o zachovaní tradícií prírodných národov. Sú hlavne o tom, ako by sa človek mal správať k našej Zemi. Videli ich diváci na festivaloch a televíziách od Japonska až po Argentínu. Za svojich 50 dokumentov dostal vyše 300 ocenení po celom svete.

Filmografia: Svetozár Stračina (2019), Tieň jaguára (2018), Vábenie výšok (2017), Sloboda pod nákladom (2016), Suri (2015), Žiť pre vášeň (2014), Polárnik (2014), Hľadači tieňa (2013), Stopy na hrebeni (2013), Príbehy tatranských štítov (2011, 2012, 2013), Pygmejovia – Deti džungle (2011), Trou de Fer – Železná diera (2011), Mongolsko – V tieni Džingischána (2010), Tajomstvo podzemia (2009), Bhután – Hľadanie šťastia (2008), Everest – Juzek Psotka (2008), Carstensz – Siedma hora (2008), Neznáma Antarktída (2007) , Vysoké Tatry – Divočina zamrznutá v čase (2007), Tepuy – Cesta do stredu Zeme (2007), Premeny Tatier (2006), Pururambo (2005), Amazonia Vertical (2004), Tatry mystérium (2003), Omo – Cesta do praveku (2002), Mustang (2001), Expedícia Sibír (2001), Tajomné Mamberamo (2000), 118 dní v zajatí ľadu (1998), 80 metrov pod vrcholom (1997), Budhistický Ladakh (1996).

Svetozár Stračina

Film uvedie režisér, scenárista a kameraman Pavol Barabáš

Dokument, Slovensko
2019, 68 min, v pôvodnom znení (slovensky)

11. október 2019, 19:00
DCP 2D

MEDZINÁRODNÝ FESTIVAL HORSKÝCH FILMOV

Pocta výnimočnému umelcovi a kľúčovej osobnosti slovenského folklóru.

Výnimočný umelec, ktorý sa spoľahlivo vymyká akémukoľvek „priečinkovému“ zaradeniu. Bohém, ktorý bytostne vnímal a rozvíjal autentický folklór. Skladateľ, ktorého hudobné kompozície nadchýnajú aj tých, ktorí sa folklóru vyhýbajú. Zanechal po sebe ohromné dielo a nezameniteľný odkaz, ktorý nemá nasledovníkov. Stračina ostáva rébusom, ktorého hľadanie tajničky pokračuje.

Réžia a scenár: Pavol Barabáš. Kamera: Pavol Barabáš. Strih: Róbert Karovič. Hudba: archívna - Svetozár Stračina. Producent: K2 Studio. Koproducent: RTVS, SFU. Účinkujú: Juraj Dubovec, Oskár Elschek, Juraj Kubánka, Alžbeta Lukáčová, Angela Vargicová.