MFF Febiofest 2023 v Kežmarku

Regionálna časť Medzinárodného filmového festivalu Febiofest od 20. do 22. marca 2023 opäť aj v kine/filmovom klube Iskra v Kežmarku.

Běžná selháníPondelok 20. 3., 19.00 h

BĚŽNÁ SELHÁNÍ

Dráma/sci-fi, Česko/Maďarsko/Taliansko/Slovensko, 2022, 85 min, r. C. Groșan, pôvodné znenie

Druhý celovečerný film režisérky Cristiny Groşan, ktorý mal premiéru v sekcii Giornate degli Autori vlaňajšieho festivalu v Benátkach. Jeden deň v živote troch žien naruší zvláštny prírodný jav. Rebelujúca tínedžerka, pochybujúca matka a čerstvá vdova musia každá nájsť svoje miesto v živote, zatiaľ čo sa svet okolo nich rúca. Vizuálne podmanivá psychologická dráma s prvkami sci-fi, ktorá svojou atmosférou pripomína Melancholiu Larsa von Triera.

Predfilm: Peniaze a šťastie (stop-motion anim., 9 min)

 

ManifestUtorok 21. 3., 19.00 h

MANIFEST

Dokument, Rusko, 2022, 68 min, r. A. Vinchito, titulky

Film je poskladaný z videí, ktoré zverejňujú ruskí tínedžeri v sociálnych médiách. Nevinné ranné rituály z TikToku sa striedajú so zábermi na ľudí utekajúcich pred streľbou v škole. Učitelia nadávajú študentom do idiotov a bijú ich. Jednej žiačke sa zasa vyhrážajú pre politické názory. Mobilný telefón predstavuje akýsi štít, ktorý umožňuje mladým ľuďom svet nielen pozorovať, ale aj ho obviňovať. Manifest je pochmúrna mozaika, ktorá ukazuje, ako sa agresivita a útlak mimovoľne prenášajú na ďalšiu generáciu.

+ diskusia s hosťom

 

PamfirStreda 22. 3., 19.00 h

PAMFIR

Dráma, Ukrajina/Francúzsko/Poľsko/Čile/Luxembursko, 2022, 100 min, r. D. Sucholytkyj-Sobčuk, titulky

Západná Ukrajina v predvečer tradičného karnevalu. Pamfir sa po mesiacoch neprítomnosti vracia k svojej rodine. Keď jeho jediné dieťa založí oheň v modlitebni, Pamfir nemá inú možnosť, ako znovu sa vydať na riskantnú cestu na hrane zákona s nezvratnými následkami. Film režiséra Dmytra Sucholytkého-Sobčuka mal premiéru minulý rok na festivale v Cannes v rámci sekcie Quinzaine des réalisateurs a získal Európsku filmovú cenu ako európsky objav roku 2022.

Predfilm: víťazná snímka súťaže krátkych filmov

 

Vstupné na každú projekciu 6 €, s klubovým preukazom 4 €.


MFF Febiofest v Kežmarku