Týždeň vo filme 47/1951

O 18.50 h, teda desať minút pred pondelkovým klubovým filmom (z distribučnej ponuky ASFK), premietame filmové žurnály Týždeň vo filme z rokov 1945 – 1990. Je to nový projekt filmových klubov na Slovensku, zastrešený Asociáciou slovenských filmových klubov a Slovenským filmovým ústavom. Viac informácií o projekte tu.

 

Týždeň vo filme 47/1951V pondelok 17. októbra pred filmom 5 October (+ Braček jelenček) uvidíte Týždeň vo filme 47/1951 s týmto obsahom:

• Oslavy výročia októbrovej revolúcie si pripomínajú aj pionieri – dostávajú do daru prvý pioniersky palác na Slovensku

• Oslavy výročia októbrovej revolúcie v komárňanských lodeniciach

• Pomoc sovietskych strojov v našom poľnohospodárstve

• Sovietska kniha – náš veľký pomocník

• Elektrifikácia družstevnej dediny Lehnice

 

Viac o tomto týždenníku v databáze Slovenského filmového ústavu SK Cinema.

5 October

Dokument, Slovensko/Česko
2016, 61 min, v pôvodnom znení (slovensky)

17. október 2016, 19:15
DCP 2D

PROJEKT 100 – 2016

Tichý príbeh o mužovi, bratovi Martina Kollára, a jeho ceste na dôležitú operáciu, ktorá ho čaká 5. októbra. Keď sa dozvie, že mu možno ostáva iba pár mesiacov života, vydá sa na cestu bez cieľa, no s „konečným termínom“, ktorým je 5. október.

Je to príbeh o hľadaní miesta na svete, o tom, aké je ťažké opäť si nájsť domov. Cesty hlavného hrdinu sú kombináciou útekov a stavov absolútneho pokoja. Sú útekmi pred sebou samým, neznesiteľnými situáciami a počasím, naplnené zháňaním peňazí a každodenným hľadaním miesta na prespanie. Sú kontaktom s ľuďmi, ktorých hrdina stretáva a ktorým rozpráva o svojich cestách. Sú vyjadrením jeho špeciálneho spôsobu prepojenia s prírodou a so zvieratami. A v neposlednom rade je tento film príbehom jedného brata.

Pred filmom bude uvedená krátka slovenská animovaná snímka Braček jelenček

Pred filmom (o 18.50 h) uvidíte historický kinožurnál Týždeň vo filme 47/1951

Réžia a scenár: Martin Kollár. Kamera: Martin Kollár. Strih: Alexandra Gojdičová, Marek Šulík. Hudba: Michal Novinski. Účinkujú: Ján Kollár, Vladimír Kollár, Barbora Katriňáková, Ján Doboš a ďalší.