Projekt 100 v Iskre otvoria György Kristóf a Ivana Šebestová so svojimi filmami Out a Žltá

Jeseň vo filmových kluboch sa opäť nesie v znamení najväčšej filmovej putovnej prehliadky na Slovensku – Projekt 100, ktorú tento rok otvorili dve úplne nové slovenské snímky. Celovečernou drámou Out a krátkym animovaným filmom Žltá v utorok 26. septembra 2017 o 19.00 h odštartuje Projekt 100 aj v kežmarskom kine Iskra a oba filmy osobne uvedú ich tvorcovia – režisér György Kristóf a animátorka Ivana Šebestová.


OutCelovečerná dráma Out vznikla v koprodukcii Slovenska, Maďarska a Česka pod taktovkou slovenského režiséra Györgya Kristófa. Hoci je jeho absolventským filmom, zaznamenal fenomenálny úspech. Ako jediný slovenský film od rozdelenia republík súťažil na najprestížnejšom filmovom festivale – v Cannes. Okrem súťaže v sekcii Istý pohľad (Un Certain Regard) sa uchádzal aj o ocenenie Zlatá kamera pre najlepší debut.

„Som rád, že sa nám už na prvýkrát podarilo vytvoriť film na svetovej úrovni a ako prvý Slovák som tak mohol súťažiť v Cannes. Ten festival je najdôležitejšia oslava filmu a tvorcov, a aj mi trvalo, kým som si tú poctu uvedomil. A mám pocit, že aj Slovensku to uvedomenie trvá,“ prezradil režisér György Kristóf.

Film je odyseou päťdesiatročného Ágostona, hlavy rodiny, ktorý sa vydáva na cestu po Východnej Európe s nádejou získať prácu a splniť si svoj sen o chytení veľkej ryby. Skončí v Pobaltí s prázdnymi vreckami a za jeho golierom ostáva len morská soľ a vietor. Počas svojej cesty sa dostáva do čoraz viac bizarných situácií, v ktorých stretáva priateľskú ženu, Rusa s nepriateľskými zámermi a smutného vypchatého zajaca bez uší.

ŽltáOut v kinách a filmových kluboch sprevádza krátky predfilm. Šesťminútová animovaná snímka Ivany Šebestovej nesie názov Žltá a rozpráva o slobode, hľadaní spontaneity a prijatí seba samého. „Kinodistribúcia krátkych filmov nie je samozrejmosťou, preto sa veľmi teším, že v spolupráci s Asociáciou slovenských filmových klubov vieme naše filmy dostať k divákom ako predfilmy,“ skonštatovala režisérka.

Tá ako animátorka spolupracovala na niekoľkých významných animovaných projektoch ako napríklad Mimi a Líza či Pik a Nik a má za sebou aj autorské projekty – filmy Štyri (2007) a Sneh (2013), ktoré získali národné ceny Slnko v sieti a reprezentovali slovenskú animovanú tvorbu v zahraničí účasťou a oceneniami na mnohých medzinárodných festivaloch.

Viac informácií nájdete na www.outthefilm.com,  www.facebook.com/FilmYellow alebo na stránke filmového klubu  klubiskra.test. Vstupné na projekciu je 3,50 € alebo 2 eurá s platným preukazom člena filmového klubu. Lístky si môžete kúpiť v predpredaji online na www.kinoiskra.sk alebo v pokladni kina.


György KristófGYÖRGY KRISTÓF (1982)

Narodil sa na Slovensku, ale ešte ako tínedžer sa presťahoval do Maďarska, kde chodil na strednú školu. Počas toho bol zamestnaný aj ako redaktor v miestnych novinách. Neskôr študoval filozofiu na univerzite v Miškovci. Práve tam objavil svoju záľubu vo filmoch. Aby si splnil svoj nový sen, pracoval v produkčných tímoch maďarských filmov a aj vo veľkých amerických produkciách. V roku 2008 začal študovať na pražskej FAMU. Počas tohto štúdia sfilmoval niekoľko krátkych snímok, s ktorými bol pozvaný na viac ako 50 festivalov a zozbieral niekoľko ocenení. V roku 2011, po skončení bakalárskeho stupňa, sa na rok presťahoval do Litvy, do mesta Riga. Pracoval tam ako riaditeľ prípravy TV reklám. Potom prišiel späť do Prahy, aby pokračoval v štúdiu magisterského stupňa na FAMU a dokončil svoj prvý celovečerný film Out, ktorý bol vybraný do oficiálneho výberu sekcie Istý pohľad (Un Certain Regard) na 70. ročníku festivalu v Cannes.

Ivana ŠebestováIVANA ŠEBESTOVÁ (1979)

Absolvovala magisterské a doktorandské štúdium animovanej tvorby na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU v Bratislave, kde neskôr pôsobila ako odborná asistentka. Ako animátorka spolupracovala na projektoch Pik a Nik (r. Martin Snopek), Kamene (r. Katarína Kerekesová) a Mimi a Líza (r. Katarína Kerekesová). Ako ilustrátorka sa podieľala na vzniku kníh Gulliverove cesty a Mimi a Líza 1 a 2. Svoje tvorivé kvality potvrdila pri tvorbe autorských animovaných filmov Štyri (2007) a Sneh (2013), ktoré získali národné ceny Slnko v sieti a reprezentovali slovenskú animovanú tvorbu v zahraničí účasťou a oceneniami na mnohých medzinárodných festivaloch. Autorský krátky film Žltá dotvára autorkinu trilógiu príbehov o hĺbke a „viacvrstvosti“ duše človeka.

Out

Film osobne uvedie režisér a scenárista György Kristóf

Dráma, Slovensko/Maďarsko/Česko
2017, 88 min, v pôvodnom znení (slovensky, maďarsky, poľsky, litovsky, estónsky, rusky) so slovenskými titulkami

26. september 2017, 19:10
DCP 2D

PROJEKT 100

Cesta päťdesiatnika Ágostona cez východnú Európu, plná bizarných situácií, s nádejou, že si nájde prácu a splní si sen o chytení veľkej ryby.

Film je odyseou päťdesiatročného Ágostona, hlavy rodiny, ktorý sa vydáva na cestu po východnej Európe s nádejou získať prácu a splniť si svoj sen o chytení veľkej ryby. Skončí v Pobaltí s prázdnymi vreckami a za jeho golierom ostáva len morská soľ a vietor.

Počas svojej cesty sa dostáva do čoraz viac bizarnejších situácií, pri ktorých stretáva priateľskú ženu, Rusa s nepriateľskými zámermi a smutného vypchatého zajaca bez uší.

Pred filmom Out je uvádzaná krátka snímka Žltá.

Réžia a námet: György Kristóf. Scenár: György Kristóf, Eszter Horváth, Gábor Papp. Kamera: Gergely Pohárnok. Hudba: Miroslav Tóth. Zvuk: Jan Richtr. Strih: Adam Brothánek. Producenti: Marek Urban, Ferenc Pusztai, Jiří Konečný. Koproducenti: Andrea Taschler, Ivo Ceplevičs, Ivan Ostrochovský, Tibor Búza, Ondřej Šejnoha. Hrajú: Sándor Terhes, Éva Bandor, Judit Bárdos, Ieva Norvele Kristóf, Guna Zarina, Viktor Nemets, Ieva Aleksandrova-Eklone, Tibor Gáspár a ďalší.