Filmové dni Lux ponúknu päť online titulov zadarmo

Filmové dni Lux Film Days sa na Slovensku prvýkrát uskutočnia online – od 27. do 30. januára 2021 na platforme Kino doma, vďaka ktorej bude možné virtuálne navštíviť kino so všetkým, čo k tomu patrí. Premietanie bude prístupné zdarma po celej SR a ponúka sledovanie najlepších európskych filmov, ktoré boli nominované na prestížnu Filmovú cenu Lux, udeľovanú každoročne Európskym parlamentom.


Lux Film DaysVšetky projekcie sú pre divákov zo Slovenska zadarmo, cez webstránku nášho kina si len objednáte nulovú vstupenku. Nebudú chýbať ani úvody dramaturgov a usporiadateľov, aby sa zážitok z virtuálneho kina čo najviac približoval reálnej návšteve klubového kina. Stream každého filmu prebieha iba raz v konkrétny daný deň a hodinu.

V stredu odštartuje filmové dni LUX poľská snímka Ida ocenená Oscarom. Vo štvrtok sa môžete tešiť na celovečerný debut tureckej režisérky Deniz Gamze Ergüvenovej Mustang o sestrách, ktoré vyrastajú na dedine na tureckom severozápade. Na piatok usporiadatelia pripravili strhujúcu poľskú kroniku Posledná rodina. Sobotňajší podvečer prinesie animovaný film pre celú rodinu Ja ako Tekvička, filmové dni Lux ukončí v sobotu večer snímka talianskej režisérky Alice Rohrwacherovej Šťastný Lazzaro, ktorá je poctou klasickým magicko-realistickým filmom.

Tohtoročné snímky premietané v rámci Lux Film Days sú dramaturgickou ochutnávku toho najlepšieho z európskeho filmu za posledné roky. Zároveň ide o tituly, ktoré sa dotýkajú podstatných tém európskej verejnej diskusie. Všetky uvedené filmy spája nominácia na filmovú cenu Lux, ktorú udeľuje od roku 2007 Európsky parlament.

Zdroj: www.europarl.europa.eu/slovakia/sk/


PROGRAM:
Streda 27. 1., 20.20 h
(Paweł Pawlikowski, Poľsko/Dánsko, 2013)

Online rezervácia voľných vstupeniek


Štvrtok 28. 1., 20.20 h

(Deniz Gamze Ergüven, Francúzsko/Nemecko/Turecko, 2015)
(Jan P. Matuszyński, Poľsko, 2016)
(Claude Barras, Švajčiarsko/Francúzsko, 2016)
(Alice Rohrwacher, Taliansko/Francúzsko/Nemecko/Švajčiarsko, 2018)