Štyri zaujímavé filmy počas troch dní ozvien Febiofestu v kežmarskej Iskre

Medzinárodný filmový festival Febiofest mal tohto roku dvojnásobnú smolu. Tesne pred otvorením jeho 27. ročníka v Bratislave v pôvodnom marcovom termíne bol v súvislosti s opatreniami proti šíreniu koronavírusu zrušený a čosi podobné sa mu stalo aj teraz v jeseni, keď mu opätovne sprísnené opatrenia dovolili usporiadať iba pár projekcií počas posledného septembrového dňa.


FebiofestDôležitou a stálou ideou Febiofestu je však aj jeho „putovanie“ do slovenských regiónov, kde každý rok festival zväčšuje divácku základňu a podporuje kultúrny rozvoj v kinách mimo Bratislavy. Do regiónov aj napriek problémom predsa len prichádza Febiofest s kolekciou štyroch festivalových filmov z hlavného programu. V kežmarskom kine/filmovom klube Iskra sa „ozveny“ tohto prestížneho festivalu uskutočnia 12. – 14. októbra 2020.

Filmy Raj na zemi a Pre Samu sú dva dokumenty vypovedajúce o vojnových konfliktoch a živote dvoch reportérov, ktorí ich dlhodobo zaznamenávajú alebo bezprostredne prežívajú. Jeden intímny a minimalistický, druhý epický a strhujúci, prvý objektívom mužského protagonistu, druhý cez prizmu ženy a matky súčasne. Obidva s naliehavým odkazom a posolstvom presahujúcim hranice krajín či vojnových zón.

Druhú dvojicu filmov z festivalového výberu dopĺňa ženská a dievčenská hrdinka v snímkach Ďaleko od Reykajvíku a Rocca mení svet, ktoré sa vo svojich fiktívnych filmových svetoch postavia na stranu spravodlivosti, každá vo svojom štýle, ktorému nebude chýbať elegancia.

„Náš výber prináša rôzne podoby zápasu, boja, odvahy a statočnosti, hľadania zmeny a nachádzania nádeje v rozmanitých autorských a filmových podobách. Ten vo finále reprezentuje slovenský autorský dokument, tohtoročný oscarový nominant, severská dráma aj zábavný rodinný film,“ vysvetlil Jakub Zipser z Asociácie slovenských filmových klubov, v ktorej distribúcii vstúpia do kín tri zo štyroch filmov uvedených v regiónoch.

Vstupné na každé festivalové premietanie je 5 €, držitelia platných klubových preukazov zaplatia 3 eurá. Kapacita kinosály je vzhľadom na aktuálne opatrenia obmedzená na necelých 50 miest. Odporúčame preto vstupenky vopred kupovať online na www.kinoiskra.sk alebo v pokladni kina. Viac informácií o festivale a filmoch nájdete na www.febiofest.skklubiskra.test.


Program Febiofest 2020 v Kežmarku (12. – 14. októbra):

 

Pondelok 12. 10.

Raj na zemi19.00 Raj na zemi

(dokument, Slovensko, 2019, 78 min, MP15+)

Dokumentárny film, zachytávajúci profesionálny aj súkromný osud slovenského novinára, reportéra a fotografa Andreja Bána. Režisér Jaro Vojtek sníma prostredníctvom intímnych rozhovorov a počas spoločných putovaní po svete osobný Andrejov príbeh, jeho zápas so samotou a psychickými problémami, či snahu nadviazať dlhodobý a funkčný vzťah, po ktorom túži. Paralelne film zaznamenáva tragické a komplikované príbehy súčasného sveta vo vojnových a krízových oblastiach, či utečeneckých táboroch.

Réžia: Jaro Vojtek. Scenár: Marek Leščák, Jaro Vojtek. Kamera: Jaro Vojtek. Strih: Peter Harum ASFS. Hudba: Michal Nejtek. Zvuk: Richard Fűlek. Produkcia: Dominika Fáberová. Producenti: Zora Jaurová, Mátyás Prikler. Účinkuje: Andrej Bán.

Utorok 13. 10.

Ďaleko od Reykjavíku19.00 Ďaleko od Reykjavíku

(dráma, Island/Dánsko/Nemecko/Francúzsko, 2019, 92 min, MP12+)

Mlčanlivá Inga vlastní malé hospodárstvo v odľahlej dedinke na severe Islandu. Vplyvom nečakaných udalostí príde v priebehu niekoľkých dní o manžela, o väčšinu životných istôt a ocitá sa až po uši v dlhoch. Jej nešťastie z veľkej časti spôsobilo chamtivé farmárske družstvo, ktorého vedenie kvôli zisku šikanuje miestnych chovateľov. Keď ale zaženie do kúta doteraz nenápadnú ženu, narazí na tvrdý odpor. Inga už nemá čo stratiť a vydáva sa do boja. Bez strachu a plná odhodlania využíva všetky dostupné zbrane – ostré príspevky na facebooku, mlieko i zásoby hnoja.

Réžia: Grímur Hákonarson. Scenár: Grímur Hákonarson. Kamera: Mart Taniel. Hudba: Valgeir Sigurðsson. Strih: Kristján Loðmfjörð. Hrajú: Arndís Hrönn Egilsdóttir, Sveinn Ólafur Gunnarsson, Sigurður Sigurjónsson, Hinrik Ólafsson, Hannes Óli Ágústsson.

Streda 14. 10.

Rocca mení svet16.30 Rocca mení svet

(rodinný, Nemecko, 2019, 100 min, MP)

Život neohrozenej a zábavnej jedenásťročnej Roccy je všetko, len nie obyčajný. Jej otec na ňu ako kozmonaut síce dozerá z výšin vesmíru, dole na Zemi však býva sama, len so svojou veveričkou. Po prvý raz v živote chodí do normálnej školy, kde jej bezstarostný a nekonformný prístup k životu výrazne vytŕča. A keďže spravodlivosť je u nej vždy na prvom mieste, neváha sa postaviť proti triednej šikane. Aj preto sa skamaráti s bezdomovcom Casparom a chce mu pomôcť. A zároveň sa ešte snaží získať srdce svojej babičky. S novými priateľmi a odzbrojujúcim optimizmom nás Rocca presvedčí, že aj dieťa má moc zmeniť svet.

Réžia: Katja Benrath. Scenár: Hilly Martinek. Kamera: Torsten Breuer. Strih: Jan Ruschke. Hudba: Annette Focks. Hrajú: Luna Marie Maxeiner, Fahri Yardim, Barbara Sukowa, Mina Tander, Volker Bruch, Caspar Fischer Ortmann, Luise Richter, Leo Knizka, Michael Maertens, Cordula Stratmann, Detlev Buck, Claire Wegener, Annika Vieider, Nevio Wendt, Marta Laubinger, Lena Stolze, Hedi Kriegskotte.

 

Pre Samu19.00 Pre Samu

(dokument, Veľká Británia, 2019, 95 min, MP12+)

Novinárke Waad Al-Khateab sa narodí dcéra Sama (arabsky Nebo). Je to šťastná udalosť, aj keď k nej dôjde v troskách sýrskeho Aleppa, kde Waad a jej manžel Hamza prevádzkujú jednu z posledných kliník. Vzhľadom na to, že smrť je všade okolo nich a každá sekunda v ťažko skúšanom meste môže byť zároveň tá posledná, rozhodne sa Waad nakrútiť pre svoju dcéru osobný denník, ktorý zachytáva život v drastických kulisách vojny a súčasne je i intímnym odkazom matky dcére.

Réžia: Waad Al-Khateab, Edward Watts. Scenár: Waad Al-Khateab. Kamera: Waad Al-Khateab. Hudba: Nainita Desai. Strih: Chloë Lambourne, Simon McMahon.