V letnom kine v hlavnej úlohe filmy plné hudby, spevu a tanca

Aj toto leto bude jedenásť filmových večerov pod holým nebom v Kežmarku patriť obľúbenému Letnému kinu na hradnom nádvorí, ktoré napíše už svoju ôsmu kapitolu. Uskutoční sa od 7. do 17. augusta 2018 a hoci bude žánrovo opäť pestré, najväčší priestor tentoraz dostanú muzikály či iné hudobné a tanečné hrané i dokumentárne snímky.


Tešiť sa tak milovníci muziky a tanca môžu na Letné kino na hradnom nádvorípremiéru nového dokumentárneho filmu Whitney o legende populárnej hudby Whitney Houston, populárnu hudobnú komédiu Ladíme 3, obnovenú predpremiéru slávneho muzikálu česko-amerického režiséra Miloša Formana Vlasy, romantický muzikál Najväčší showman, inšpirovaný skutočným príbehom, či úspešný a obľúbený hudobný film Mamma Mia! z roku 2008, ktorého pokračovanie v súčasnosti „valcuje“ slovenské kiná.

Vrcholom niekoľkodňovej hudobno-tanečnej „párty“ na nádvorí Kežmarského hradu bude v stredu 15. augusta premietanie slovenského romantického tanečného filmu Backstage, ktorý prídu osobne uviesť dvaja z jeho hlavných predstaviteľov – Mária Bartaloš a Ondrej Hraška.

Spokojní však určite budú aj fanúšikovia ďalších filmových žánrov. Zábavu pod holé nebo prinesie francúzska komédia Alibi na mieru, jednu z najtajomnejších ženských postáv Biblie spoznajú diváci v životopisnej dráme Mária Magdaléna. Milovníci napätia si na svoje prídu pri divácky veľmi úspešnom slovenskom trileri Únos, ktorý sa inšpiroval skutočnými dramatickými udalosťami v našej krajine v 90. rokoch minulého storočia. Jemné erotické pošteklenie z plátna zažijú diváci starší ako 18 rokov pri sledovaní filmu Päťdesiat odtieňov slobody.

Aj prvý týždeň Letného kina na hradnom nádvorí zavíta do Kežmarku filmová návšteva. Svoju najnovšiu tragikomickú roadmovie Tlmočník príde v stredu 8. augusta filmovým fajnšmekrom osobne predstaviť jeden z najúspešnejších súčasných slovenských režisérov Martin Šulík.

I tento rok budú pred celovečernými filmami uvedené krátke snímky mladých talentovaných autorov. Za všetky spomenieme absolventský hraný film Hráč režiséra a scenáristu Ondreja Hrašku (okrem toho aj herec, hosť filmu Backstage).

Začiatok premietaní bude o 21.00 h, vstupné na každú projekciu je 2 eurá, od 1. augusta je v predpredaji aj permanentka na všetky projekcie za výhodnú cenu 15 eur.


Letné kino na hradnom nádvoríProgram:

Utorok 7. augusta

WHITNEY

Najpredávanejšia, najúspešnejšia či najoceňovanejšia – každý prívlastok sa k famóznej Whitney Houston stopercentne hodí. Dokument oscarového režiséra približuje božskú Whitney tak, ako ju ešte nepoznáme.

Hudobný dokument, V. Británia/USA, 2018, réžia: Kevin Macdonald, 120 min, titulky, MP 12+

 

Streda 8. augusta – filmový klub

TLMOČNÍK

Film uvedie režisér a scenárista Martin Šulík

Svojrázne roadmovie o dvoch pánoch, ktorí cestujú krížom cez Slovensko, aby spoznali pravdu o vlastnej minulosti. Počas cesty sa dostávajú do bizarných situácií, stretávajú rôznych ľudí a postupne si skladajú mozaikovitý obraz strednej Európy.

Tragikomédia, Slovensko/Česko/Rakúsko, 2018, réžia: Martin Šulík, 113 min, pôvodné znenie + titulky, MP 12+

Predfilm: Hráč (r. Ondrej Hraška, hraný, 2018, 28 min)

 

Štvrtok 9. augusta

ALIBI NA MIERU

Kancelária, ktorá vymyslí a poskytne alibi na čokoľvek, čo chcete. Chcete sa uliať sa z práce? Máte aféru? Ste neverní? Alebo chcete mať chvíľu pokoj od všetkého? Hrdinovia francúzskej komédie všetko perfektne zariadia a nikto o ničom netuší.

Komédia, Francúzsko, 2017, réžia: Philippe Lacheau, 90 min, dabing, MP 12+

 

Piatok 10. augusta

LADÍME 3

S titulom majstra sveta v acappella speve v normálnom živote neuspejete. Túto drsnú lekciu pochopia hrdinky úspešnej série hneď na začiatku tretieho dielu. Napriek tomu sa netreba obávať, že by sme opustili žáner hudobnej komédie.

Hudobná komédia, USA, 2017, réžia: Trish Sie, 93 min, dabing, MP 12+

 

Sobota 11. augusta

PÄŤDESIAT ODTIEŇOV SLOBODY

Anastasia a Christian sa dobrovoľne zriekli svojej slobody a pred svadobnými svedkami povedali rozhodné „áno“. Žiť šťastne až do smrti im ale dopriate nebude. Pikantná erotická romanca s poriadnou dávkou trileru a nečakaných a nepríjemných prekvapení.

Erotický triler, USA, 2018, réžia: James Foley, 105 min, dabing, MP 18+

 

Nedeľa 12. augusta

ÚNOS

Posledný deň prvého roku mladej republiky sa chýli ku koncu. Všetci oslavujú, iba Predseda nemá čo oslavovať. Prezident, ktorému on sám vyšliapal chodník k funkcii, odmietne vymenovať jeho šikovného Chalaniska za ministra. Prezident sa stane nepohodlným…

Triler, Slovensko, 2017, réžia: Mariana Čengel Solčanská, 95 min, pôvodné znenie, MP 15+

 

Pondelok 13. augusta – filmový klub

VLASY

Jeden z najvýznamnejších muzikálov druhej polovice 20. storočia vznikol pod taktovkou Miloša Formana. Je politickým dielom kritizujúcim spoločnosť, odsudzujúcim vojnu vo Vietname. Zároveň je to film vyzývajúci hippies postaviť sa proti konzervativizmu.

Muzikál, USA/NSR, 1979, réžia: Miloš Forman, 121 min, titulky, MP 12+

 

Utorok 14. augusta

MÁRIA MAGDALÉNA

Životopisná dráma o jednej z najtajomnejších ženských postáv Biblie a našej civilizácie. Film napráva obraz očitej svedkyne umučenia a vzkriesenia Ježiša Krista, z ktorej dejiny urobili prostitútku.

Dráma, Veľká Británia/USA/Austrália, 2018, réžia: Garth Davis, 130 min, dabing, MP 12+

 

Streda 15. augusta

BACKSTAGE

Film uvedú herci Mária Bartaloš a Ondrej Hraška

Strhujúci tanečný film plný energie, tanca, vášne a hudby. Súčasný príbeh o skupine mladých tanečníkov, ktorých priateľstvá, lásky a pohľad na svet zmení ich účasť v televíznej tanečnej súťaži.

Tanečný/hudobný/romantický, Slovensko/Česko, 2018, réžia: Andrea Sedláčková, 90 min, pôvodné znenie, MP 12+

 

Štvrtok 16. augusta

NAJVÄČŠÍ SHOWMAN

Originálny muzikál inšpirovaný životom P. T. Barnuma, muža, pre ktorého každá prekážka a nezdar boli len ďalším odrazovým mostíkom na ceste ku hviezdam. A práve vďaka jeho vizionárstvu a energii vznikol šoubiznis.

Romantický muzikál, USA, 2017, réžia: Michael Gracey, 105 min, dabing, MP 12+

 

Piatok 17. augusta

MAMMA MIA!

Budúcu nevestu na gréckom ostrove vychováva jej divoká mama. Tá však svojej dcére nikdy neprezradila, kto je jej otec… Film nakrútený podľa predlohy slávneho rovnomenného muzikálu, plného pesničiek legendárnej švédskej skupiny Abba.

Romantický muzikál, USA/Veľká Británia/Nemecko, 2008, réžia: Phyllida Lloyd, 109 min, dabing, MP 12+